Za prvé bych tedy rád uvedl, že nejsem ani vyklepanej nováček těsně po autoškole, ani vyklepanej sváteční jezdec - důchodce s hučkou na hlavě.
Navíc mám to auto velice krátce, takže je možný, že se to časem zvedne.Třeba až začneme našeho, dnes měsíčního prcka, vozit třeba do školy nebo na nějaký kroužky, k doktorovi, co já vím.....
Faktor první: Poměr jízdy obec/mimo město/dálnice
Musím trošku zeširoka.
Jak jste si jistě všimli, jsem z České Lípy. Pokud tam někdy někdo byl, víte, že je tam jen silnice skrz město, kostel a kravín.
Ne, vážně. Žije tam 40.000, ale na úžasně malým prostoru, mraky paneláků kolem historického jádra.
Už dávno jsem zjistil, že používat MHD, tedy potažmo i auto je zbytečný, všude si dojdu pěšky. Do centra, za kámošema, do kina, do hospody
Takže po městě prakticky nejezdím, tak možná jednou za 2 týdny do hyper-super (i ten je na dohled) na nákup. Z celkově ujetých km je městský provoz tak 5%, a to ještě možná nadsazuju.
Pokud bych bydlel ve větším, třeba krajském městě (o Praze ani nemluvě),nepochybuju o tom, že bych měl spotřebu výrazně vyšší.
Denně jezdím do práce, to udělám tak 140 km, silnice I.třídy, žádná okreska.
Na dálnici nejezdím, protože tam, kam jsem zatím potřeboval, prostě a jednoduše nevedou. Do Prahy kupříkladu jezdím přes Mělník ne přes Boleslavskou dálnici. Když budu potřebovat, třeba do Brna, samozřejmě, že po dálnici pojedu, ale zatím jsem tam nemusel.
Moje drahá polovička má máti na Šumpersku a sami snad uznáte, že je kravina tam jezdit přes D1
Faktor druhý: Styl jízdy
Mimo obec jezdím kolem 100km/h. Říkám kolem, někdy míň, někdy víc, ale v žádným případě se necourám 80
Snažím se o plynulou jízdu, to ale
neznamená, že když se přede mnou vleče Avie, že se držím za ní, abych si nedejbože nezvýšil spotřebu.
Slovo dopravní zácpa neznám.
Když jedu do práce (kolem 5:30) ještě nejsou, když se vracím (kolem 18:00) tak už zase nejsou.
Prostě si jezdím tak, jak mi to vyhovuje a jak jsem zvyklej, a ono mi to moc nežere.
Co bych asi tak měl chtít víc?
Než jsem si pořídil FoFo, jezdil jsem s roky půjčenou Fábkou combi 1.4 (ne ten 1.2 HTP fujtajxl) a s tou samou skladbou tras jsem jezdil v průměru za 5,3l.
Nevím, jestli se mi podařilo alespoň některé z vás přesvědčit, že v mém případě je možné těch 6l/100km držet.
Abych pravdu řekl, je mi to jedno. Já vím svoje