Tak to tu čtu.. no pustili jste se do sebe pěkně...
Já nemůžu nic hodnotit, mám najeto s mým maxem zatím jen 3000km, ale koupil jsem ho s tím, že jsem znal jeho servisní historii zcela přesně. Mám nejenom servisku, ale i faktury, mluvil jsem se servisem v DE i se servisama v CZ, byl vždy ve Fordu a mluvil jsem i s majitelem. DPF měněn, ve 140000km dolitý eolys. Vím, že byl ťuklej, vím za jakých okolností, vím kdy byly měněny žhaviče, 
vím o něm úplně všechno. Vím, že jsem se do tohoto motoru zamiloval, vím jeho mouchy, vím, co mě čeká, vím jak se chovat k turbu, vím že můžu očekávat dvouhmoťák, ale vím jak se k němu chovat a vím, že za 165000kč za auto s tímto stavem je málo a 
vím, že si mám něco schovat na případné opravy. Je to jen a jen moje zodpovědnost že jsem si ho koupil. Ale nelituju. 
Omlouvám se za tolik stejných slov "vím", ale já jsem byl 
(hlavně díky tomuto fóru -děkuju všem) obeznámen se všemi přednostmi a nedostatky a šel jsem do toho s tím, že toto všechno vím.  
Jinak, k věci tady asi mluvit nebudu, protože můj motor není ve výběru tazatele. Navíc říkal, že nepotřebuje závodit, ale chce svižný motor. Na tu svižnost bych mu doporučil samozřejmě 2.0, 

navíc jsem někde tady zachytil, že 2.0 by měl být konstrukčně lepší než 1.6, o čemž jsem tedy nevěděl, ví o tom někdo něco? Jinak, na 1.6TDCi jsem slyšel nejen nadávky, ale i velkou spoustu chvály. Fordův 1.8TDCi má také své výhody, ale hádat se tu jestli je toto lepší, protože to mám já, nevím. Já bych svůj motor doporučil pro jeho nezdolnou sílu v poměru ke spotřebě. Jeho mínusy jsou všeobecně známy, ale třeba v porovnání s Mondeáckým 2.0TDCi má o dost méně problémů se vstřiky a turbem. Proto pro každého, kdo chce diesel, nedejbože s DPF 

, rada zní: vždy se pídit po původu, stavu km a hlavně nechat si finanční rezervu na případné překvapení. Já do toho šel, a zatím jsem spokojenej. Jsem tak moc spokojenej, že mi to ani nedává myslet na problémy. Pokud ale přijdou, mám schované šušňáky, takže mě to nebude tak bolet. A když to nepřijde, tím lépe. Jinak, HDI-ček jezdí fakt velké mraky a jsou Peugetoy s mým motorem a 280000km, tak já bych to tak nezatracoval. Fordův diesel je taky kvalitní, ale kvality každého tkví v něčem jiném. Tak na sebe hned neházejme špínu. Tím nemyslím nikoho konkrétního, ale vás oba 

. Máme Fordy tak držme spolu, ne?