Kovový zvuk při brždění na kluzkém povrchu
- MaxSand
- Nováček
Kovový zvuk při brždění na kluzkém povrchu
Zdravím. Od dobý ledu na silnici pozoruji, že pokud prudce zabrzdím na zledovatělé silnici, od brzd (zřejmě odtud) jde takový kovový zvuk. Nikdy jindy to nedělá. Jenom když se spojí tyhle dvě věci. Kluzký povrch a prudké brždění. Žeby něco s ABS? Nebo je to normální? Na netu jsem nic o tom nenašel.
- Pittbul
- Junior
Re: Kovový zvuk při brždění na kluzkém povrchu
Tato kombinace jasně značí fungující ABS
! Takže to je jen dobře!

Fiesta 1.4 SPORT, 71kW, r. v. 2010

- vitacz
- Zkušený
No ABS je jen elektronický systém ten sám o sobě zvuky dělat nemůže. Ale díky tomu že na kluzkém povrchu, když to řeknu lajcky brzdy rychle sevírají a povolují vzniká cukání co všichni jistě známe. A to může vytvářet vybrace na nějakou část podvozku. Buď je to v normálu a nebo v abnormálu. Když ne tak mě napadají ramena, čepy, tyčky stab. Někde by mohlo být něco už vyběhané. Vždycky když někdo popisuje že mu něco dělá nějakej nezvyklej zvuk a jen to poíše, těžko se diagnostikuje závada. Může top být teoreticky i Homokinetickej kloub, ale... No ale abych mluvil spíš k věci. Osobně jsem nic takového neslyšel. Takže v podstatě ani nevim proč píšu, asi jsem jen moc ukecanej forďák 

- vitacz
- Zkušený
Teď co jsem si přečet příspěvek od Pittbula Toto je tvoje první auto s ABS?
- MaxSand
- Nováček
JJ. První s ABS. Na mokrém povrchu se mi to nestalo. Mozna jsem to ani nevnimal, jelikoz jsem pred nedavnem dost prudce brzdil, s plně naloženým autem, když mi jeden blbec začal přebíhat přes 4- proud. Ale tuším, že tam žádný zvuk nebyl. Jako možná je všechno ok, jen mě to děsí. Takové zvuky 

- lucky.jack
- Test driver
A začne tě to kopat do brzdovýho pedálu...klasická fce ABS. Jedna technická - když to začne dělat, tak pedál nepouštět, ale pořádně na něj šlápnout. NE, nepřestane to kopat, ale tak to má být. Prostě je tak systém nastavenej, aby si zastavil bez toho aby se ti kola zablokovala.
Focus III combi, 3/2012, 1.6 Ti-VCT 105 koníků
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
-
- Člen klubu
Neviem, co to presne ten kovovy zvuk znamena. ABS na mokrom povrchu kope viac, kedze je smyklavejsi ako suchy. No na lade sa ide zblaznit, to sa sprava uuuuplne inak. Pokial to je spojene so zvukom pumpy a kopanim do pedalu, je to ok. Ak je to zvuk ako ked niekto trieska kladivom po zeleze... tam nebude nieco v poriadku. Pri normalnom brzdeni alebo pri prejazde cez jamy ti nehrkotaju brzdove platnicky?
- MaxSand
- Nováček
Právě pedál nekope. Teda jestli jo tak neznatelně. Dneska po cestě do práce mi to udělalo zase a spíš to bylo takové, jako když se třou o sebe kameny
... něco mezi železem a kamenem
a vždy to je jen chvili. Když povolím pedál brzdy tak to zmizí. Taková divná věc. Ale taky mám docela zježděné přední brzdové destičky, ale zase kdyby byly moc tak mě snad upozorní nějaké kontrolka
A taky by to dělalo pořád a né jen když auto klouže.

- Mufin01
- Test driver
Mně to dělá taky, jak píšeš, zní to jak železem o kameň
Docela mě to poprvé vyděsilo. Takže bych taky rád věděl, jestli je to normální funkce ABS, nebo je něco špatně

- lucky.jack
- Test driver
Kontrolka tě na sjetý desky neupozorní...žádná totiž není
Jestli si s tím nevíte rady tak zajeďte do servisu, ať se s vámi projedou na sněhu. Já to vidím na ABS.

Focus III combi, 3/2012, 1.6 Ti-VCT 105 koníků
- tym
- Test driver
Je to fungující ABS, je to takové jakoby kovové zabručení a cítíš to v pedálu..
- Mufin01
- Test driver
Kovové zabručení, to je ten výraz
A do pedálu kope ...takže normálka, jo?

- tym
- Test driver
Jj je to normální, většinou to člověka překvapí, když prvně sedne do auta s ABS a pozná to, pak si zvykneš...
Horší by bylo, kdybys na ledu brzdil a šel do smyku 

- MaxSand
- Nováček
Takže asi planý poplach
Jak budu v servis, tak se zeptám. Max se mi na to podívají
Jako jen mi to připadalo divné takové zvuky
Minimálně je dobře, že vím, že tam není kontrolka
Marně bych čekal až něco začne svítit a přitom kovovy zvuk by byl slyšet pořád, jak bych to dřel 

- Pittbul
- Junior
Já jsem měl dneska první možnost pozorovat systém ABS na Focusu v akci a můžu říct, že jsem se až lekl, jak se na tomto voze projevuje (oproti předchozímu koncernovému autu). Takže plně chápu MaxSandův údiv a dotaz. Takže ještě jednou, neboj se a pokud ti za normální jízdy nikde nic jiného nemlátí tak se těmito zvuky opravdu projevuje jen správně fungující systém ABS
.

Fiesta 1.4 SPORT, 71kW, r. v. 2010