Příspěvek
od Mirec.K » 23.07.2012 16:11
Ahojte páni, mám Focusa iba krátko (necelé tri týždne) a tiež mám, aj keď iba malý, problémik. Celé som to tu prečítal, no nie som mechanik a nerozumiem sa tomu a navyše sa tu dosť skákalo medzi 1,4/1,6 a 1,8/2,0, čo ma dosť miatlo, tak dám nejakú otázku, snáď sa nenahneváte.
V podstate, auto štartuje, pekne jazdí, ale ten voľnobeh. Chovanie - studený motor, voľnobeh cca 1250, zohriaty motor a voľnobeh cca 660 (druhá palička, neviem, prečo prvá tisícka je delená len na tretiny). Kým je na nej alebo mierne nad (ide fakt o necelý milimeter), tak ok, ak je máličko pod, tak chvenie celej palubovky (volant + občas až hrkanie nejakých plastov - šuflík na rádio alebo výduchy, nepodstatné). Občas to klesne tesne nad hranicu trasenia a občas pod. Ak to aj klesne ešte povedzme prijateľne a niečo do toho zapnem (klíma, zvýšenie otáčok ventilátora a iné), tak sa to pohne dole a zatrasie, okamžite ale pridá (tak na 1000) a naspäť to klesne pod druhú paličku a trasie a trasie (to pridanie asi len zabráni zhasnutiu motora). Vtedy nepomôže už ani vypnutie daného spotrebiča a otáčky ostanú dole. Auto ale nezhasína, vždy to ustojí, len to trasenie je nepríjemné, pokiaľ je ticho tak aj to hrkanie palubovky (ono to nehrká, ale tie vybrácie už aj počuť proste). Otáčky padajú na túto hranicu aj počas jazdy (vôbec sa to nespráva ako tu bolo písané, že pokiaľ auto má rýchlosť nad cca 5kmph, tak si to drží mierne vyšší voľnobeh, proste to klesne na tú druhú paličku vždy, prípadne si to raz pridá na tých 1000 a vráti sa to) a ak mám vyradené a idem nejakou rýchlosťou, tiež to nieje bohviečo.
Takže, zrejme ako prvé skúsiť vyčistiť ventil voľnobežný, ak pomôže, tak zohnať nový? Alebo som pochopil zle tu rozoberané?
Ford Focus Kombi Mk4, 1,0 EcoBoost mHEV, 114kW (2023)
Škoda Fabia Kombi Mk3, 1,0 TSI, 81kW (2018)
Ford Focus Kombi Mk1, 1,6 Zetec-SE, 74kW
Ford Focus Kombi Mk1, 1,6 Zetec-SE, 74kW
Ford Mondeo Turnier Mk1, 1,8 Zetec, 85kW