zialbohu, TJ, si myslim, ze percento spekulantov na burzach je tak velke, ze burzy prestali splnat svoju zakladnu ulohu
z burzy sa stala len virtualna hra, uz nesluzi na dohadovanie obchodov, nehladaju sa realny vyrobcovia a realny kupci co naozaj potrebuju predat (lebo vyrobili) a kupit (lebo xcu jest alebo dalej predavat) v tomto pripade komoditu napr. zemiaky ci kukuricu
aj ked samo, ze podstata tam realna zostava, teda ta komodita
na burzu sa teda dostavaju spekulanti, ktori tam vkladaju svoje peniaze, v sucte su to obrovske sumy
o tieto sa potom hra
ti co maju informacie alebo len stastie, ti zarobia, a ti co nemaju, ti prerobia
hladat v tejto hre akukolvek matematicku zavislost alebo opakovanu vlastnost je chorobne
burzy uz funguju len na principe davovej psychozy
si to vezmi, ze tisice spekulantov, ako si aj ty, len cakaju na nejaky impulz, potom do toho zacnu tlacit peniaze, nasledne zasa vyberat a takto stale dookola
ono je to sranda, takato hra, adrenalin, pokial si neuvedomis ake ma nasledky. ovplyvnuje ceny komodit. to by sa dalo este prezit. ale si predstav, ze mozes hrat aj o kurzy narodnych mien
a tu uz konci setka sranda, ked si uvedomime, ze masa spekulantov z burzy dokaze realne znehodnotit alebo posilit kurz akejkolvek mensej statnej meny, tzn. ovplyvnia aj nas ludi, napr. nam zlikviduju kurz CZK a nedostaneme sa v lete na dovolenku, zdrazie nam dovoz elektroniky atd atd
ja osobne by som vsetkych tychto hracov presunul na uplne virtualnu burzu, ako je napr. vytvorena v secondlife.com, kde by nemali realny dosah na realne veci ako su komodity alebo kurzy mien
a tam nech si v klude hraju o kusok vymysleneho virtualneho sveta svoju sialenu hru o obchodovani.
o obchodovani s nicim ale za vsetky peniaze