Jsem tady relativně nový a stojím před rozhodnutím jak naložit s motorem ve svém autě.
Jedná se o FoFo 1999 motorizace 1,6 74kw fyda. Auto je bez koroze dotažené z Itálie, opravdu v zachovalém stavu až na ten motor.
Tento motor je pravděpodobně těsně před smrtí, spotřeba oleje se šplhá k závratným 5l na 1000km spotřeba benzínu je kolem 12l.
Auto jsem kupoval před pár měsíci, bohužel jsem tuto závadu neodpozoroval.

Nyní se rozhoduju, co s tím motorem udělat :
1. opravit jej - věděl bych v jaké je reálné kondici a co jsem si do něj dal. Výměna pístních kruhů+hlava+těsnění a serepetičky cca do 10k. Jenže mě straší případná ovalita válce a následné vícenáklady.
2. vyměnit jej - vyměnit za stejný typ, je jich ale málo a když jsou tak s cenou od 6-12k Kč a ještě k tomu může být v podobný stavu, taková koupě zajíce v pytli.
3. vyměnit jej za starší model 1,8 zetec (měl jsem jej v Escu a jel skvěle), pořizovací cena cca 2-5k Kč a sehnat homologaci Fordu pro zápis do TP. Jak náročná by byla výměna?? Co vše bych k ní potřeboval? Něco už jsem tady četl, ale nebylo tam rozebráno, jak ten motor usadit do kastle, probíraly se tam jen papíry a homologace.
Co vy na to.
Díky za odpověď.
Případní kamenovači, prosím kamenujte od pasu dolů ruce a hlavu budu ještě potřebovat. Díky