stano. píše:To je nieco ako s iPhone. Aj keby tam je s prepacenim nasrane, bude to super a budu to ludia chvalit a kupovat.
K vykonovej rezerve - na 5. stupni taha dialnicne stupania pod Tatrami s plnym autom. V mensich kopcoch pri slapnuti na podlahu este zrychluje. Takze nech tu nikto netvrdi, ze trase Bratislava-Zarnovica, kde najvyssi kopec je vlna na asfalte, by to na 6tke netahalo aj pri podstatne nizsich otackach. Ze by to na spotrebu nemalo vplyv, alebo by v kopcoch bolo treba radit 5 - no a co? Nech je 5 taka, aka je. A 6tka posunuta o kusok dalej, ako rychlobeh. Aby to pri 140km/h netocilo okolo 4000otacok, ale nieco cez 3000. Rozdiel v hluku je VYRAZNY. Neviem ako je na tom FF2 predFL s aerodynamickym hlukom. Ale ked v 140-150km/h vyradim, tak aerodynamicky hluk je uplne v poriadku. To len motor reve (teda aspon 1.8 ). Keby som pri kupe vedel, ze si tolko rokov to auto necham, pod pristrojovku a nad vyfuk by som uz vtedy napchal izolaciu

Máš pravdu, ta hlučnost byla i mém případě důvod, proč jsem to v tomto vlákně řešil. Nakonec jsem zkusil 2 věci:
- odhlučnění kapoty - to částečně pomohlo s hlukem:
moje auto -
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 3#p1102013
jiní uživatelé -
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... #p=1100625
- test "větších" pneu 205/60R16 místo 205/55R16
http://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php?s ... _pneu_a=16
To srazilo otáčky z 4000 na 3850 ot./min. při cca 130 km/h (rozdíl cca 3% v obvodu, záleží také na tom, jestli se porovnávají nové pneu s 8mm nebo už částečně ojeté třeba s 4mm).
Spotřeba zůstala při mém stylu jízdy stejná, tj. efektivně klesla o ty 3%, tj. cca o 0,2 l/100km.
Vím, že s tím na technické asi neprojdu, takže to na další sezónu přezuju zpět na originál,
ale za ten test to určitě stálo. Pozoroval jsem také obvyklý efekt lepšího tlumení nerovností z důvodu vyšší pneu. Ohledně ovladatelnosti je to stále OK, subjektivně lepší odezva na pokyny volantu, než u těch standardních 195/65R15.
- vlastně jsem zkusil ještě 3 věc - mix N95 a E85
Důvodem byla menší hlučnost na E85 při vyšších otáčkách. To opravdu mohu potvrdit, to jsem také pozoroval. Dokud byl E85 výrazně levnější, bylo to i finančně zajímavé. Aktuálně se mi to jeví jako finančně neutrální (vyšší spotřeba kompenzuje nižší cenu paliva, takže parametr Kč/km vychází stejně jako na normální N95, což je vlastně E5 a za pár měsíců bude E10...).
Negativa jsou horší studené starty, horší starty po delší odstávce (akumulace vody v palivu), menší dojezd kvůli zvýšené spotřebě. Nakonec i ta trocha experimentování s optimálním poměrem (jak natankovat část N95 a k tomu vhodnou část E85), protože FFII bez úpravy nezvládá čistou E85 bez protestů. Jelo to vždycky na jakýkoliv poměr, ale když byl poměr lihu vyšší, než cca 50%, tak se rozsvítila žlutá kontrolka motoru (asi nebylo možné uregulovat optimální směs vzduchu a paliva pro feedback z lambdy). Po vyjetí části další nádrže na čistý N95 to opět zhaslo.
Omlouvám se za "zamoření" tohoto vlákna tématem alternativní pneu a E85, která jsou určitě velmi podrobně rozebrány i jinde, ale diskuze o vysokých otáčkách k tomu prostě vede...