Hypotéka,úver, vše okolo bývania
- Tesna
- .
Re: Hypotéka,úver, vše okolo bývania
Ale vždyť to píšu ... akcie jsou jen příklad, je to oblast, ve které mám já jakés takés znalosti a zkušenosti, takže jsem šel tudy. Někdo jiný je schopen rozjet za své peníze třeba podnikání nebo peníze zhodnotit ještě jiným způsobem ...
I třeba naprosto bezrizikové SS dá při optimálním cyklu (v ČR) a 6 + něco roku přes 7% p.a. netto.
Kašlu na nějaké ideologické předsudky, protože takhle to bude prostě logicky a matematicky fungovat vždy, když bude volný trh a svoboda volby .... já to dělám takto, ty jinak. Ty jsi spokojen, že máš zadek v suchu, já zase, že si ročně vydělám s minimálním úsilím a pro mne přiměřenám rizikem zajímavou sumu, kterou můžu na druhou stranu kdykoliv použít na splacení dluhů.
A k těm grafům, aspoň u Německa se koukni na graf úspor ... (US je v pytli, to víme). I u nás čtu články o zadlužování domácností, ale úspory rostou 2x tak rychle ....
I třeba naprosto bezrizikové SS dá při optimálním cyklu (v ČR) a 6 + něco roku přes 7% p.a. netto.
Kašlu na nějaké ideologické předsudky, protože takhle to bude prostě logicky a matematicky fungovat vždy, když bude volný trh a svoboda volby .... já to dělám takto, ty jinak. Ty jsi spokojen, že máš zadek v suchu, já zase, že si ročně vydělám s minimálním úsilím a pro mne přiměřenám rizikem zajímavou sumu, kterou můžu na druhou stranu kdykoliv použít na splacení dluhů.
A k těm grafům, aspoň u Německa se koukni na graf úspor ... (US je v pytli, to víme). I u nás čtu články o zadlužování domácností, ale úspory rostou 2x tak rychle ....
- killerhammer
- Test driver
uspory rastu len tym, ktori sa nezadlzili
peace, nerozculuj sa
ja beriem, ze pre toho kto vie svoje peniaze zurocit nad uroven pozicky (teda vyuzit tie prilezitosti o ktorych si pisal) to naozaj plati, ze vlastne peniaze su drahsie ako pozicane
ked ti to ide tak som rad a drzim ti palce
ale kolko je nas takych ?
a kolko ludi prislo pre krizu o investicie do akcii ?
pre tych to urcite neplati a mali by sa zadlzovat velmi opatrne alebo vobec
na slovensku napr. zacali banky vymahat od malych podnikatelov kontokorenty. davali im precerpanie na ucte az do 50k eur, podla obratu aky robili dovtedy.
to je presne ten system, podnikatelia to zacali vyuzivat, lebo predsa to boli lacne peniaze, no a dnes je to pre nich brutalna uverova polozka a nedokazu to mozno ani vratit

peace, nerozculuj sa

ja beriem, ze pre toho kto vie svoje peniaze zurocit nad uroven pozicky (teda vyuzit tie prilezitosti o ktorych si pisal) to naozaj plati, ze vlastne peniaze su drahsie ako pozicane
ked ti to ide tak som rad a drzim ti palce

ale kolko je nas takych ?
a kolko ludi prislo pre krizu o investicie do akcii ?
pre tych to urcite neplati a mali by sa zadlzovat velmi opatrne alebo vobec

na slovensku napr. zacali banky vymahat od malych podnikatelov kontokorenty. davali im precerpanie na ucte az do 50k eur, podla obratu aky robili dovtedy.
to je presne ten system, podnikatelia to zacali vyuzivat, lebo predsa to boli lacne peniaze, no a dnes je to pre nich brutalna uverova polozka a nedokazu to mozno ani vratit

- Raada
- Test driver
To KH: nemusis to hned investovat rizikove - uz tady 2x zaznelo stavebko - tam mas taky lepsi vynos nez jsou uroky z hypoteky. A stavebko je bez rizika.... Myslim velmi dobry priklad.
- killerhammer
- Test driver
to sa mi nezda
- BoraBora
- Nováček
To mozna bylo nez se sazby hypotek dost citelne zvedly
- Raada
- Test driver
Ne, nebylo
. Efektivni urokova mira ze stavebka (noveho) je cca 7% a 100% hypoteka v CR se pohybuje od 6-7%, ale mas narok na odpocet zaplacenych uroku od zakladu dane. Takze pak se v cistem dostavas minimalne o 0,5 - 1% dolu. Pokud bys mel klasickou 80-85% hypoteku tak tam jsou sazby 5-5,5% a pak je rozdil jeste vetsi. Co na tom nejde pochopit? 

- killerhammer
- Test driver
tak na slovensku, ked stavebne sporenie vyuzivas cisto len na sporenie, tak je urok len okolo 2.9-6.5%
zavisi aj podla sumy, lebo statna premia (u nas len 2000 SKK rocne) ti dvihne tento urok (mozebyt aj tych 6.5%) ak sa bavime o sporeni malych sum (radovo 10-ky tisic SKK)
ale ked sa bavime povedzme o 5M SKK, tak statna premia je uplne zanedbatelna a vysledny urok bude tych cca 3%
neexistuje, zeby si zohnal lacnejsiu hypoteku a mohol na tomto zarabat !
beriem to s tym investovanim do akcii, ked sa ti zadari zisk je noebmedzeny a pozicane peniaze ta o to viacej akceleruju k ziskom
tak isto uspesne podnikanie
pisal som o tych kontokorentoch pre podnikatelov, ktori vacsina hned zacala vyuzivat, a dnes ich nedokazu splatit
lenze to je vsetko o tom, ze sa ti "musi podarit"
kaslime uz na to
zavisi aj podla sumy, lebo statna premia (u nas len 2000 SKK rocne) ti dvihne tento urok (mozebyt aj tych 6.5%) ak sa bavime o sporeni malych sum (radovo 10-ky tisic SKK)
ale ked sa bavime povedzme o 5M SKK, tak statna premia je uplne zanedbatelna a vysledny urok bude tych cca 3%
neexistuje, zeby si zohnal lacnejsiu hypoteku a mohol na tomto zarabat !
beriem to s tym investovanim do akcii, ked sa ti zadari zisk je noebmedzeny a pozicane peniaze ta o to viacej akceleruju k ziskom

tak isto uspesne podnikanie
pisal som o tych kontokorentoch pre podnikatelov, ktori vacsina hned zacala vyuzivat, a dnes ich nedokazu splatit
lenze to je vsetko o tom, ze sa ti "musi podarit"

kaslime uz na to

- Raada
- Test driver
ok, souhlasim. Ten princip je platny u stavebka u malych castek, u vetsich se vynos blizi urokove mire z vkladu, ktera je v CR u novych smluv vetsinou 2%.
Investice nebo podnikani uz je jina pohadka, u ktere jsi to popsal celkem trefne...
Investice nebo podnikani uz je jina pohadka, u ktere jsi to popsal celkem trefne...
- tomason
- Test driver
2%je bída stačí kupovat,když většina prodává a prodávat,když většina kupuje
Ale musíš mít pořádné gule 

byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI