rozhodl jsem se na poslední chvíli před zimou shodit přední zástěrky, vyčistit bordel který pod nima byl (u obou jsem přišel o spodní fixovací spodní šroub, takže tam byla vůle), nasadit zpět, pořešit chybějící spodní uchycení a zatmelit silikonem místa mezi zástěrkou-blatníkem-podběhem.
Jsem druhým majitelem auta, předchozí se autu celkem věnoval a postupně zjišťuji, že s ním tropil podivuhodné věci.
Když jsem před 2 roky koupil, tak jsem si posléze na rampě všiml, že spodní lem předního blatníku ja zaplácán nějakým térem nebo podobným svinstvem, celkem to tvořilo pás který přecházel podélně dál i pod práh.
Když jsem to včera zvedl a shodil zástěrky, čekalo mě několik překvapení:
1) oprýskaná hrana blatníků (na jaře, když jsem osazoval nové zástěrky tak se jen lehce loupal lak, fixnul jsem a nasadil zástěrky). Nevypadá to dramaticky, ale asi budu muset na jaře pořešit, i když budu používat zástěrky.
2) černé svinstvo/tér částečně slezlo a odhalilo krásně barevnou mapu ... nevím co si o tom myslet, nevypadá to jako rez, spíše jako ňáká ochrana (asi už dříve načatého) blatníku. Jsou tam různé vrstvy různého prevítu, dokonce snad i více vrstev plechu ...
3) k těm dalším vrstvám plechu - na třetím obrázku jsou vidět červeně orámované montážní otvory, u těch dvou vzadu je vidět, že přístup k nim je vyříznut právě skrz jinou vrstvu. Co to sakra znamená a k čemu to tam je??? U pravého blatníku mám jen jediný montážní otvor, ten žlutě orámovaný a slouží právě pro úchyt zástěrky. Tipuji že po bouračce tam chlapci nahodili díl z jiné série FoFo který má tyto 4 otvory.
4) zpoza blatníku vyčuhuje nějaký "sáček"

Co s tím chci teď před sněhem dělat:
- lehce očistit a zapatlat barvou (nebo sikolinem?) oprýskané čelo blatníku, nahodit zástěrky, vyspárovat silikonem spáry
- nevím co s oprýskaným térem dole, ale minimálně přes ty "montážní otvory" so dovnitř dostala spousta bordelu a je to tam slušně vlhké. Napadlo mě to na zimu zaplácat silikonem a průběžně opravovat
- co s tím ovšem dělat dál ??? Zatím je vše zakryté lapači tak neumím posoudit jestli se (ne)šíří a jak píšu, ona to snad ani není koroze, spíš nějaká ochrana, ale minimálně bych měl trval zaslepit "montážní otvory", nebo ne?
Díky