Tezko rict, ja pouzivam 5w30 u moji 1.6 80kW, ale DPF mam vykastrovane. Menim co 10000km tj. co 4 mesice a asi vice pro ten motor nemuzu udelat. Nejake aditiva do jiz aditivovane nafty mi prijdou zbytecna a aditiva(prisady)do oleju neuznavam. Stahnul jsem si i manual od Volvo V50 a taky doporucujou 5w30 a je tam i tabulka kde viskozita oleje
5w30 je od -30°C do +40°C a 5w40 je od -25°C do +40°C.
Vytazek z odkazu:
http://www.citroeny.cz/forum1/viewtopic.php?f=9&t=1336
"Mobil 1 ESP Formula 5W-30 je moderní výkonný syntetický olej, který je navrzen tak, aby motoru poskytoval vynikající cisticí schopnosti, ochranu proti opotrebení a celkove zlepsoval jeho výkon. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 byl navrzen a vyroben tak, aby prodluzoval zivotnost a udrzoval úcinnost systému pro snízení emisí u vznetových i zázehových automobilových motoru. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 prevysuje pozadavky nejnovejsích norem predních prumyslových i automobilových výrobcu, které jsou kladené na moderní vznetové a zázehové motory. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 je vyroben na základe patentované kombinace jednotlivých slozek a plne vyhovuje pouzití s nejnovejsími cásticovými filtry vznetových motoru a s katalyzátory zázehových motoru. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 byl vyvinut tak, aby motoru poskytl neprekonatelný výkon a ochranu pri vetsí úspore paliva Technické údaje: SAE 5W-30 ACEA: C3, A3/B3/B4, API: SL/SM API: CF BMW Longlife 04. Daimler Chrysler 229.31. Volkswagen 504.00 / 507.00"
Taaaak a kdo se v tom ma vyznat??? Nekde nedoporucujou jinde doporucujou. Pravda bude asi nekde uprostred. Podle mne je rozhodujici ACEA, protoze toto oznaceni urcuje odolnost oleje proti oxidaci za vysokych teplost, ochranu proti tvorbe usad, ochranu lozisek a pistu...