mám origo bi-xenony a nejsem úplně spokojen s potkávacími světly, takže jsem se konečně vykopal o tom napsat.
Jde o to, že na levé straně mám tmu příliš blízko před autem. Jestli se chystáte mi poradit seštelování světel o trochu víš, tak v tom je ten problém. Pakliže to udělám, tak světla začnou svítit moc vysoko na pravé straně a já rozhodně nechci nikoho oslňovat. Celý problém tkví v lomu světla u xenonů - kdy pravá strana má svítit takřka vodorovně (takže celkem do dálky), ale levá strana pod větším úhlem blíže před auto, aby byla jistota, že to nebude oslňovat protijedoucí auta.
Když pošteluju levý světlomet o trochu víc, je hned vidět, že se paprsek světla zvedá i na pravé straně (takže by v dálce třeba 100metrů byl již výše než světelný zdroj), což je na dálnici problém (kór když jsem většinou v levém pruhu...). Ještě pro upřesnění: změna výšky světla na levé a pravé straně rozhodně neurčuje světlomet na levé nebo pravé straně - oba světlomety mají stejný lom světla a osvětlují jak levou, tak pravou stranu.
Přikládám obrázek lomu světla, který je jak v pravém tak levém xenonu a co s tím potřebuju udělat:
Nevíte někdo, zda je toto možné změnit? Ptám se proto, protože mi kamarád škodovák říkal, že třeba u oktávky toto nastavit lze.