Příspěvek
od Bullitt » 20.04.2013 21:50
Protože se blíží tloušťka předních kotoučů k minimu, musím vybrat nové. Dával jsem ATE Powerdisc+destičky ATE, ovšem úplně mě nenadchla životnost kotoučů(tak 45t km), přitom destičky mají tak 6-7mm (=asi třetina).
Klidně bych dal znovu ty Powerdiscy - spokojenost s funkcí brzd, žádné vadnutí a líbí se mi jejich antikorozní úprava, vzhledově pořád skoro jako nové. Akorát ta životnost kotoučů vůči destičkám se mi nelíbí, podle mě destičky ATE jsou hrozně tvrdé k těm kotoučům. Raději budu časteji měnit destičky, než aby destičky přežily kotouč jako teď. Měkčí destičky by podle mě pomohly, ale nevím, které vybrat, z diskuzí i jiných značek aut jsem to nevysledoval.
A nebo bych zvolil doporučenou kombinaci Brembo(nebo Max) a destičky Textar. Jenže ty obyčejné Brembo kotouče nemají antikorozní úpravu, takže spíš verzi Max.
Jenže Brembo Max+destičky Textar jsem dal před časem na zadní nápravu, ale asi to nebyla ideální volba - strašně dlouho si brzdy sedaly(což by nevadilo), ale teď je zase v drážkách zapečený prach z destiček a brzdy víc hučí při brzdění. Taky jsem nedávno ke konci zimy s autem párkrát nejezdil, pokaždé tak týden(stálo venku, ale pod střechou, takže koroze jen ze vzdušné vlhkosti) a po prvním brzdění to dře a hučí jako kráva(jak destičky přejíždí drážky- je vidět, že rychle chytají korozi kolem těch drážek, u těch Powedisců vpředu tohle ani náhodou) a trvá to fakt dlouho(naposledy asi 500km), než se "ohoblujou" a zmizí hluky při brzdění - hluk jde určitě od zadní nápravy, stačí vyzkoušet přibrzdit ručkou. Možná na přední nápravě by se kombinace chovala jinak.
Ví někdo, jak jsou na tom s tvrdostí jednotlivé destičky? Tedy ATE, Textar, Brembo, Ferodo, Bosch, atd?
Ford Focus Mk4 HB, 1.0EB/92kW, 2021
Ford Focus Mk1 HB, 2.0i/16V/96kW, Ghia, 2004