focus RS

Moderátor:phofy
Odpovědět
misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: FOFO RS - 5-ti válec

Příspěvek od misoo » 27.08.2009 22:04

dovolim si sem skopirovat ten clanok, nech to tam chlapi nehladaju :
inac super clanok o super aute, neni co viac dodat, fakt som si zgustol !!
8)

Takže je úterý ráno, čekám na smluveném místě a není mi nejlíp. Jsem rozrušený, chce se mi močit i přesto, že jsem před chvílí byl. Dlaně mám vlhké, jako jsem měl naposled v tanečních a v prstech cítím třes.
Přijíždí white label, zdravíme se a vyjíždíme směrem k dealerství Fordu. Jedu za nádherným bílým GTI a v hlavě prázdno. Normálně bych asi okukoval muskulaturní karoserii před sebou jedoucí legendy, navíc vyladěné k dokonalosti vkusnými doplňky, ale nemůžu si uspořádat myšlenky. Protože vím, že za chvíli vyměním volant s logem ST za volant s logem RS.
Nějak mě neuklidňuje vědomí toho, že se dnes "RS" jmenuje například i Octavia s TDI pod kapotou.
Ani nevím, jak jsme dojeli k showroomu, parkujeme svá auta a já TO poprvé zahlédl. Stojí na parkovišti a jde z toho hrůza. Jo, opravdu hrůza. Ta zelená barva snad není z tohoto světa. Spoilery, difuzor, vše je tady účelné a já si to za chvilku budu moct zkusit. Husí kůže, sucho v krku.
Jdeme dovnitř. Seznámení, poučení, můj úsměv číslo šest a světácky znuděný výraz řízka, který si jen tak z nudy a dlouhého času jde prubnout Focus RS v tu chvíli nevěřím ani sám sobě. Nějaké body k dobru jsem zřejmě za příjezd Focusem ST obdržel, jenže to tu zelenou bestii venku vážně nezajímá.
Takže jako první jedu já. Jdeme k autu. Prodejce sedá na místo spolujezdce a mně se lehce třesou kolena. Zapadám do skořepiny a uvědomuji si, že má Recara v STčku mají s těmito sedadly společný jen ten nápis Recaro. V RSu jsou tvrdé, nekompromisní, slibující velké zážitky.
Startuji jako v STčku, zmáčknutím tlačítka. Motor naskakuje s takovým, řekl bych povýšeným úšklebkem, jakože "ehm, taks mě probudil, co po mně chceš jako dál, co"?
Vyjíždím. Tvrdší spojka, než znám, volant jde více ztuha, jsou cítit hrbolky na cestě. To ty devatenáctky a tužší podvozek. Proplouváme městem. Znáš ten pocit, kdy jdeš a lidé se na tebe dívají, otáčejí se a ty si říkáš "co je, co se děje"? A pak přijdeš domů a zjistíš, že jsi šel od lékaře v bílých návlecích přes celé město...
No, tak asi takhle se dívají okolojdoucí lidé na zelený RS. Poprvé trochu přidávám plyn, říkám si, že stejný motor mám pod kapotou STčka a nějakých necelých osmdesát koní navíc mě přece nemůže rozhodit. Taky že nerozhodilo, jen mě nažhavil agresivní sound, který je teda znatelnější, než mám v STčku. RSo si krásně syčí blow-off ventilem, který mám v ST sice taky, ale ten můj není slyšet. Ten ventil zní, jako když babička zapne svůj starý vysavač značky ETA. Je to dominantní vjem z celé plejády jinak krásných zvuků RSa. Opravdu to syčení evokuje vysavač, je to vzrušující. Povzbuzen a pln falešného hrdinství za cedulí s přeškrtnutým názvem obce podřazuji s meziplynem ze čtyřky na trojku a dávám plyn na podlahu. V první chvíli je zátah podobný tomu, který mám v ST, ovšem po chvíli přichází moment, kdy se z chlapců stávají muži. RSo rázně zabralo a zarazilo mě do své tvrdé sedačky – asi jako kdybys seděl u zubaře v křesle a ten by se na tebe obrátil místo s vrtačkou, tak s vrtacím kladivem v ruce – prostě zaboření, které asi nejde popsat. Zátah jako svině, čtyřka, prásk do výfuků, mohutný zátah pokračuje, ryčíci výfuk mě přivádí k šílenství a hlavou mi letí cosi o mé karmě, kterou jsem si tímto zážitkem kompletně a navždy vyčistil. Opravdu, zátah je velmi, velmi efektní. Směju se grimasou ne nepodobnou chovancům jistých zařízení, v tomto stavu bych mezi ně určitě skvěle zapadl. Poprvé více zkouším brzdy. Hm, tak na tohle zatím nemám, neumím si představit, kdy začne kopat ABS, asi bych musel mít pořád zavrtaný ksicht do příček ve volantu, abych brzdy alespoň trochu vyvedl z míry.
Jedeme mimo obec, předjíždím nějaká auta, mimochodem divím se proč stojí, při plném plynu má okolní svět tendenci se rozmáznout. Dívám se na tachometr a napadá mě jediné – Ježíši! V zatáčkách je RS nekompromisně tvrdé, je tam doma, prostě ve svém živlu. Nedotáčivost necítím, taky protože autu nestojím na krku tak, jako někdy STaníčkovi. Mám respekt, ale pomalu teda rozhodně nejedu. Toto auto se narodilo, aby ti ukázalo, že vlastně ještě neumíš řídit. Nájezdy do zatáček jsou přesné, auto neodpouští chyby. Zatočíš nepatrně dřív - a jsi v protisměru, přidáš později - a jsi vynesen. Kdo by hledal komfort, tak at' zvoní o ulici dál. Tady nejsme v limuzíně, takto je to v pořádku. Rychlé výjezdy ze zatáček jsou pro auto samozřejmostí, trakce je moře i při poměrně necitlivém přidávání plynu, žádné odlehčování kol v zatáčkách, žádné pištění gum. V opravdu svižně zajeté zatáčce jsem najednou dostal strach, že někdo auto chytil a usadil – zapomněl jsem totiž na samosvorný diferenciál, který RSo má. Je masakr, jak auto v zatáčce drží a na výjezdu při přidávání plynu pořád drží. A drží a drží. Úžasné.
STčko je měkčí, pohodlnější. Jako pro ženu na nákupy, chce se dodat.
A prodejce? Mlčí. Prodejce je statečný a dobře svůj kraj zná, taky je ale možné, že ho nevnímám, či případně spíše vnímat nechci. Valím to po hezké cestě, ale neznám to tam, takže se krotím. I tak je to ale obrovský zážitek, RSo se mi vysmívá a potřeboval bych se s ním intimněji sblížit, abych mu mohl ukázat.
Moje STčko vedle RSa při jízdě působí asi jako Jean - Claude Van Damme vedle Mika Tysona. Žán Klód sice docela umí a dobře vypadá, nicméně po prvním Majkově zásahu do tlamy by šel navždy držkou k zemi a pak už jen milosrdná tma. Navždy.
RSo z STčka prý vychází, ale nechce se tomu věřit. Dva naprosto jiné světy.
Hraju si se šaltpákou, rychlosti tam skáčí samy a já jsem št'astný. Řadím z pětky za tři, efektní meziplyn pročísnul poklidné dopoledne a jdu znova vymést pavučiny z motoru. Nádherný, zdrcující zátah je zážitkem, který se musí zažít. Neumím to popsat.
Pružnost motoru je také velmi slušná, ale tady se na pružnost "vocpoda" jaksi nehraje. Jsem také tak trochu rozmlsán STandou, tak jen uvažuji, jaké to asi musí být pro člověka, který do RSa sedne třeba z turbodieselu, kde zátah bývá opravdu silnou stránkou. V RSu totiž slovo "zátah" dostává nový význam.
Takže otáčíme a jedeme zpět, vychutnávám si ten agresivní sound motoru, sání, turba, výfuku a kdosi mi cosi říká. Jo, vlastně to jsem byl já a při kroucení hlavou jsem vydával nějaké těžko popsatelné zvuky.
Chudák prodejce. Ale ten už toho určitě zažil dost, je zvyklej.
Užívám si podvozku, který na to, jak je nekompromisní, tak zároveň umí i tlumit. Vychutnávám si vazbu volantu, ten snad umí dekódovat i řeč právě přejetých mravenců. Při akceleraci se ale musí držet volant oběma rukama. Zejména v zatáčkách. Auto ti ho totiž bere z rukou docela velkou silou. Je to tvrd'árna - na nerovnostech je to ještě výraznější - volant jde z jedné ruky okamžitě ven a tancuje, ve dvou už udržet samozřejmě jde. Na vnady spolujezdkyň může tedy řidič RSa zapomenout, zde není čas ani na pohledy a ani na "obírání" - raději obě ruce na volant a oči na cestu. Podotýkám, že režim řízení byl v menu palubního počítače RSa zrovna nastaven na režim SPORT, takže jsem měl šanci okusit tu nejužší vazbu, jakou je RSo schopno poskytnout. Režim NORMAL nebo dokonce COMFORT ale zřejmě z RSa auto vhodné pro partnerku na nákupy stejně neudělá. :-)
Svištím si to dál po točité cestě a nemůžu se nabažit té nekompromisnosti, která z auta čiší. Z RSa stříká sebevědomí a všichni se klidí z cesty. Dojedeš firemní auto a čekáš, že mu vypadnou brikety z kufru a začne ti ujíždět. Jenže ono nic, registruješ jen jeho submisivní úhybný manévr na stranu. Pro mě nezvyk, pro řidiče RSa asi denní chleba. Kolik by mě tak stál ten lak plus xenony a přední tlama z RS…? ;-)
Přijíždíme k dealerství, mám zpocená záda a úsměv na tváři.

Tak jsem to zvládl, jsem živý a zdravý. Toto byla vysoká škola řidičská. RSo se mi sice trochu vysmívalo, ale nejsem blázen, abych se někde rozložil na prvočásti, protože trasu jsem neznal a auto taky ne.
RS je úžasná mašina, dělo, které najde na cestě konkurenci asi jen v emtrojkových bavorácích, 911kách, dobře řízených STIčkách, Micinách Evo a v podobných střelách. Místy se mi nechtělo věřit, že RS má hnanou přední nápravu. Uživatel Mojito už zažil, jaké to je, když předokolka STanda má tendenci jít v zatáčce do přetáčivého smyku, že si Mojito vzpomínáš na mé dva vcelku slušné kousky? :-)
No, tak s RSem bych na to ale neměl, opravdu mám pocit, že bych toho asi nebyl schopen, teda určitě ne po pár dnech. Urvat to auto v zatáčce je asi vážně o velkých koulích, ale při první jízdě v eresu máte spíš pocit, že v šourku jsou přítomny tak maximálně antiperle.

Zamiloval jsem se, ale má láska k RS zůstane platonická. Nemohl bych mít na denní ježdění tak ostré auto, musel bych mít ještě jedno a to si bohužel nemůžu dovolit. Navíc mám STandu pár měsíců, finančně jsem na něm vykrvácel, STanda mě při každém tankování dál slušně ždíme, nemluvím o pojistce a .....
A vůbec, proč si tady něco začínám zdůvodňovat?? :D
Ted' vážně - řeknu vám, že mít na to prachy + příjem takový, ze kterého bych ereso uživil, tak bych do toho rozhodně šel a k eresu bych pořídil ještě nějaké praktické auto.

Takže shrnutí? RS je tvrd'ák, bestie. Jezdí stejně, jako vypadá – bombasticky. Je to mocnina ST – třetí mocnina. Kulervoucí auto. ST je proti RS autem pro bárbíny. Za asi milion, který RS stojí, je to určitě to nejlepší, co se dá koupit. Ford se hodně vytáhl.
Dnes v noci nebudu spát. Myslel jsem si, že mě RS vezme u srdce. Stalo se. Řeknete si, že "blbých" 300 koní a já jsem z toho paf? Hm, tak 1) bud‘ jste profíci a nebo 2) se s tím běžte svézt, není nic mezi tím.
RS je ve své kategorii zbraň obrovské, asi té největší ráže. Je to jako IMI Desert Eagle .50 AE mezi pistolemi. Kdo trochu ví o zbraních, určitě pochopí.

kasi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasi » 27.08.2009 23:05

je Ford Focus 1.8L Zetec-E EFI r.v.00,Sedan,Pacific Green Metallic,Ghia
byl Ford Focus 1.8L Endura TDdi r.v.99,Hatchback,Moondust Silver Metallic,Ghia
Obrázek

bee
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bee » 27.08.2009 23:16

zatah jako svine... na suchu :oops: pridaj vodu, blato, štrk alebo sneh + zakrutu a RSo konci,
abych brzdy vyvedl z miry... na suchu, ostatne to ze nemusi zasahovat ABS je zasluha viac pneu ako brzd,
Co sa jazdy na suchu tyka, konkurencie je nespocetne, na vode, blate to nikto riskovat nebude.
Stahovat sa kvoli RSu na Kanare? Radsej ine auto do nasich, temer pol roka mokrych koncin. Velka škoda, SCHADE, SHAME :!:
...ale clanok pekny, som sa nasmial :wink:

bee
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bee » 27.08.2009 23:23

killerhammer píše:najvacsi problem RS2 je jeho vaha :!:
najvacsi problem RS je jeho jedna hnana naprava. bohuzial fyzika nepusti, pocasie sa tiez neda riadit a tie k...y cestarske 1/4 roka stale sypu strk na cestu kade chodia :mrgreen:
No ale pre lestenkarov co ho vytiahnu len ked je junove slniecko na oblohe a cisty asfalt ujde :roll:

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 28.08.2009 06:08

bee,bee :roll: povedz mi,v ako ti si sedel aspon trochu sportovom aute,okrem tvojho?Hanis nieco,o com nemas,resp.nema nikto z nas ani paru.Pises ako KH a je vidiet,ze ste z jednej lokality. :wink:
Povedz mi,kto bude jazdit so sportovym autom takehoto,alebo aj 4 kolkoveho kalibru na beznych cestach ako prasaza premavky, za mokreho,zasnezeneho alebo neviem akeho povrchu?Iba cisti pako.
Mozno u vas je to pocasie ozaj ine,ale uz len ked zoberiem u nas na zapade,tak vacsinu prsi velmi malo,co sa leta tyka a zimy posledne roky tiez niesu extra snehove.
Osobne si ale aj tak myslim,ze v zime takuto slehovicu aj tak nikto jazdit nebude a necha si ju pekne na jar odlozenu v garazi.Koisovci maju RS-ko prvej generacie a v zime vzdy pekne oddychuje.
Clanok skutocne vynikajusi a od uvedeneho prispievatela stoja recenzie vazne za to.Uprimne mu tento zazitok zavidim a verim,ze keby mal niekto z nas tuto moznost,neodmietol by a na 100% som si isty,ze by zmenil na RS-ko nazor,navynimajuc typy ludi ako KH,bee a pod.

bee
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bee » 28.08.2009 08:11

zirafak, vecny to fordov advokat :mrgreen:
nejde o to ci som v nom sedel alebo nie, ide skor o princip a dalsiu Fordom premrhanu sancu, berie totiz svojim fanusikom sny :!: a to sa neodpusta :oops:
kazdy priemerny sofer chape rozdiel medi predokolkou a stvorkolkou, reci o revo-knuckle su pekne pozlatko a le v realnom zivote na strku, blate a snehu nikomu nepomozu.
Poznam par chlapcov z UK co ziju na lazoch a nie v Londyne (meste), vsetci jazdia subaru a vedia preco. Ze vi z dolniakov nechodite lyzovat a cestou k vleku vychutnavat zasnezene serpentiny je vasa chyba. verim ze na Babe toho snehu vela nebyva :mrgreen: Prevez sa vsak obcas na sachticky, skalku alebo iny poriadny kopec v zime :idea:
V dolinach snehu byva malo, ale byva, na horach je zatial vzdy.
osobne hocikedy vymenim "pojazdenicko" na cestvo napadnutom snehu a prazdnej ceste za honenie motora na suchom klukatom asfalte :wink: A bude to pojazdenicko omnoho zabavnejsie, pri OVELA nizsej rychlosti, relativne bezpečnejsie.
Pre mna zostava RSo len silny hothatch s prednym nahonom (aj ked krasnym zvukom, vdaka 5-valcu).
Umrel mi sen. skoda. howgh :evil: :cry: :roll:

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 28.08.2009 08:22

Ako keby som KH pocul,len som sklamany,ze tento syndrom tu opantava viac ludi. :cry:
Povedz mi,co si fakt take zaujimave jazdil,ked hadze RS do smetaku :?: :wink:
A ked uz sa bavime o strku,blate a co ja viem ako h...e,kde by som s RS-kom nejazdil uz len preto,ze ho tam od toho hlavne strkoveho bordelu cele dodrbkam.
Beriem vsak,ze co je pre tebe paradne pojazdenicko,mne nic nehovori a velmi rad za to vymenin tebou spominane honenie na asfalte po klukatych cestickach a myslim,ze aj väcsina z nas.Uz ked len vezmem nas sobotny kafezirofestival,kde jazdime klukaty asfalt na kruhacoch a nie strkovinu,blato a ine sajrajty a nasledny presun na akciu akty xxx organizujeme tiez klukatou asfaltkou,urob si o chuti vacsina uzivatelov Focusa svoj nazor. :lol:
Ale bol by som rad Fordov advokat.By som si jazdil on nich tie najlepsie mnamky :mrgreen:

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 28.08.2009 08:34

inak ma veelmi tesi kladne hodnotenie obhajcu 4 koliek misoo-a a to sa na RS-ku este neviezol.ktovie,keby sa :?: :mrgreen:

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 28.08.2009 09:14

no ja kladne rad zhodnotim kazde dobre auto :idea: :D nevravim tym, ze je RS lepsie alebo horsie ako nieco ine, kazdopadne moj obdiv ma, tak ako kazde ine dobre auto. :wink:

a musim dat za pravdu bee-mu v jednej veci - tiez chodim v zime lyzovat a mame chaty na strednom slovensku, tak viem co je to vobec vyjst k vleku s retazami (polana - 15km horska strma klukata jednosmerka) a taktiez ocenujem onen pozitok z jazdy v tych podmienkach na stvorkolke 8)

mik100
Nováček
Nováček

Příspěvek od mik100 » 28.08.2009 09:52

tak na blate,snehu a inych hov.ach maju problem aj rwd auta,a nie len RS, a na tu polanu by by 135i malo taky isty problem ako RS,
takze musime porovnavat len jazdu suchom asfalte za slnecneho pocasia :wink:
tie svinske 4-kolky su asi aj tak naj...
ale stale vyhrava RS u mna, do <> mat 33k E v rezerve
Ford Focus II,2008,1.6 16v 74KW,Black

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 28.08.2009 10:11

no jo, standardna otazka - vsetko zalezi od penazi a od toho na ake ucely chces to auto pouzit, to je cele. chvalabohu na trhu nechyba nic, takze vsetko je tak ako ma byt :wink:
ale ba, predsa len chyba : RS s volitelnym pohodom (predok/zadok/4x4), 5 dverami za nezmenenu cenu !! :mrgreen:

bee
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bee » 28.08.2009 11:00

je nove rs limitovana seria? myslim ze nie... ? tak naco to zboznovanie? je to pekac na rozbitie ako kazde "obycajne" sportove auto (hothatch) :mrgreen:

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 28.08.2009 11:44

je to limitovana seria
tiez treba uznat, ze ford urobil najlepsi hot hatch v triede, ma najlepsi cas na nurburgringu

na druhej strane z focusu RS sa da lahko vyrast
su na trhu ovela lepsie sportove auta :idea:
samozrejme ale aj ovela horsie
kazdopadne, vo svojej kategorii je najlepsi, takto to treba brat, fordu sa zamer podaril :idea:

nema zmysel snivat o forde, ak ti RS nestaci ako sportak, mondeo 2.5T ako top model, musis zmenit znacku. nic s tym neurobime :wink:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 28.08.2009 11:47

vidis bee,aj KH Ta opustil :mrgreen:

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 28.08.2009 11:50

zirafak píše:vidis bee,aj KH Ta opustil :mrgreen:
ja to vravim odjakziva - uz sa neviem dockat ked kupim tekmer nove RS od KH za polovicnu cenu !! :mrgreen:

Odpovědět

Zpět na „Ford“