Zajimava diskuze. Jelikoz nemam PP, ale mam zkusenosti z Oktavie 1.9TDi, prijde mi ze pravda lezi nekde uprostred.
JASNE:
a. auto pri jizde z kopce a zarazenym stupnem nic nezere
b. auto pri jizde z kopce na neutral zere necely litr/hodinu
Za techto podminek je logicke nevyrazovat. ALE nema smysl mit zarazeno za kazdou cenu. Poslusen rady "vzdy zarazeno" jsem vyjel 2 nadrze a pod 6l/100km jsem se nedostal
1. Ono totiz na dalnici ve 130km/hod na kopci mam pod kopcem se zarazenym stupnem sotva 90km/hod (brzdi motor, vule, vyrabim teplo). Pak na to musim slapnout, abych rychlost zase nabral. Nejhorsi reseni a nazyvat to nulovou spotrebou je kratkozrake.
2. Aby se tak nestalo, kupodivu, mackam plyn. To uz opravdu o nulove spotrebe take nejde mluvit. Jedu sice za 2-3l/100km, ale ne zadarmo. A to jen udrzuji rychlost. Ekonomicke reseni, zadne prutke zmeny, podle fyziky jedu spravne.
3. Naopak, kdyz vyradim, jedu za spotrebu neutralu, rychlost spise naberu

a jde o vhodny okamzik zarazeni 5ky a pridani plynu pro udrzeni rychlosti. Opet male zmeny, tudiz podle fyziky ekonomicke reseni.
Otazkou zustava, zda pouzit druhe ci treti reseni. Je vyhodnejsi vyradit a platit spotrebu za cas, nebo prislapnout a platit ze kilometry? Jednoznacne zalezi na strmosti kopce.
Pri idealnim kopci, plati reseni jedna, ale takovych kopcu moc neni. Spis jde o dojezd na svetlech ci sjezd k mestu.
Tot muj nazor,
Stava