"Zvoní" napínák na řemen.

Odpovědět
Luda
Nováček
Nováček

"Zvoní" napínák na řemen.

Příspěvek od Luda » 09.02.2009 12:33

Zdravim,
tak jsem si privezl noveho (starsiho) Focuse. 2005, 1,6 TDCI 80kW. 70000 km. Serviska.
Auto jede krasne, vsechno naprosto bez problemu az na jednu malickost.
Pri nastartovani vse OK. Po chvilce se z motoru zacne ozyvat jakoby zvoneni. Kamos co delal primo v ford servisu mi okamzite rekl, ze to dela napinak na remen co zene alternator a klimu. A ze si toho nemam moc vsimat. Pri spusteni vyhrivani skla nebo klimatizace (zvysi se zatez na ten remen) se "zvoneni" trosku zmeni. Tyto zvuky to vydava pouze na volnobeh.
Setkal jste se s necim podobnym nekdo?? Lze to nejak jednoduse odstranit?? Znate nekdo na to nejaky figl?? Dost mi to sere.
Pry je to caste u focusu i mondea.
Děkuji za jakoukoli radu ci nazor.

tchifla
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: "Zvoní" napínák na řemen.

Příspěvek od tchifla » 09.02.2009 19:49

Zda sa mi, ze mne to tiez robi, zacalo to len nedavno. Je to taky kovovy zvuk, take tukanie. Este som nemal cas pozriet presne co to je, ale mam podozrenie na klinovy remen resp. napinak. Robi to asi pri 900 otackach. Ked sa zahreje motor trosku menej, ale predsa. Neviem, co ine by to mohlo byt...
Focus 5D, 2.0 Duratec, Ghia, Chill metla
Bol : Focus II, 5dv., 1.6 TDCi, 05/06, Jeans

petr1
Nováček
Nováček

Příspěvek od petr1 » 09.02.2009 20:04

Měl jsem podobný problém, zvonilo to pouze při studeném nebo mírně zahřátém motoru.
Dělal to prasklý držák výfuku. Výfuk je pevně přišroubován k převodovce a praskl mi ten držák ve sváru.
Motor za studena měl pravděpodobně větší vibrace a vydávalo to strašné zvuky. Zajimavé bylo, že to vždy začlo dělat až tak minutu po nastartování. Sundej spodní kryt motoru a zkus se nato podívat.
Ford Focus II Combi, 1.6 TDCi 66kW, 3/2005

Luda
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luda » 10.02.2009 07:26

Jak jsem psal.. tak minutu po nastartovani (studeny motor) je to v poradku. Zhruba po minute to zacne zvonit. Zvuk je to jako kdyz je nekde uvolneny kousek plechu a jakoby drnci nebo zvoni. Lokalizace zvuku je velmi tezka, nemuzu presne rict odkud to jde. Jak rikal kamarad, co s tim ma zkusenost primo od fordu... je to pry napinak na remen. Jsem s nim domluven na vetsi prohlidku a diagnostiku. Dam pak jeste vedet co mi k tomu povi.
Kazdopadne to vypada, ze to dela opravdu ten napinak. Kdyz zapnu klimu, vyhrivani... proste zatizeni toho co ten remen zene, je znat zmena. Ali lepsi ani horsi... proste se ten zvuk zmeni. No zvoni (drnci) to pouze na volnobeh. cca 850 otacek. Jinak to vubec nedela.

DalinCK
Nováček
Nováček

Příspěvek od DalinCK » 10.02.2009 08:23

To Petr1: Mel jsem podobny problem, bylo to take jako u tebe tim utrzenym drzakem vyfuku. Ve Fordu v ramci prohlidky zavarili, ale po case to zase prdlo, tak bratr vyrobil svuj drzak, pevne to sesrouboval a je po zvoneni :-).
Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi 80 kW (109 k) Trend, 1/2004

petr1
Nováček
Nováček

Příspěvek od petr1 » 10.02.2009 17:57

taky jsem vyráběl nový, protože svářečka nebyla zrovna po ruce. :D Myslel jsem si ze začátku taky, že to dělá napínací kladka, ale byl to ten prasklý držák.
Ford Focus II Combi, 1.6 TDCi 66kW, 3/2005

BobTDCi
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od BobTDCi » 19.02.2009 20:05

Luda píše:Zdravim,
tak jsem si privezl noveho (starsiho) Focuse. 2005, 1,6 TDCI 80kW. 70000 km. Serviska.
Auto jede krasne, vsechno naprosto bez problemu az na jednu malickost.
Pri nastartovani vse OK. Po chvilce se z motoru zacne ozyvat jakoby zvoneni. Kamos co delal primo v ford servisu mi okamzite rekl, ze to dela napinak na remen co zene alternator a klimu. A ze si toho nemam moc vsimat. Pri spusteni vyhrivani skla nebo klimatizace (zvysi se zatez na ten remen) se "zvoneni" trosku zmeni. Tyto zvuky to vydava pouze na volnobeh.
Setkal jste se s necim podobnym nekdo?? Lze to nejak jednoduse odstranit?? Znate nekdo na to nejaky figl?? Dost mi to sere.
Pry je to caste u focusu i mondea.
Děkuji za jakoukoli radu ci nazor.
Podľa mňa ide fakt o rezonancie nejakého držiaka /výfuku, katalyzátora,.../, alebo o kontakt pri zvýšenom chvení - faktom je, že počas chodu za studena je iné dávkovanie paliva - iné otáčky motora a kvôli nízkej teplote motora i iná kultúra chodu motora a teda odlišná amplitúda chvenia. Pri zapnutí klímy či ohrevu skla sa najskôr kvôli zvýšenému odberu energie zvýši odoberaný výkon alternátora a vlastne by klesli otáčky motora na čo zareaguje RJV/riad.jednotka vstrekovania/ a zmení dávkovanie paliva tak, aby motor bežal v požadovanom rozsahu otáčok - čo zmení i jeho amplitúdu chvenia a tým musí zasiahnuť i do emisie rezonancií.
Niečo podobné som mal na Cliu - po cca minúte začal z motorového priestoru vychádzať zvuk, akoby odchádzalo nejaké ložisko. Potom sa postupne znižoval až zanikol - všetko to bola práve amplitúda chvenia motora - a zvuk emitovalo teleso vzduchového filtra - plastové rebrované a hladké plechové veko ventilov - pričom k mechanickému kontaktu ani nedochádzalo. Ale bolo to tak blízko že pri inom chvení motora to vyludzovalo ten "krásny" - "hučiacoložiskový" zvuk - pomohla obyčajná pena niečo medzi molitanom a tou penovou gumou čo sa trebárs podlepuje pod spätné zrkadlá zvonka na plech dverí.
Seat LEON II, 1.9TDI PD 105k, 06/2010´
Predtým: Ford Focus II Titanium kombi, 1.6TDCi 110k, 10/2005´
Predtým: Renault Mégane II sedan, 1.5dCi 82k, 2004´
Predtým: Renault Clio II, 1.5dCi 65k, 2001

Luda
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luda » 24.02.2009 11:45

Zdravim, diky vsem za nazory a prispevky.
Problem je vyresen... jak uz tady nektery psali, byl to drzak vyfuku. Konkretne kousek co drzi vyfuk k prevodovce. Takovy ten cca 15 cm dlouhy kus kovu. Jedno prichytne "oko" bylo proste praskle a zrovinka pri 800 otackach bylo chveni motoru takove ze ten utrzeny kov o sebe a o vyfuk "zvonil". Banalita.
Jeste jednou vsem dik za postuchnuti spravnym smerem.
Preji vsem mnoho km bez nehod a bez zavad.

tchifla
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tchifla » 08.03.2009 20:38

Takze dnes som sa na to pozeral a mne to tiez robil drziak vyfuku. Kua, nechapem ako to ti inzinieri z Fordu robia... Minuly rok mi praskla trubka na turbo a teraz drziak na vyfuk. Najhorsie je, ze tie ich riesenia nie su systemove a sere ma, ze pre ich neschopnost by som im mal platit za nove "vylepsene" kusy. Som zvedavy, aky drziak este mieni prasknut... Nechcem si predstavovat, ake chyby a zavady bude mat novy turbo benzin, na ktorom Ford udajne pracuje... Som dost pesimista, ak vidim ako vedia dokatovat taketo primitivne veci ako drziaky... :evil: :evil: :evil: :( :( :( :(

jamaka
Test driver
Test driver

Příspěvek od jamaka » 08.03.2009 20:52

ano mas pravdu, pokial to bude nejaka spolupraca z PSA, tak dovi dopo :lol:
3D 1,8TDCi SPORT 85kW(116PS) 2003
3D 2,0 ST170 127kW(173PS) 2002

tchifla
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tchifla » 08.03.2009 20:58

jamaka: Nie som si isty, ci tie drziaky navrhovali francuzi, alebo pani vo Forde. Ja to tipujem na Ford, kde zase setrili. Kazdopadne, mam auto s modrym ovalom, takze oni su podla mna zodpovedni... :wink:

Dajlr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dajlr » 21.03.2009 20:25

Zdravim,

posledni dobou to taky registruju, po nastartovani pri studenem motoru slysim od motoru takove nepravydelne cinkani, jako kdyz mate v rezonujicim drzaku sroub, ktery vam poskakuje a cinka. Je to slyset jenom kdyz je motor v zaberu,ale neni to "synchronni" se cvakanim motoru.Presne jako nakej prasklej drzak ale secko sem skontroloval a nic sem nensel,drzak vyfuku taky vporadku. Po zahrati motoru secko ok. Napada este nekoho neco co by to mohlo způsobovat ?
FFII 2006 90 000Km 1,8 TDCi 115PS
[img:ywsnl4am]https://www.focus.kvalitne.cz/black_group.gif[/img:ywsnl4am]
GALERIE:[url:ywsnl4am]https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... 25#p206625[/url:ywsnl4am]

Odpovědět

Zpět na „Focus - naftové 2004 - 2011“