Práce na živnosťák
- Mata
- Pokročilý
Re: Práce na živnosťák
a odměna za fotografování jako autorský honorář? hmmm nevím, to by asi všichni fotografové tak nějak pracovali....zkusím číhnout do živnostenskýho zákona 

- Mata
- Pokročilý
á vida! Fotografické služby patří do řemeslných živností, tudíž tam se uplatňují výdaje procentem (pokud nejsou uplatňovány skutečné) 60% z příjmů - což je super!
- Mata
- Pokročilý
a jen tak zběžně prolítnutej živnost.zákon - o autorských honorářích tam píšou v souvislosti s přispíváním do novin, časopisů a nesmí to přesáhnout tři tácy ročně a je to zdaněno zvláštní sazbou daně...viděla bych to na ten ŽL a nebude to tak složité jak to prvně vypadá 

- Mata
- Pokročilý
díky za lichotku, v tomhle povolání nejsou lichotky moc časté. Kdyby jsi se nechtěl ptát přímo na foru, písni SZ - někdy to už bývají dost "intimní" informacestaroch píše:Mato, jsi teda třída.
Poprvé v životě mám pocit, že to jakž takž chápu. I když zevrubně, ale přesně to jsem chtěl.
díky moc. Když tak se ještě ozvu.

- staroch
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Jasně dík, zatím je to tak všeobecné.
Já asi nemůžu mít živnosťák na fotografování - už jsem se na to ptal. Musel bych mít fotografické vzdělání a to nemám, takže bych to viděl na Grafické práce (nebo tak nějak) - tam vzdělání není třeba a přitom to obsahuje činnost "pořizování fotografií a jejich grafická úprava".
Já asi nemůžu mít živnosťák na fotografování - už jsem se na to ptal. Musel bych mít fotografické vzdělání a to nemám, takže bych to viděl na Grafické práce (nebo tak nějak) - tam vzdělání není třeba a přitom to obsahuje činnost "pořizování fotografií a jejich grafická úprava".
FOFO TDDi 1,8 66kw 2001+facelift. fotoweb:https://www.foto-michalek.blog.cz

Život je jen krátký odraz měsíce na kapce vody padající ze zobáku letícího vodního ptáka.

Život je jen krátký odraz měsíce na kapce vody padající ze zobáku letícího vodního ptáka.
- Mata
- Pokročilý
to máš pravdu, u řemeslné živnosti na to musíš mít "vzdělání" - ovšem většinou jsou ženský na ŽÚ ochotný a poradějí kam tě napasovat 

-
- Junior
Nejsem ucetni a uz to nesleduju, ale jestli se to letos nezmenilo, tak je to do 3000,- mesicne, nad se dani jako zivnost, odpocet je 40%, neplati se socialka, nesmi byt pravidelny vydelek viz. napr.Mata píše:a jen tak zběžně prolítnutej živnost.zákon - o autorských honorářích tam píšou v souvislosti s přispíváním do novin, časopisů a nesmí to přesáhnout tři tácy ročně a je to zdaněno zvláštní sazbou daně...
http://mzdy.blog.cz/0711/autorsky-honor ... n-z-prijmu
Ford Focus 1.8, combi, panther black, '03
- Mata
- Pokročilý
jo může být, však píšu - prolítla jsem to zběžně....a myslím, že u Starocha právě má jít o pravidelný příjem....spíš jsem mu tu chtěla nastínit co pro něj bude znamenat "podnikání" a to mu evidentně zatím stačí.swm píše:Nejsem ucetni a uz to nesleduju, ale jestli se to letos nezmenilo, tak je to do 3000,- mesicne, nad se dani jako zivnost, odpocet je 40%, neplati se socialka, nesmi byt pravidelny vydelek viz. napr.Mata píše:a jen tak zběžně prolítnutej živnost.zákon - o autorských honorářích tam píšou v souvislosti s přispíváním do novin, časopisů a nesmí to přesáhnout tři tácy ročně a je to zdaněno zvláštní sazbou daně...
http://mzdy.blog.cz/0711/autorsky-honor ... n-z-prijmu
- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
A taky to vypada, ze to je hrozne vsechno slozite, ale neni. Pouze si musis vyhradit jeden den na vsechny urady, vstat v pet rano abys to vsechno stihnul. Jinak potom uz je to v klidu, jenom schranovat pro jistotu papiry, jednou rocne uvest pausalni naklady (60% jak pise Mata) a krome tusim vypisu z uctu (odvody) nebudou pri pripadne kontrole nic chtit videt
A privydelat si takhle na zivnostnak neni vubec od veci 

- staroch
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Moto, můžeš mi ještě trochu více polopaticky vysvětlit tohle? Jsem asi trochu blbečekMata píše: Pokud by tvoje náklady nebyly tak velké, můžeš si výdaje uplatňovat procentem z příjmů, což činí 50%, takže je dobré si rozmyslit, jestli skutečné náklady vůbec této výše dosáhnou. .

co to znamená výdaje uplatňovat procentem z příjmů na 50%? Jak to v praxi vypadá? Jako že si můžu odepsat 50% daní?

FOFO TDDi 1,8 66kw 2001+facelift. fotoweb:https://www.foto-michalek.blog.cz

- panther7
- Test driver
Nevím jak to je letos s tou superhrubou mzdou, ale ještě loni to bylo takto
např. Vydělal sis 500.000,-Kč, z toho si odečteš zálohy na sociální a zdravotní pojištěšní např. 40.000+15.000=55.000
Odečteš Příjmy a pojistné tj. 500.000-55.000=445.000
a ted z těchto nákladů vemeš 50% tj. 445.000*0,5=222500
Takže tvůj základ daně je 222 500 a z toho se spočítá daň.....33012+1025=34037,- a z toho se odečtou slevy na daň - řekneme-li si sám tak -7200= 26837,- tvá daň
http://www.sfinance.cz/osobni-finance/i ... oby-sazby/
To bylo ještě za rok 2007.
Letos se do nákladů už nebude dávat soc. a zdravotní, ale jak to bude nevím.
např. Vydělal sis 500.000,-Kč, z toho si odečteš zálohy na sociální a zdravotní pojištěšní např. 40.000+15.000=55.000
Odečteš Příjmy a pojistné tj. 500.000-55.000=445.000
a ted z těchto nákladů vemeš 50% tj. 445.000*0,5=222500
Takže tvůj základ daně je 222 500 a z toho se spočítá daň.....33012+1025=34037,- a z toho se odečtou slevy na daň - řekneme-li si sám tak -7200= 26837,- tvá daň
http://www.sfinance.cz/osobni-finance/i ... oby-sazby/
To bylo ještě za rok 2007.
Letos se do nákladů už nebude dávat soc. a zdravotní, ale jak to bude nevím.
- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- tomason
- Test driver
Myslím,že chceš uplatňovat %z příjmu musíš to hlásit dopředu Já letos chtěl a zjistil ,že to nejde ,ale kvuli Hypo mě stejně vraceli 

byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
- Mata
- Pokročilý
od letoška není pojistné na sociálku a zdravku nákladem. tudíž si to nelze odečíst.
Uplatňování procentem není nutno nahlašovat předem, ale musí se označit v přiznání a nelze jeden rok uplatnit skutečné a druhý rok hnedle procentem, notabene, když by tam byly nějaké pohledávky, majetek....
Uplatňování procentem funguje tak, že podnikatel eviduje jen příjmy, platí soc. a zdrav (ale to mu nijak neovlivňuje podnikání, anžto to už není nákladem) a na konci roku sečte příjmy z podnikání a z nich stanoví příslušné procento. U řemeslných živností je to 60%, u "normálních" živností 50%. A nemusí se pachtit s žádným prokazováním oprávněnosti nákladů - polopaticky: nemusí zdůvodňovat co a proč nakoupil a jestli to bylo nutné:) Je to prostě jednodušší a v případě podnikání např. i toho typu jako u Starocha na vedlejšák to vidím jako výhodnější, jednodušší, méně pracné.
Uplatňování procentem není nutno nahlašovat předem, ale musí se označit v přiznání a nelze jeden rok uplatnit skutečné a druhý rok hnedle procentem, notabene, když by tam byly nějaké pohledávky, majetek....
Uplatňování procentem funguje tak, že podnikatel eviduje jen příjmy, platí soc. a zdrav (ale to mu nijak neovlivňuje podnikání, anžto to už není nákladem) a na konci roku sečte příjmy z podnikání a z nich stanoví příslušné procento. U řemeslných živností je to 60%, u "normálních" živností 50%. A nemusí se pachtit s žádným prokazováním oprávněnosti nákladů - polopaticky: nemusí zdůvodňovat co a proč nakoupil a jestli to bylo nutné:) Je to prostě jednodušší a v případě podnikání např. i toho typu jako u Starocha na vedlejšák to vidím jako výhodnější, jednodušší, méně pracné.
- Mata
- Pokročilý
a neuplatňoval jsi rok před tím náhodou skutečné náklady? Dopředu se hlásí jen "spolupracující osoba"tomason píše:Myslím,že chceš uplatňovat %z příjmu musíš to hlásit dopředu Já letos chtěl a zjistil ,že to nejde ,ale kvuli Hypo mě stejně vraceli