zvyšování teploty
- Magic
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
A byli jste někdo na diagnostice? Mechanik mi to doporučil a u nás stojí stručná 500 bez daně a kompletní 1500. Nevím do jaké jít a zda to vůbec bude mít smysl. Jde mi rovněž o odhalení problému viz. níže.
http://www.ford-focus.cz/modules.php?na ... 7542#97542
http://www.ford-focus.cz/modules.php?na ... 7542#97542
Ford Focus hatchback 1,6 16V ZETEC 74kW, r.v. 99/00 v provozu, moondust silver

-
- Nováček
byl jsem na diagnostice jen proto, že mi to kamarád nabídnul zdarma, jinak bych na ni nešel. Co mi pomůže diagnostika? to že mi vařila voda jsem viděl na vlastní oči. čidlo teploty rozhodně nezpůsobuje přehřívání, ale jen informuje a vadnou pumpu, termostat, víčko, chladič atd. ti žádná diagnostika neodhalí. to ti odhalí právě to čidlo a zadarmo, pak zbývá jen otevřít kapotu a ověřit si to.
ten odkaz na cukání motoru, tam věřím že má diagnostika šanci, protože to může být elektrikou.
ten odkaz na cukání motoru, tam věřím že má diagnostika šanci, protože to může být elektrikou.
FF 1,6/74kW LPG r.v.99
- Magic
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Magic
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- Magic
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Magic
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- pktest
- Nováček
Tak jsem pročetl tohle vlákno,
to co píšu platí podle mě obecně pro většinu aut.
Předem si myslím, že pokud budu brát v úvahu směr proudění chladící kapaliny, tak termostat je umístěný na výstupu horké kapaliny z motoru. Pokud není její teplota vyšší než kolik má termostat propouštět, voda cirkuluje pouze do výměníku v topení.
Po otevření termostatu začne voda cirkulovat směrem od motoru do velkého oběhu.
Termostat by měl být logicky otočen tou "bambulí" směrem k motoru. Pokud by to bylo obráceně, působila by na něj jen chladná kapalina a on by tedy neotvíral včas a dostatečně.
Pokud někomu roste tlak v chladicím systému, a to ještě dříve než kapalina začne vřít, je to na 100% způsobené vzduchem v systému. Logicky - kapalina se teplem příliš nerozpíná (pokud se nezačne vařit), oproti tomu u vzduchu je toto rozpínání v zavislosti na teplotě opravdu veliké.
to co píšu platí podle mě obecně pro většinu aut.
Předem si myslím, že pokud budu brát v úvahu směr proudění chladící kapaliny, tak termostat je umístěný na výstupu horké kapaliny z motoru. Pokud není její teplota vyšší než kolik má termostat propouštět, voda cirkuluje pouze do výměníku v topení.
Po otevření termostatu začne voda cirkulovat směrem od motoru do velkého oběhu.
Termostat by měl být logicky otočen tou "bambulí" směrem k motoru. Pokud by to bylo obráceně, působila by na něj jen chladná kapalina a on by tedy neotvíral včas a dostatečně.
Pokud někomu roste tlak v chladicím systému, a to ještě dříve než kapalina začne vřít, je to na 100% způsobené vzduchem v systému. Logicky - kapalina se teplem příliš nerozpíná (pokud se nezačne vařit), oproti tomu u vzduchu je toto rozpínání v zavislosti na teplotě opravdu veliké.
Ford Focus 1.4i 16V, r.v. 1999
- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Re: zvyšování teploty
Tak dneska me auto prestalo topit, zima v nem jak svina, motor zahraty na provozni teplotu. Po chvili jemne jizdy po dalnici (cca 110 km/h) a mensi kopecek se rucicka dostala temer do cerveneho, pak jsem jel na volnobeh asi kilometr a sedla zpatky svisle. Zda se mi taky, ze trosku pohasly kontrolky palubovky (jako kdyz zapnes vyhrivani predniho skla). Ale to je mozna jenom zdani. Ale kazdopadne jsem dojel domu, vypnul jsem motor a bylo slyset, jak se dotaci vetrak, ktery se to snazil chladit. Kazdopadne to normalni neni. Nevite co s tim pls? Fakt ted nevim, jestli s tim muzu jet zitra do prace 20 km.
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz mas pustene topeni naplno, tak by nejprve melo byt teplo v kabine a pak az by mela stoupat teplota kapaliny k provozni teplote.
- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
jenze z ofuku nejde ani trosku vlazny vzduch, ani kdyz je motor zahraty (dle rafiky) 

-
- Test driver
zkontroval si množstvo chladiacej kapaliny? vyzerá to, že si ju niekde stratil a motor maká s jej minimom
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
To mne take napadlo, jenze u zewla jsem nepredpokladal, ze by si mnozstvi kapaliny nekontroloval.
- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
nee, byla tma, prijel jsem domu pred hodinou... Rano na to hned mrknu. Chladici kapalinu mi merili na podzim ve Fordu, ale to s tim urcite nesouvisi.
pelen: zapomnel jsem to napsat, ze byla tma...
pelen: zapomnel jsem to napsat, ze byla tma...
-
- Test driver
zober baterkua bež sa na to pozriet..na 99% som presvedčený prave na tento problem..
ak nie, aspon ho budeme moct vylučit
ak nie, aspon ho budeme moct vylučit