Nevim sice, jestli to patri primo sem, ale snad to o oleji trosku je!
Vcera jsem umyval auto a jelikoz jsem dolil napln do ostrikovace, napadlo me po delsi dobe zkontrolovat olej.
Podotykam, ze v unoru 2007 jsem byl na prohlidce pri 60000 Km, kde se dela krome jinych veci i vymena oleje a filtru atd.
Kdyz jsem zacal vytahovat merku oleje, zarazilo me, ze je az podezrele sucha i v horni casti a pomalu to vypadalo, ze zacina mit i naznaky jakesi koroze ci co.

Nicmene po vytahnuti a setreni merky jsem vyzkousel znovu ji zasunout a zkotrolovat hladinu oleje!!!
Lec marne!!! Na merce nebyl ani po druhem zasunuti olej vubec patrny.
Polilo me horko, pri predstave, co se vsechno mohlo stat. Cely spoceny od strachu jsem opatrne nastartoval a pomalu dojel do servisu v NJ.
Mechanik zkontroloval merku, nenasel stejne jako ja nic, takze nacepoval ze sudu olej, dolil dva litry, start, nechat steci, zemrit merkou a ....? Opet nic!!! Zpocatku sice laskoval, jestli me FoFik zacal "papat" olej, ale pritom, kdyz odesel pro treti litr oleje, uz presel humor i jeho!!!
Mimochodem me humor presel uz po prvni kontrole merkou!
Po doliti tretiho litru se konecne na merce ukazala hladina oleje uprostred pole, kde je normalni stav.
Takze jsem "vyplazl" pomalu 1200 Kc

a zacal diskutovat, cim to muze byt.
1. Bud zacal FoFik tak zrat olej

- coz by ale melo jit poznat i na vyfuku, kde neni nic nenormalniho
2. Nebo je nekde unik oleje, ale skvrny pod autem jsem si nikdy nevsiml ani ja, ani manzelka, ktera parkuje na plose primo pred skolou a na skvrnu by ji jiste upozornila i "poradku milovna" skolnice, ktera tento plac uklizi.
3. To me napadlo az doma, ze nekdo nedolil pri prohlidce olej v potrebnem mnozstvi, coz jsem si jako duverivy clovek pochopitelne po prevzeti vozu neproveril.
Pri dotazu, proc jeste nezacala svitit konrolka oleje me bylo receno, ze je to divne, ale mozna, ze pokud by treba ubylo jeste "deci" oleje, tak by se mozna pani konrolka uracila rozsvitit.
Mozna!!!
Takze ted budu tyden az dva sledovat a kontrolovat stav oleje a pokud zacne opet ubyvat, tak se potvrdi, ze "papa", pokud ne, je jasne, ze nekdo asi pochybil a nedolil.
Unik neni ani po dvou dnech, jelikoz ted uz pravidelne sklanim sve mohutne telo a kontroluji, zda neni pod motorem louzicka. Neni!!!
Ted uz si z toho delam trosku srandu, ale opravdu me bylo divne po tele, kdyz jsem si predstavil, co vse mohlo nasledovat!
Jediny "klad" toho pro me - potazmo pro nas vsechny - je ten, ze mozna pri vymene oleje staci dolit pouze asi litr oleje!!! Tim se usetri. A to se
(NE) vyplati.
Za 14 dnu dam vedet, jak si stoji FoFo a jak si stojim ja!!!