Ahoj,
chci se poradit s místními členy o výběru auta pro přítelkyni. Já jsem odkojen VW Group a jsem spokojený uživatel. Každopádně nejsem takový blázen, abych se vyhnul jiným značkám jen proto, že se leccos povídá. Tím chci říct, že ocením i nápady mimo Forda
Co se týče požadavků, tak přítelkyně v současnosti jezdí Favoritem, takže každé jiné auto bude obrovským zlepšením. Chtěla by něco v obdobné velikosti. Určitě posilovač řízení, já chci alespoň pár pytlů, ABS, přední okna v elektrice, centrál, klimu a 5 dvěří.
Parkovat bude venku a řekněme v horách. Není problém s tím, že by se nedalo vyjet, ale každé ráno má sjezd cca 7 km z kopce a 9 km po rychlostce a po městě. Diesel nechci, neohřeje ani s bufíkem - vlastní zkušenost. Určitě benzín, ale žádného lenocha.
Co se Fordu týče, tak jsem původně myslel na Focuse II s 1.6, ale poté co si vyzkoušela rodičů čerstvě koupeného kombíka tak řekla, že by radši něco menšího a tím jsme skončili u Fiesty V (2002 - 2008). Mám na ní výborné reference od kamaráda, který jezdí s 1.3 a neměl za 100 000 km prakticky žádný problém.
Mě samotného by zajímala motorizace 1.4 59 kW, její spolehlivost, jestli se montovala do faceliftu a pak celkové zkušenosti s tímto vozem. Já se byl projet s tou 1.3 a nemám s tím žádný zásadní problém, ač interiér třeba proti Polu působí neuvěřitelně levným dojnem, každopádně co mě zarazilo a co by mě osobně asi vadilo je absence odpočívadla pro levou nohu u řidiče. Přiznám se, že jsem se s tím u žádného auta nesetkal.
Z hlediska dalších kandidátů jsem již vyloučil právě VW Polo kvůli absenci vhodného motoru (HTP nechci a 1.4 16V představuje neuvěřitelné riziko) a zůstává mi proteď jako protikandidát Škoda Fabia s klasickým škodováckým OHV 50 kW. Je to taková sázka na jistotu - hromada dílů, znám to, mám diagnostiku, můj mechanik to auto zná skrz naskrz, díly jsou za hubičku a plechařina taky. Jako nevýhodu osobně vidím to, že je prostě ošklivá zvenku i zevnitř a na zadních sedačkách velmi stísněná a s mnou požadovaným motorem i relativně stará.
Vím, nezní to moc vábně, každopádně tam vím, do čeho jdu. Rád bych se s cenou pohyboval kolem 75k a počítám cca 10k na servis po koupi (kapaliny, filtry, rozvody).
Takže prosím, jakékoliv postřehy ohledně výše zmíněného modelu Fiesty a především zkušenosti s provozem a závadami si budu velmi cenit a využiji je při výběru.
Díky, Míra