Pre upresnenie, tento navod sa vztahuje na FF 2008 Hatchback. Neviem ako je to na inych FF okrem combi verzie, ale malo by to byt rovnako.
Zakladom uspechu je pochopit, ze kazdy nosic sa sklada z troch casti (to mne pravdu povediac chvilu trvalo). Prvou su styri take pacicky, ktore sa davaju do strechy. Druhou su listy, ktore spajaju tie pacicky. Tretou je samotny nosic prislusenstva.
Pri FF Hatchback (pri Combi sa pouziva uchytenie na bocne listy) sa tie pacicky montuju do konstrukcnych bodov v streche za pomoci klasicky srobov M6. To je rovnake pre vsetky nosice.
V sucasnosti mate na vyber z niekolkych paciciek od roznych vyrobcov. Najznamejsim vyrobcom je Thule. Je to overena kvalita, ale zaroven je najdrahsi. Takou strednou triedou su nosice Atera. Najlacnejsie potom vychadza Piccar Piccola-M. Ktory si vyberiete je iba na vas, odporucam ale kupit zamykaci. To znamena, ze bude mat zabezpecenie pred tym, aby vam ho niekto v nestrazenej chvili len tak odmontoval a ukradol...
Do paciciek sa priecne davaju listy. Na vyber su klasicke kovove, alebo tzv. alu listy. Tie alu vyzeraju lepsie, maju lepsie aerodynamicke vlastnosti a "nepiskaju" ani pri vysokych rychlostiach. Tiez sa lisia v sposobe uchytavania niektoreho prislusenstva, ale do tohto som este nejako neprenikol a ani ma to nezaujima. Budem vozit iba jednu truhlu a ta mi sedi. Pokial sa v tomto vyznate, popiste to prosim nizsie. Ja som si vybral nosic Atera s klasickymi obdlznikovymi listami. Niektore pacicky sa kupuju aj samostatne, bez list. Na to si dajte pozor, pokial sa vam cena bude zdat podozrivo nizka. Mala by sa pohybovat od 100 do 200 euro za pacicky s listami. Paciciky bez list predava napriklad Thule, lebo samotne listy je mozne prenasat medzi autami, ale pacicky su robene specialne na kazdy model. Pozor, pacicky FF 1998 - 2004 s najvacsou pravdepodobnostou (neskusal som to) nepasuju na FF 2005-2008.
Instalacia
Instalacia nosica na Focus, ktory pred tym este nebol takto vybaveny, je skutocne peklo. Urcite si instalaciu nenechavajte na poslednu chvilu pre dovolenkou a ratajte s tym, ze napriek vsetkym predpokladom to moze trvat aj niekolko hodin.
Prva vec, co je treba spravit, je dat dole plastove kryty. Otacajte ich opatrne a iba o 90 stupnov. Pri silnejsom tlaku sa nepekne poskriabu a to predsa nechceme

Velmi opatrne vyrezte uprostred otvoru dieru s priemerom asi 1 cm. Pamatajte, cim menej silikonu vydlabete, tym lepsie! Dostante sa az na pod vrstvu silikonu. Pokial ste narazili na kov (strechu), je zle. Pokial ste objavili plast, ste na dobrej ceste. Je to taka loteria, lebo diera sa nemusi zakonite nachadzat presne uprostred. Napriklad u mna boli oba zadne cca. o 1 cm vychylene.
Co ale hladame je plastovy srob, ktory sa ukryva pod silikonom. Davajte velky pozor, aby ste ho pri vyrezavani neposkodili. Pokial odkryjete vrstvu silikonu nad nim, pokuste sa ho vybrat. Najprv mozete vyskusat pomale srobovanie. Ak zbadate, ze sa srob zacina drobit, alebo rozpadat, hned s tym prestante. Tu odporucam zobrat nejaky maly srobovacik, alebo ostry noz a normalne ho nabodnut (je plastvy, noz donho ide ako do masla). Potom ho pomaly otacat a vybrat. Pokial sa vam to podarilo, ste macher. Takto isto postupujte na vsetkych styroch uchytoch.
Mne sa plastovy srob podarilo trikrat vybrat uplne v pohode, v pravom prednom uchyte sa mi ale zlomil a zapadol dnu. To je problem. Velky. Mate v principe dve moznosti. Bud ten plastovy srob rozbijete na kusocky a postupne vyberiete pinzetou, alebo sa ho pokuste vyvrtat. Mne pomohla druha moznost. Treba si davat velky pozor, aby ste pri vrtani nestrhli zavity. To by ste potom dolietali a museli si to ist nechat opravit do servisu.
Ked uz mate vsetky styri uchyty v streche odkryte je cas na nasadenie paciciek. Tu uz neciha ziadny problem. Staci ich nastavit do spravnej polohy a nasledne zasrobovat. Pokial uz mate vsetko pripravene, nemalo by to trvat viac ako 10 minut podla toho, ako dobre je srob na vasom nosici pristupny. Na mojom to je vyriesene horsie, cize to trvalo trosku dlhsie. Na Thule je ale pristup bez problemov.
Problemom vsak je, ze nie kazdy nosic uplne dolieha a zakryva uchyty. Tu vyvstava otazka, ci nebude cez dieru v silikone zatekat do auta. Teoria hovori, ze by nemalo. Totizto diera na uchyt je uzavreta - je to jeden kus kovu. Cize aj keby tam natieklo, nemala by sa voda dostat do auta, prinajhorsom by tam mala ostat ako v kovovom hrnceku. Ja uz ale panom od Fordu az tak neverim, tak som si tuto teoriu chcel poistit. Navyse som pri montovani vybral viac silikonu, ako bolo nevyhnutne nutne.
V Baumaxe som spravil maly nakup: 4x nerezove sroby M6, 8x nerezove skrutky na M6, 12 ks najmensich vodovodnych tesneni. Dohromady ma to stalo cca 3 eura.
Este pred zasrobovanim stresneho nosica som na srob nasadil skrutku a pod nu vodovodne tesnenie. Potom som normalne nasroboval nosic tak ako sa pise v navode. Nasledne som zasunul tesnenie az uplne na strechu a nanho som pevne zasroboval maticu. Trosku bol problem sa tam dostat, tak som musel pouzit kombinacky so zakryvenym hrotom. Ale podarilo sa a teraz mi tam skrutka, tesnenie a strecha vytvaraju celok, cez ktory by nemala pretiect voda aj keby som sa dostal do monzunu. Fajnsmeker si moze vyrobit doma aj pridavny kryt na celu stresnu zaslepku, lebo takto to vyzera skutocne otrasne. Na moj nosic sa to vsak neda, tak som sa s tym velmi nezaoberal.
Dalsou otazkou je "co ked tam stresny nosic uz nebudem chciet"? Nie je problem. Kedykolvek ho je mozne demontovat. Nesmiete ale zabudnut na "dieru" ktoru ste si vydlabali do strechy. Ako jednoduchsi sposob mozete pouzit srob M6 so skrutkou a tesnenim ako som popisoval vyssie. Ja sa na jar (ked bude teplejsie) chystam spravit trosku komplikovanejsi sposob. Oskrabem cely ten nekvalitny silikon, co tam dava Ford. Dam tam srob a poriadne zalejem kvalitnym silikonom. Potom ked bude silikon tuhnut budem srob pomaly vytahovat, aby vznikli zavity. Navyse to cele este poistim hore tesnenim. Takto by malo byt auticko prirpavene na vsetky podmienky a dalsie nasadanie nosica by malo byt otazkou niekolkych minut.