Příspěvek
od Ruddie » 05.03.2007 21:45
Tak si to tady tak smutne procitam a koukam, ze jsem se dostal do klubu... Vsechno to u me zacalo vymenou kapaliny. Servisak rikal, ze moje smes je na -18, coz u nas na horach znamena trochu riziko... Rozhodl jsem se nechat si kapalinu vymenit a od te doby jsem si prosel ruznymi fazemi kolisani teploty motoru. Hned po vymene jsem pri jizde na dalnici s hruzou zjistil, ze rucicka neni na 90-ti, ale kompletne v cervenym na 120-ti. Nastesti jsem jel kolem pumpy - ihned jsem odbocil a nez jsem dojel na parkoviste (cca 500 m), teplota prudce klesla pri jizde na neutral na 90. Po zastaveni jsem vlezl do motoru, ale po 120-ti stupnich ani pamatka, motor nesalal, banda byla chladna (sakra vim, co znamenalo uvarit motor ve skodovce), po otevreni vicka bandy jsem neslysel pomalu ani zasyceni (tahle voda ze mela pred 1 minutou 120?). Podezreni cislo 1 - vzduch v soustave. Vsemoznymi praktikami jsme se se servisakem pokouseli vzduch ze soustavy dostat (naklapeni vozu, opetovne vypusteni a napusteni), nechal jsem i vymenit termostat (original Ford). Ve finale jsem ted ve stavu, ze: 1) motor se oproti stavu pred vymenou kapaliny rychleji zahriva- rucicka ukazatele je cca po 1 minute na 90-ti, drive to bylo cca 5-10 minut, 2) mam spustene oba vetraky, pricemz teplota je na 90-ti, a kdyz otevru motor, jde z nej pomalu chlad. Vetraky samy nevypnou, 3) jedu-li mezi 70 km/h - 100 km/h na petku tahlejsi kopecek, pod 3 tis. otacek, teplota motoru stoupa az k cervenymu, najedu na dalnici, dam 150 km/h a teplota je na optimu - 90. Fakt jsem z toho magor. Dnes bylo auto na pocitaci - vsechna elektrika je v poradku, cidla v pohode, funguje to jak ma (autorizovany FORD Zebrak). Pry by to mohla delat vodni pumpa, ale ja to porad nechapu - bude-li pumpa v tahu, bude-li zaneseny chladic - cim vic to tocim, tim vic to musim zahrivat, ne? Ja to mam naopak na neutral - ok, nad 3 tis. otacek - ok, jinak problem. A hlavne oba ventilatory pusteny naplno ted v zime a pri jizde... To nedava logiku. Za kazdej napad budu vdecnej. Focus je super auticko, ale tohle mi zacina lezt na nervy.
------
Focus 1,6, 16V, kombo, Ghaia, 2000