Ventilátor topení nefouká
- Vulcan163
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ventilátor topení nefouká
Zdravím, rád bych se zeptal, na mém FoFo MK1 odešel ventilátor topení.
Při jízdě jsem zapnul ventilátor na jedničku a zacítil jsem silný smrad a ventilátor se přestal točit.
Předpokládám, že pojistkou to nebude - zřejmě odešel nebo se zadřel přímo ventilátor.
Rád bych se zeptal tedy kde tento ventilátor najdu? Zde na fóru jsem se dočetl, že u FoFo 1 je za kastlíkem u spolujezdce. Je to tedy toto na fotce? Pokud ano, jakým způsobem tento díl vymontuji?
Předem mockrát děkuji za odpovědi.
Při jízdě jsem zapnul ventilátor na jedničku a zacítil jsem silný smrad a ventilátor se přestal točit.
Předpokládám, že pojistkou to nebude - zřejmě odešel nebo se zadřel přímo ventilátor.
Rád bych se zeptal tedy kde tento ventilátor najdu? Zde na fóru jsem se dočetl, že u FoFo 1 je za kastlíkem u spolujezdce. Je to tedy toto na fotce? Pokud ano, jakým způsobem tento díl vymontuji?
Předem mockrát děkuji za odpovědi.
- miki21
- Test driver
Re: Ventilátor topení nefouká
Nejdřív okoukni pojistky a pak vyoperuj tu modrou kostku na fotce vlevo (předřadný odpor)- pokud se spálil, tak vyhodil pojistku. Je to celkem běžná závada- hledej na fóru.
Fofo II 1,8 16v modrá combi
Funguje zde funkce HLEDAT Prosím,používejte ji před založením nového tématu.
- Vulcan163
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, díky za info.
Asi před roekm cca jsem měl prolbém právě s odporem v "modré kostce", kde mě ventilátor běžel jen 4 rychlost myslím... odpor jsem vyměnil a ventilátor zase hezky šlapal na všechny rychlosti...
Teď právě podle toho zápachu jsem odvodil, že se asi zadřel přímo ventilátor... smrad totiž šel přímo z výdechů... Zkusím tedy pojistky a pak odpory vyoperovat.
Děkuji
Asi před roekm cca jsem měl prolbém právě s odporem v "modré kostce", kde mě ventilátor běžel jen 4 rychlost myslím... odpor jsem vyměnil a ventilátor zase hezky šlapal na všechny rychlosti...
Teď právě podle toho zápachu jsem odvodil, že se asi zadřel přímo ventilátor... smrad totiž šel přímo z výdechů... Zkusím tedy pojistky a pak odpory vyoperovat.
Děkuji
Ford Focus I, 1.6, 74KW, r.v. 2001, benzín
- miki21
- Test driver
Fofo II 1,8 16v modrá combi
- Vulcan163
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
tak jsem právě vyzkoušel:
- pojistka od ventilátoru prasklá
- zkusil jsem dát novou 30A, zapnul jsem větrák a cca po 5 sekundách jsem zaslechl z pojistkovky prasknutí
(ventilátor se vůbec neroztočil)
- odpojil a vyšrouboval jsem "modrou kostku s odpory" a při pohledu je kostka trochu ožehnutá ( když jsem si k ní čuchnul cítil jsem přesně stejný smrad jako šel při poškození ventilátoru z výdechu... )
- zkusil jsem dát novou 30A pojistku a nechal jsem odpory odpojené úplně. Zapl jsem ofuk na 1,2 a 3 a nic se nedělo, až když jsem dal 4ku tak ztmavnutí osvětlení přístrojovky a po cca 5s opět cvaknutí a pojistka opět prasklá.
Vypadá to tedy opravdu na ten ventilátor.
Je ještě něco co by pomohlo potvrdit, že se jedná o ventilátor opeavdu?
tak jsem právě vyzkoušel:
- pojistka od ventilátoru prasklá
- zkusil jsem dát novou 30A, zapnul jsem větrák a cca po 5 sekundách jsem zaslechl z pojistkovky prasknutí

- odpojil a vyšrouboval jsem "modrou kostku s odpory" a při pohledu je kostka trochu ožehnutá ( když jsem si k ní čuchnul cítil jsem přesně stejný smrad jako šel při poškození ventilátoru z výdechu... )
- zkusil jsem dát novou 30A pojistku a nechal jsem odpory odpojené úplně. Zapl jsem ofuk na 1,2 a 3 a nic se nedělo, až když jsem dal 4ku tak ztmavnutí osvětlení přístrojovky a po cca 5s opět cvaknutí a pojistka opět prasklá.
Vypadá to tedy opravdu na ten ventilátor.

Je ještě něco co by pomohlo potvrdit, že se jedná o ventilátor opeavdu?
- vitut
- Člen klubu
- Kontaktovat uživatele:
Predpokladam, ze uz nic, pokud neni nejaky problem v kabelazi. To by ale asi prasklo hned a ne az po nekolika sekundach. Zkus vyndat ventilator a zkontrolovat ho. Pripadne sezen jiny a odzkousej. Na 4. rychlost je ventilator zapojeny primo bez odporu, takze by se mel tocit vzdycky, pokud je zdravy.
S-Max, 2.0 TDCi, 103 kW, 2009, modrá Blazer
FoFo1 combi, 2.0 16V, 127 kW, 2003, modrá Imperial
C-Max mk1, 1.8 16V, 88 kW, 2004
byl: FoFo1 combi, 1.8 TDCi, 85 kW, 2002, šedá

- Vulcan163
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ok zkusím ho vyoperovat.
Ještě se zeptám zda je to nějaký složitý nebo to drží na pár šroubech
ať vím na co se připravit 
Ještě se zeptám zda je to nějaký složitý nebo to drží na pár šroubech

- vitut
- Člen klubu
- Kontaktovat uživatele:
Tri srouby zespoda. Viz "Jak na to", strana 97. Stahuj tady v sekci navodu ...
S-Max, 2.0 TDCi, 103 kW, 2009, modrá Blazer

- Vulcan163
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj.
Tak jsem se dnes dostal k vyndání ventilátoru a vše se povedlo. Když jsem ventilátor vyndal a snažil se rukou roztočit, šlo to velice ztuha, ale po chvíli se roběhl. Zapojil jsem ho a zase krásně funguje.
Otázkou je jak dlouho se bude točit. Zatím nechám tento starý a jakmile odejde znovu tak koupím nový.
Díky za pomoc.
Tak jsem se dnes dostal k vyndání ventilátoru a vše se povedlo. Když jsem ventilátor vyndal a snažil se rukou roztočit, šlo to velice ztuha, ale po chvíli se roběhl. Zapojil jsem ho a zase krásně funguje.
Otázkou je jak dlouho se bude točit. Zatím nechám tento starý a jakmile odejde znovu tak koupím nový.
Díky za pomoc.