Přední stěrač a GEM modul

dolezalp
Nováček
Nováček

Re: Přední stěrač a GEM modul

Příspěvek od dolezalp » 18.11.2012 08:11

ZaQik píše:odkud jsi?
Zlín

ZaQik
Admin
Admin

Příspěvek od ZaQik » 18.11.2012 08:51

dolezalp píše: Zlín
... tak tam nikoho "ochotneho" neznam
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

dolezalp
Nováček
Nováček

Příspěvek od dolezalp » 20.11.2012 11:34

ZaQik píše:
Adow píše:dvě relátka pro přední stěrače
ty jsou uvnitr GEMu
Odmontoval jsem GEM a odebral vrchní kryt - s těmi rychloupínacími šrouby. Vevnitř jsou nad sebou dvě desky plošných spojů, které se mi nedaří nijak vyjmout. Nějaké relátka tam jsou, v místě, kde je na druhé straně výstupek s tím menším čárovým kódem. Také jsou nějaké relátka přístupné z venku, na GEMu.

- nevím jak dostat ven ty plošňáky - poradí někdo ?
- kde se dají sehnat taková relé?
- nejsem si jist že jsou špatné, když projíždím páčku stěrače pod volantem všchny polohy, tak relátka asi cvakají, slyším je, ale může být, že spínají ale na výstupu je nějaký problém s kontaktem, to bych asi odhalil při demontáži
- nedaří se mi sehnat nějaký GEM z druhé ruky, má někdo tip na zdroj?, můžu to poptávat na tomto fóru?, má to vůbec smysl?
- auto řeším po havárii na předek - jen plechy a sklo, je možné, že by problém se stěrači a GEMem byl důsledkem havárie nebo chyby při montáži?

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 20.11.2012 12:11

Já bych teda napřed na autě proměřil, jestli mi tam na výstupu z GEMu něco leze, než bych se v tom takhle vrtal. Schéma jsem ti sem dával...

dolezalp
Nováček
Nováček

Příspěvek od dolezalp » 26.11.2012 14:53

[quote="ZaQik"]Najdi si nekoho v okoli, kdo ma auto jako Ty (FoFo II pred FL, benzin) a pujc si od nej GEM. Dej ho do sveho auta, klicky do polohy II a zkus sterace:
1. nebezi - chyba neni v GEMu
2. bezi - chyba je mimo GEM

Dal jsem tam jiný GEM, použitý , se stejným typovým číslem. Zatím bez výměny dat. Stěrač funguje a vše ostatní také, ovšem s vyjímkou dálkového klíče, také asi nejde imobilizér a kontrolka otevřených dveří svítí stále. Je to problém GEMu , mám shánět jiný , nebo to po zkopírování dat zmizí?

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 26.11.2012 15:03

Imobilizér ti budou muset (podle mě) naprogramovat v servise, dálkové ovládání můžeš spárovat sám doma. Ty "otevřené dveře" budou možná kapota - možná je na GEMu aktivována funkce alarmu a ty nebudeš mít spínač zámku kapoty. Bude to jen tím přeprogramováním...

johnnysk
Nováček
Nováček

Příspěvek od johnnysk » 27.11.2012 09:58

dolezalp píše:
ZaQik píše:Najdi si nekoho v okoli, kdo ma auto jako Ty (FoFo II pred FL, benzin) a pujc si od nej GEM. Dej ho do sveho auta, klicky do polohy II a zkus sterace:
1. nebezi - chyba neni v GEMu
2. bezi - chyba je mimo GEM

Dal jsem tam jiný GEM, použitý , se stejným typovým číslem. Zatím bez výměny dat. Stěrač funguje a vše ostatní také, ovšem s vyjímkou dálkového klíče, také asi nejde imobilizér a kontrolka otevřených dveří svítí stále. Je to problém GEMu , mám shánět jiný , nebo to po zkopírování dat zmizí?
Dolezalp, ak chces usetrit CZK tak skus sam nahodit povodne Transmitter ID do GEM-u.

Akurat vcera som sa hral s nastavovanim auta pomocou modifikovaneho ELM327 kabla a programu ELMConfig (vid. http://www.fordownersclub.com/forums/to ... 2-program/) - pri nastaveniach GEM-u je na prvej stranke moznost zadat "RKE Transmitter ID" - az pre 8 klucov..

Postup nasledovny - zo starej GEM nacitaj udaje RKE Transmitter ID (ktore sedia s tvojimi klucmi), sprav si screenshot alebo si ich uloz a nasledne nahraj/prepis v novom GEM-e, vsetko to ide pomocou ELMConfig a celkovo cena 10 EUR a trosku pajkovania kablu :)

Myslim ze by to malo fungovat takto..
Přílohy
ELMC_GEM.jpg

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 27.11.2012 10:07

RKE je Remote Keyless Entry - otevírání dálkovým ovládáním. To jde přiřadit (naprogramovat) i bez diagnostiky. Jde spíš o imobilizér a tam si nejsem úplně jistej, jestli tohle ELM Config umí...

dolezalp
Nováček
Nováček

Příspěvek od dolezalp » 27.11.2012 10:54

Adow píše:RKE je Remote Keyless Entry - otevírání dálkovým ovládáním. To jde přiřadit (naprogramovat) i bez diagnostiky. Jde spíš o imobilizér a tam si nejsem úplně jistej, jestli tohle ELM Config umí...
Ano, klíč už mám připojený, jde to i bez diagnostiky, našel jsme to v příručce ze servisního školení.
Ale tam se taky píše, že je nutné nahrát data do nového GEM kvůli imobilizéru. Pokud to neumí ELM Config, tak jak se to udělá?
Taky mi tam pořád svítí kontrola otevření dveří, otázka je zda se to vyřeší dokonfigurováním GEMu. Bylo to bourané na předek, takže jako laik si říkám, že tam je čidlo na otevření kapoty zničené z té havarie nebo zásahem karosářů..

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 27.11.2012 11:00

To čidlo tam normálně není - pokud nebylo auto vybavené z výroby alarmem.. A pokud máš GEM z auta, které alarm mělo a byl aktivovaný, tak to bude aktivované a bude svítit kontrolka. To jde nastavit v pohodě (a nebo přemostit a bude ti fungovat alarm :D). S tím imobilzérem nevím, myslím že to půjde jen u Forda.

ZaQik
Admin
Admin

Příspěvek od ZaQik » 27.11.2012 13:02

1. nactes si puvodni GEM a udelas si printscreeny obrazovek
2. vymenis GEM, zmenis mu VIN a podle printscreenu vyplnis ostatni
-----------
imobilizer je v HEC a PCM, to se Te pri vymene GEMu netyka
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 27.11.2012 13:24

No myslel jsem si, že to je v budíkách.. Ale proč immo teda nejede?
Ono možná jede, ale bude chybka někde v nastavení GEMu, co? :wink:

ZaQik
Admin
Admin

Příspěvek od ZaQik » 27.11.2012 14:54

on psal "také asi nejde imobilizér" ... takze az udela, co jsem mu poradil, tak pak muzeme postoupit dal :wink:

dolezalp
Nováček
Nováček

Příspěvek od dolezalp » 27.11.2012 15:57

ZaQik píše:1. nactes si puvodni GEM a udelas si printscreeny obrazovek
2. vymenis GEM, zmenis mu VIN a podle printscreenu vyplnis ostatni
-----------
imobilizer je v HEC a PCM, to se Te pri vymene GEMu netyka
-------------
Jaký nejlépe použít kabel a SW? Dá někdo odkaz na levný kabel pro USB? Nebo je to nějaký standard RS..? JohnySk doporučoval ELM327. Předpokládám, že se to napíchne na konektor pod volantem. Dá se GEM nějak napojit i demontovaný?

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 27.11.2012 16:25

Kabel ELM327 - nejlépe USB (jsou i BT, Wifi atd. varianty, ale nedoporučoval bych kvůli stabilitě). Musíš ho přepájet na jiný zapojení nebo přidat přepínač. Auto má 2 sběrnice CAN-BUS - vysokorychlostní HS a středněrychlostní MS. Kabel je v originálním zapojení jen HS a zrovinka GEM je na MS sběrnici. Kabel seženeš za pár šupů na eBayi apod. - nebo Aukro, ale už s čecháčkovskou přirážkou.
Např: http://www.ebay.com/itm/ELM327-V1-5-OBD ... 2574dc97f7
SW ELM FF2 nebo ElmConfig - dá se najít na netu. Přímo na GEM to nenapíchneš - přes diag zásuvku auta.

Odpovědět

Zpět na „Focus - karoserie 2004 - 2011“