Hypotéka,úver, vše okolo bývania

Moderátor:phofy
killerhammer
Test driver
Test driver

Re: Hypotéka,úver, vše okolo bývania

Příspěvek od killerhammer » 08.12.2009 16:16

vcedula, podla mna je to o vyske splatky v pomere k tvojmu platu
ak je to malo, tak hypo nie je problem
ak brat velku hypo tak jedine na dom !

tak isto prenajom, ak by boli lacne prenajmy, tzn. ze do konca zivota nezaplatis prenajimatelovi tu nehnutelnost 2x tak je to krasna cesta ako byvat lacno a bez obav
ale to tiez tunak nehrozi.
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 08.12.2009 16:24

Raada píše:To je prave to relativni - pro nekoho 1,3M je sranda, pro nekoho neni ani 10M problem. Nemuzes se na to divat svyma ocima, ale vzij se do situace toho kluka.
z jeho pohladu sa na to pozeram a hovorim ze 50k je malicky uver :wink:
ak by ho splatil do 5 rokov nema ziadny problem :idea:
ak mu to ale vychadza na viac ako 15 rokov, nech sa rozhodne sam :idea:

Palec4
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec4 » 08.12.2009 16:26

V tejto krajine mi naozaj nikto nepomoze to je mi jasne.
500 evri mesacne je dost,to by mi ostalo tak uz len na najom :cry:
a stymi poradcami to budem velmi tazke,aj ten ktoremu by som dal cash,moze dostat aj od banky,ale pokial mi poradi dobre,nech sa paci,z niecoho zit musi,len aby nedostal moc.
Focus 1.8 TDdi 66KW Ghia Strieborna metaliza r.v. 2000/6 - _predane_
Obrázek
ObrázekObrázek

Raada
Test driver
Test driver

Příspěvek od Raada » 08.12.2009 16:30

Je pravda, ze v nasi branzi se to bohuzel jen hemzi ruznymi individui, ale par vyjimek, kteri delaji svou praci dobre tam je. Dnes se financnim poradcem muze nazyvat treba byvaly zednik (nic proti zednikum, ale ve financich nemaji co delat), ktery nema o financich ani paru a sve zkusenosti nabyl na jednom vikendovem skoleni. Pokud ti nekdo hypoteku zprostredkuje a jeste si za to vezme penize tak je to pravdepodobne zlodej na druhou. Ja treba mam ve smlouvach s bankami klauzuli, ze si nesmim od klientu vybirat penize navic za zprostredkovani uveru. Provize se mezi bankami v CR lisi radove o 0,1-0,2% z objemu uveru a to nejsou takovy sumy, abych kvuli tomu z klienta delal vola a tlacil ho do vyrazne drazsi varianty jen pro par tisicovek navic. Taky bychom si nedavali praci s nasi kalkulackou, ktera banky srovnava pres RPSN a pres vyvoj uveru po 1. fixaci. Tam jsou videt sebemensi rozdily jak v sazbe, tak v poplatcich, systemu uroceni.

Nemusis se tedy bat, ze clovek, ktery ti bude radit dostane za svou praci provizi. Pokud ti ale bude cpat bezduvodne nejakou variantu tak se mej na pozoru. Vzdy si vyzadej vysvetleni na konkretnich cislech a zamer se na vsechny poplatky s uverem souvisejici.

Skutecne nezavisly poradce by si nemel brat provizi od banky, ale jen od klienta. Potiz je v tom, ze takovy poradce pak dostane jak provizi od banky tak jeste od klienta a odvede stejnou (nebo dost casto i horsi) praci jako klasicky poradce.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 08.12.2009 16:31

palec, to sa robi tak, ze obehas setky banky a stavebky nech ti vypracuju ponuky, potom si vyberies
zo zakona ti musia povedat aj RPMN (to su vsetky vydavky za uver, teda aj poplatky za vedenie uctu a pod co mesacne budes splacat)
co sa tyka kombinacie (uver + hypo, uver + stavebne sporenie, stavebny medziuver + stavebne sporenie atd atd), tam uz sa dobry poradca zide
ale to je presne ta extremna situacia, to proste uz smrdi tym, ze kupujes nieco naco vlastne vobec nemas a spekulujes ako sa k tomu uveru, ktory je nejako nastaveny, a na ktory nemas obklukou dostat :mrgreen:

co takto predat na zaciatok focus? :roll: :wink:

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 08.12.2009 16:41

bohuzial je to tak, ze poradcovia su vyskoleni na to, aby od klienta vybrali co najviac penazi, pretoze vyska jeho provizie zavisi od vysky pozicky. A nejedna sa o male sumy, takze ich nezavislost je len mozno nezavislost. Robil som v takej firme a viem, o com hovorim.
Okrem toho takto organizovane firmy valcuju vsetko naokolo, takze najst ozajstneho poradcu je tazke. Osobne by som poradcu hladal len velmi kratko a ked by som ziadneho nenasiel, tak by som si obehal tych 5-6 bank a nechal si vypracovat navrh hypoteky v kazdej z nich.

Raada sorry, ale moje skusenosti su zle, velmi zle a povedal som si, ze uz ziadnemu poradcovi nebudem nikdy verit. Instituciu si odvtedy vyberam ja sam a poradca je pre mna len clovek na priamy kontakt s instituciou.

Mam kamaratku, ktora sa vybrala cestou osobneho plateneho poradenstva a specializuje sa skor na financny rozbor domacnosti. Ale ponuka produktov je pre nu podla mna zakazana a nedostupna zona.
Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 08.12.2009 16:45

ja mam kamosa co robil osobneho financneho lekara a naozaj viem, ze sa snazil pomoct ludom a ze to myslel uprimne 8)
ale to musi robit nezavisle sam, bez vplyvu nejakej financnej spolocnosti, on to tak presne robil
teraz to uz ale nerobi, asi sa mu ani velmi nedarilo (presne ako pisal vcedula, je tam asi konkurencia financnych spolocnosti) a odisiel radsej robit politiku :mrgreen:

Palec4
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec4 » 08.12.2009 16:49

killerhammer píše:
co takto predat na zaciatok focus? :roll: :wink:
Aj nad tym som rozmyslal,ale kedy by som sa potom schopil kupit dalsieho focusa?
Ja som strasne zvedavy co prinesie tento rok co prichadza....
Focus 1.8 TDdi 66KW Ghia Strieborna metaliza r.v. 2000/6 - _predane_
Obrázek
ObrázekObrázek

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 08.12.2009 16:51

no ked si vezmes tu hypo na 30 rokov, tak si dalsi focus kupis v tom roku 2040 ak dobre ratam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Raada
Test driver
Test driver

Příspěvek od Raada » 08.12.2009 17:32

vcedula píše:bohuzial je to tak, ze poradcovia su vyskoleni na to, aby od klienta vybrali co najviac penazi, pretoze vyska jeho provizie zavisi od vysky pozicky. A nejedna sa o male sumy, takze ich nezavislost je len mozno nezavislost. Robil som v takej firme a viem, o com hovorim.
Okrem toho takto organizovane firmy valcuju vsetko naokolo, takze najst ozajstneho poradcu je tazke. Osobne by som poradcu hladal len velmi kratko a ked by som ziadneho nenasiel, tak by som si obehal tych 5-6 bank a nechal si vypracovat navrh hypoteky v kazdej z nich.

Raada sorry, ale moje skusenosti su zle, velmi zle a povedal som si, ze uz ziadnemu poradcovi nebudem nikdy verit. Instituciu si odvtedy vyberam ja sam a poradca je pre mna len clovek na priamy kontakt s instituciou.

Mam kamaratku, ktora sa vybrala cestou osobneho plateneho poradenstva a specializuje sa skor na financny rozbor domacnosti. Ale ponuka produktov je pre nu podla mna zakazana a nedostupna zona.
Ja vim jak ta branze vypada a nesnasim to. Nesnasim radoby poradce od sitovych firem, kteri vetsinou umi jen to jak z klienta vytahnout prachy na pojistku, kterou vubec nepotrebuje a pletou si pojistku s investovanim. Financni poradce dela bohuzel kdejakej blb a malokdo to dela na full-time. Nebal bych se rici, ze 95% lidi co se v teto branzi pohybuji to delaji absolutne spatne. Ja se vydal cestou specializace - jizdni kolo si taky soudny clovek nekoupi v Tescu, ale obrati se na specializovanou prodejnu. Proto jsem se zameril jen na hypoteky a uvery ze stavebniho sporeni. Ac si myslim, ze diky specializaci na osobni finance na VS a dlouholete full-time praxi vim o ostatnich produktech vyrazne vice nez vetsina poradcu tak to nedelam a nesnazim se v ostatnich produktech klientum konkretne radit, protoze se to neda delat 100% dobre. Mam co delat abych obsahnul metodiky a novinky z 12 bank a 5 stavebnich sporitelen a nedokazu si predstavit, ze bych mel mit v hlave jeste 200 investicnich spolecnosti, ktere prodavaji otevrene podilove fondy, asi 10 pojistoven atd. Klienty jen nasmeruji tim spravnym smerem, kdyz vidim, ze v tom maji totalni bordel.

K te nezavislosti - pokud bych delal to, co tva kamoska, tak bych se zase nedostal k aktualnim informcim a k metodickym postupum z bank, protoze bych s nima nemel smlouvu a nevidel i pod poklicku a do zakulisi techto instituci. Navic diky tomu, ze mam vybudovane kontakty na tech spravnych mistech jsem schopen pro bonitni klienty vyjednat uplne skvele sazby a podminky.

tomason
Test driver
Test driver

Příspěvek od tomason » 08.12.2009 17:52

Tak nějak sem si to vždycky představoval,ale k tomu se asi nikdy nedostanu jinak ty fondy sem taky dělal a bez analitika nemáš šanci.Známá přítelkyně chtěla spořit bez rizika na důchod a JAKOPORADCE jí udělal portfolio s akciema , nezajištěným měnovým rizikem a o diverzifikaci nebudu mluvit samá Evropa a třičtvrtě těch čupr fondů si nešáhnou k svému benchmarku.TAK ZA TOHLE BYCH HO SEJMUL Ať žije Investičko s prodavači iluzí Obrázek
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

risomas
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od risomas » 09.12.2009 08:24

za 1.3M 3 izbak chod do toho je to smiesna suma.
Ja mam hypoteku na niekolko krat taku sumu aspom ze urok sme vybavili vcelku slusny kedze sme brali na 100% (3.3% na 1.5 a 4.3% na zvysok). Nejake prachy boli naviac ale ked si clovek kupi byt treba tam aj nieco poprerabat, pokupovat nabytok a ine picovinky.
Honda Shadow 130dB
toto uz len odpociva pred barakom - FoFo Combi 1,8Tddi 2003, strieborna Trend, kupene v 53t km. Teraz 98 000 km
Foto https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.php?f=96&t=10373
ObrázekObrázek

qwertr
Nováček
Nováček

Příspěvek od qwertr » 09.12.2009 08:58

Poviem ti moju skusenost.
S manzelkou sme kupovali 2-izbak 5, 6 rokov dozadu. Na vetsi sme nemali. Polka ceny bola z hypoteky, tak 1/4 isla zo mojho stavebneho a zvysok hotovost. Toho stavebneho sme zbavili tak za pol roka, lebo manzelke skoncilo potom stavebne. Ked sme brali hypoteku, ked koncila statna bonifikacia urokov a uroky sa pohybovali pri rocnej fixacii od 5 percent hore. Mne lietali uroky okolo 5.5 - 6.5 percenta v priebehu rokov a to bol ako zaruka rodicovsky dom, ktoreho hodnota bola tak asi 5 krat vetsia ako hypoteka. Hypoteku sa podarilo nastastie splatit tiez predcasne, lebo boli nejake neocakavane prijmi. Aj ked boli poplatky za predcasne splatenie hypoteky, tak som aj tak usetril na urokoch. Momentalne je manzelka na rodicovskom a mat hypoteku, tak zijeme z uspor. Momental to tiez z firmou kde pracujem to tiez vyzera vselijako a prist teraz o robotu a mat na krku hypokteku, tak neviem co urobim.
Planujeme s tym, ze za take 4,5 rokov sa zase budeme stahovat do vetsieho bytu, predtym ako pojde maly do skoly. Potom mozno za 10 rokov nejaky domcek, alebo uz nic, lebo cely zivot robit len na to aby si mal kde byvat tiez nie je bohvieco.
Ford Focus Combi 2003 1.6 74 kw benzin
Skoda Forman 1993 1.3 43kw LPG

BoraBora
Nováček
Nováček

Příspěvek od BoraBora » 09.12.2009 10:06

O financnich poradcich radsi nemluvit, Nekolik z tech, co jsem s nimi mluvil byli i kamaradi, ale v 99% procentech se mne snaizili uvrtat do hodne rozikovych investic, ze kterych - predpokladam - meli nejvetsi provize. Jeden gauner za druhym - akciovy fondy ted frcej, nemuzes prodelat. Ha! Ha! Ha! :D
Ale ohledne hypoteky mam uple opacnou zkusenost. Hypotecni makler delal jenom hypoteky, zadne pojistky a investice a snazil se najit tu nejlepsi variantu s tim, ze rozdily v jeho provizich jsou minimalni, ze je mu v podstate jedno u koho ta hypoteka nakonec bude. Stejne jsem dost neduveriva osoba, takze 3 nejlepsi nabidky jsem si pro jistotu nechal spocitat i primo v bankach a jen v jednom pripade jsem dostal stejne podminky. Jinak horsi nez nabizel on.
Fixoval jsme na 5 let (dobre jsem udelal), ale na jare 2011 fixace konci, a uz ted se tresu co mi nabidnou. Tak jako tak mu budu volat znova a predjednam pripadny refinancovani v jiny bance. Par desitek tisic za ten vojeb s tim spojenej to urcite stoji, staci nebyt linej.
Ford Focus II Combi Ghia, 1.6i Ti-VCT 85 kW, 2/2006
Obrázek

Obrázek

Blackhawk
Test driver
Test driver

Příspěvek od Blackhawk » 10.12.2009 07:35

Palec, vidim, ze sme na tom rovnako. U nas to riesila frajerka, kupila 3izbak za podobnu cenu, dala ho do prenajmu, teraz je to uz asi dva roky a obidvaja sporime aby sme mohli hypo predcasne splatit, ak sa nic nestane tak za rok a pol by sme mohli byt uz vo vlastnom. Cize zobrat hypoteku, byt dat do prenajmu nech nieco zaraba a setrit na predcasne splatenie.
Kde by mal byt ten byt, v Seredi? Lebo je to pekna cena, taka sa uz asi neda len tak zohnat.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“