Ako som kúpil Focusa

Pouze rady - žádná inzerce!
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
El_Scorpio
Nováček
Nováček

Ako som kúpil Focusa

Příspěvek od El_Scorpio » 01.04.2009 19:47

Rozhodol som sa tu založiť vlákno, ako som ja kúpil svoje 1. auto. Chcel som využiť finančnú krízu a pokles cien aút a konečne si zohnať vlastného tátoša. V rodine už máme Ford Modeo Mk.II, jazdilo sa mi s ním celkom v poho, aj výbava ok (hlavne vyhrievané predné sklo a sedadlá boli v zime nedoceniteľné). Páči sa mi Renault a na Slovensku sa ceny jazdených áut stále pohybujú vysoko. Chcel som auto do 100 tis. Sk (3300 €), max. 10-ročné a s nejakou tou štandardnou výbavou. Nakoniec som našiel v AAA Auto 2 veľmi schopné Megany a vyšiel som si na výlet do Zlína.

Zistil som však že sladké reči ktoré mi povedali na infolinke boli len rečami a skutky ostali ďaleko od toho. Pobehal som ešte po Zlíne a okolí (Otrokovice atď.) a našiel som tohoto Focusa, ktorý ma zaujal asi najviac pomerom cena : stav + výbava. Inak po hladaní a sklamaní na Slovensku, som sa rozhodol že ak bude možné, zadovážim si auto roka. A to buď Focus (1999) alebo Megane II (2003). Uvažoval som o ňom dosť dlho, hľadal všetky možné závady ale stále vyzeral okej. Cena 95 000 Kč sa mi zdala málo, lebo na Slovensku pod 130 000 Sk nešlo nič. Potom som zistil že cenu zráža silný motor o ktoré nie je velký záujem a to že je auto 3-dverové.

Je to 2.0-liter Zetec 96 kW, rok výroby 2/1999. Na tachometri mal pri kúpe 123 500 km. Je tam digitálny tachometer, kamarát mi vravel že ten sa stáča ešte ľahšie ako analógový. Inak auto vyzerá dobre, aj karoséria aj interiér. Aj otec aj kamarát mi povedali že to tým 123 tis. km môže odpovedať. Majiteľ bazára aj predávajúci boli celkom milí, nevtieraví, ochotní, bavil som sa s nimi aj o možnostiach pretočenia atď a vraveli mi že je to ok. Auto doviezol majiteľ z Talianska. Zdôrazňoval to že sa tam nesolí čiže je to výhoda. Ďalej mi dal záruku pol roka na skryté závady, kde je aj stočený tacháč.

Skúšobná jazda bola okej, žiadne hlúposti ako na Slovensku že 1 km, proste mi ho vytiahol a nechal ma jazdiť taký okruh, dokonca mu nevadilo ak som ho zobral 2x (odhad asi 5-6 km). Jazdilo sa fajne, zrýchlenie citeľné, handling príjemný, brzdy aj ABS spoľahlivé. Akurát "rajt" teda výtoč alebo ako to nazvať nemá až taký ako to Mondeo.

Karoséria taktiež okej, burané nebolo, zdalo sa byť dokonca garážované, korózia žiadna, veľmi jemné náznaky na výfuku, ale vyzeral oveľa lepšie než výfuky u iných jazdených 10-ročných áut. Kufor dostatočne veľký, zmestí sa do neho aj človek a vraj sa tam leží dokonca aj pohodlne :) Vnútorný priestor tiež priestranný, som dosť vysoký a nemusím pri šoférovaní moc krčiť nohy. Ak sa sklopia predné sedadlá vznikne dostatočný priestor vzadu na rôzne aktivity s manželkou/priateľkou (odskúšané a prekvapujúco pohodlné, nečakané plus :)).

Podľa servisnej knižky, majiteľ pri pravidelných ročných prehliadkach mal hodnotu tachometru takúto:

rok 2000 - 17 000 km
rok 2002 - 30 200 km
rok 2003 - 44 600 km
rok 2004 - 62 150 km

Priemerne to vychádza na cca 13 tis. km ročne. Osobne ja jazdím asi 8 - 10 tis. km ročne, po meste nejazdím, iba na výlety za rodinou cez víkendy alebo na nejaké malé dovolenky či výlety (po Slovensku). Čiže za 10 rokov by tých 123 500 km mohlo byť reálnych nie? Je to 3-dv. hatchback so silným motorom, čiže predchádzajúci majiteľ asi bol nejaký fanda jazdenia. Nepredpokladam ženu ani staršieho pána. Možno nejaký mladý chalan ako ja, pre seba a frajerku mal to auto... To je taká dedukcia. Lebo chlapik s rodinou by si asi nekúpil 3-dv. auto a starším ľudom zase silné autá netreba.

Tu sú nejaké fotky, volant, pedály ani prevodovka nevyzerajú byť extrémne opotrebované, ale nie sú ani nové.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Cena vozu bola 95 000 Kč (3500 €). Výbava: Alarm, imobilizér, posilovač riadenia, ABS, ESP, 2x airbag, centrálne zamykanie, diaľkové ovládanie (1 kľúč), el. okná, vyhrievané sklá predné/zadné + zrkadlá, man. klimatizácia, rádio MC/CD + CD menič, hmlovky, tónované sklá, dojazdová pneumatika, hever. Bolo obuté v takmer športových letných gumách Goodyear 195/60/R15 V88. Samozrejme už opotrebované ale 1 leto ešte vydržía.

Viem že je to ťažké takto na diaľku, ale čo myslíte? Bola to dobrá kúpa? Jazdí sa mi naňom zatiaľ dobre, oveľa lepšie ako na Mondeu. Samozrejme investujem do neho ďalej, prepísanie, poistka, kontrola originality, výmena oleja a rozvodov, finálna suma sa zastaví asi na 130 000 Sk.
Naposledy upravil(a) El_Scorpio dne 01.04.2009 20:42, celkem upraveno 7 x.
Ford Focus Trend, 2.0 Zetec-E 16V, 96 kW, 1999 RIP 02. 05. 09. :cry:
Obrázek

El_Scorpio
Nováček
Nováček

Re: Ako som kúpil Focusa

Příspěvek od El_Scorpio » 01.04.2009 19:58

2 foki: Tú galérku si myslel nový topic alebo...?

No s prepisom to bolo komplikované. Auto som dal najprv na kotrolu originality - 76 €. Zistili že je okej, len vraj na prednej kapote je zvýšená vrstva laku. Búraný nevyzerá byť, ale ten lak je spomenutý aj v STK a vraj sa tam dakedy napíše aj blbosť len aby tam dačo bolo.

Potom som auto musel dať schváliť na obvodnom úrade pre cestnú komunikáciu, všetky dovezené autá to musia. To ma stálo všeho všudy 136 € + na 2 týždne som nemohol jazdiť na aute lebo mi zobrali techničáky. Neskôr som si však zobral aspoň malý nech nestojí pred domom.

Na polícii som platil 66 € za značky. PZP (povinná poistka) 185 € na rok a obišiel som ešte dobre, vysoké kubatúry maju nehorázne pálky. STK aj EK malo platné české, ale vylepenie známok a vydanie kartičiek - 20 €.

Ešte musím vymeniť olej a filtre, to ma výjde cca 63 € a výmena rozvodov asi 215 €.

S tým čistopisom máš pravdu, bolo to odhlásené na mňa. Inak ďakujem za privítanie, aj keď neviem čo si myslel tým "vitej mezi cernými". Prečo černými?
Obrázek

qwertr
Nováček
Nováček

Příspěvek od qwertr » 01.04.2009 20:04

Takto sa spytam. To auto malo v ceskom TP odhlasku na teba ? Bolo aspon jeden den registrovane v Cechah ?

El_Scorpio
Nováček
Nováček

Příspěvek od El_Scorpio » 01.04.2009 20:13

Samozrejme, prihlásené bolo v Čechách od decembra 2008, spravili mu tam STK a EK. Ja som ho kúpil v marci 2009, odhlásené bolo na mňa a 3 mesiace bolo prihlasené na autobazár...
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 01.04.2009 20:26

myslim tim black group :mrgreen:

s tím prihlasenim , melo to pred tim nez jsi dostal prevozni znacky , melo to ceske SPZ ? nebo to byl cistopis a ty jsi prvni majitel ?
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

El_Scorpio
Nováček
Nováček

Příspěvek od El_Scorpio » 01.04.2009 20:48

Nemalo to žíadne značky, akurát v autobazári mali značký také na všetky autá ktoré dávali počas skúšobných jázd. No 1. majiteľ ako 1. majiteľ... 1. majiteľ bol ten Talian, potom ho mal 3. mesiace bazar ako majiteľ a ja som teraz majiteľ. Čiže skôr 2. majiteľ. Značký mi tam dali prevozné, také čo platia mesiac (sú na obrázkoch).

A stále to nechápem s tými čiernymi :) Som to hodil aj do googlu, či sa tak nehovorí forďákom, ale nič som nenašiel. Nie je to nejaký váš žargón ktorí ste si vytvorili tu na fóre?

edit: aha, už dačo badám v tvojom podpise...
Obrázek

autotiptop
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autotiptop » 01.04.2009 21:09

El_Scorpio píše: A stále to nechápem s tými čiernymi :) Som to hodil aj do googlu, či sa tak nehovorí forďákom, ale nič som nenašiel. Nie je to nejaký váš žargón ktorí ste si vytvorili tu na fóre?

edit: aha, už dačo badám v tvojom podpise...

a to auto je černé (potom vítej mezi černými) nebo tm.modré (potom vítej mezi modrými) ?

to myslím myslel Foki
F Focus / Mondeo (co je zrovna po ruce) - moje maličkost
Hyundai IX55 V6 3,0 CRDi 4x4 Style 176 kW r2009 - za tím tahám Fordíky
F Fusion Ebony 1,4i 58 kW r2009, Modrá Vision - kdo v rodině chce

El_Scorpio
Nováček
Nováček

Příspěvek od El_Scorpio » 01.04.2009 21:12

modrá metal
Obrázek

autotiptop
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autotiptop » 01.04.2009 21:32

El_Scorpio píše:modrá metal
já to tušil. proto jste si s Fokim nerozuměli. On myslel, že je auto černé. Mě to taky v první okamžik zmátlo.

jinak pěkný příběh. ať slouží.
F Focus / Mondeo (co je zrovna po ruce) - moje maličkost
Hyundai IX55 V6 3,0 CRDi 4x4 Style 176 kW r2009 - za tím tahám Fordíky
F Fusion Ebony 1,4i 58 kW r2009, Modrá Vision - kdo v rodině chce

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 01.04.2009 21:33

tak vitej mezi modrymi :mrgreen:
Odpovědi lehké - 100,- Kč