Řešení dopravní situace ?

Moderátor:Quickie
Odpovědět

Kdo má přednost ???

1. Modrý automobil
16
21%
2. červený automobil
59
79%

Celkem hlasů: 75

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Řešení dopravní situace ?

Příspěvek od Skubi » 29.07.2008 12:31

Radek 1.8 16V píše:
Skubi píše:... jednoznačně červené při najetí musí dát přednost v jízdě -...
Já to ještě otevřu :P. Podle mě červené při najetí nikoho neohrožuje a ani nemá komu dávat přednost, protože pořád jede ve svém pruhu a z leva, kde je "zebra" nemůže nikdo přijet. Podle mě tam bude ještě kus plná čára než se dá odbočit......
pak by tam značka dej přednost v jízdě byla zbytečná, nebo pod ní musí být dodatková tabulka - neplatí pro odbočení doprava a to nám cajda nenakreslil a z fotky to je nečitelné :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ta zebra je tam podle mě právě z hlediska plynulosti provozu, aby se to nesukovalo hned u vjezdu na kruháč samozřejmě z ohledem na hustotu provozu. a pokud tam bude plná, tak je tam značka právě z toho důvodu, aby jsi i při odbočování dal přednost tomu co jede po kruháči a necpal se mu tam, když bude třeba o délku auta před tebou a bude odbočovat v pravo, protože jede po kruháči. :wink:
možná, kdyby dali pryč ty značky kruhový objezd pod dej přednost v jízdě a bylo by to jako mimoúrovňová křižovatka, tak by se to zjednodušilo a zpřehlednilo, i když mě to připadá jasné :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:
FF kombi 1,6 74 kW sériová GHIASOC, 00/01, modrá metlaSkubi´s family car
Obrázek
Obrázek
Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!

Compressor
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Compressor » 29.07.2008 12:39

tak mam takovy pocit,ze kdyz uz jedu dneska do Sika,tak budu po tom kruhaci chvili jezdit a manzelka bude fotit a ty fotky sem pak hodim :lol:
Ford Focus Kombi 1,6 16V,Ghia,r.v.2000,tmavě modrá metalíza
ObrázekObrázek

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skubi » 29.07.2008 12:46

kde přesně se to v tom Svinově nachází? až za cca 3 týdny pojedu do Poruby, tak že bych na to juknul :wink:
ale do té doby už snad cajda bude mít vyjádření od odborníků :lol: :lol: :lol:
Obrázek
Obrázek

Compressor
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Compressor » 29.07.2008 13:07

Jestli se nepletu,tak ten kruháč je cestou od Poruby-Domov sester,Smyčka a vjedeš na Rudnou a jedeš směr Shopping park.na straně 6 dole jsem poslal odkaz na mapu,tak se tam podívej.
ObrázekObrázek

Radek 1.8 16V
Test driver
Test driver

Příspěvek od Radek 1.8 16V » 29.07.2008 14:02

Skubi píše: ...... pak by tam značka dej přednost v jízdě byla zbytečná...

Značka je tam si myslím proto, že se před kruháč dává vždycky. Kdyby tam nebyla (u klasickýho kruháče), platí přednost z prava, ale tyhle případy už u nás myslím úplně zrušili (na rozdíl třeba od Rakouska, kde na většině KO platí přednost z prava).
Podle mě je tam značka "dej přednost" z důvodu odbočování do leva z nájezdu na kruháč. V tomhle případě mi to přijde stejný jako nájezd na dálnici - značka je tam taky, i když se v podstatě jedná o souběžnou jízdu ( kde platí, že při změně jízdního pruhu musím dát přednost...nesmím ohrozit ani omezit...atd.), ale značka tam být musí.

Skubi, mě to je taky úplně jasný :P :P :P :P :P
Uznávám, že jsem trochu drzý, že se snažím přesvědčit dopravního školitele o své "pravdě". :D :D :D
Ford Focus 1.8i 16V Combi, r.v.00, Smoke Stone
Obrázek
Obrázek

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skubi » 29.07.2008 15:22

přesvědčit ani ne, ale v podstatě teď říkáš to , co jsem tu zmínil asi v mém 4 příspěvku od konce :wink: :lol:
Obrázek
Obrázek

Radek 1.8 16V
Test driver
Test driver

Příspěvek od Radek 1.8 16V » 29.07.2008 15:31

Teď jsem psal o odbočování do leva (nájezd na kruháč), ale původní otázka byla o odbočování do prava (sjezd z kruháče).
Pořád si stojím za souběžnou jízdou :P .
A už do toho taky přestávám šťourat :wink: .
Obrázek
Obrázek

Compressor
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Compressor » 29.07.2008 16:30

Takže pár fotek pro představu.Doufám,že je to ten kruháč,co myslel Cajda.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
ObrázekObrázek

panther7
Test driver
Test driver

Příspěvek od panther7 » 29.07.2008 16:51

No tak tady tj jasné. Jestliže se dostanu na roveň v odbočovacím pruhu a odbočuji tak ten, který chce vjet do mého pruhu a odbočit tam mi musí dát přednost. Tzn. Jestli odbočuje z kruháče do mého odb. pruhu a já ještě nejsem v odb. pruhu tak nesmí omezit a ohrozit-jsem na vedlejší.
Ford Focus 1,8TDCi 85kW, Trend Celebration 6/2008 Combi
Obrázek fotogalerie
Obrázek

ORBman
Junior
Junior

Příspěvek od ORBman » 29.07.2008 17:06

Červené auto již na kruhovém objezdu je (stejně jako to modré) a z toho titulu modrému přednost dávat tedy nemusí. Modré přejíždí z pruhu do pruhu (v rámci kruhového objezdu) a musí dát přednost červenému, protože vjíždí do jeho pruhu.

Každopádně pokud ten pruh co v něm jede červený nebyl přímo součástí kruhového objezdu - odpojoval by se ještě před nájezdem a připojoval až po výjezdu, potom by v místě připojování "zkratky" a výjezdu z kruhového objezdu dával přednost naopak červený modrému. Opět to ale může být v některých místech matoucí, pokud se "zkratka" připojuje až výrazně dál od kruháče - tam by v případě neoznačení křížení zase naopak platilo pravidlo pravé ruky... pokud to ale zase není řešeno jakožto připojovací/průběžný pruh, což ale bývá explicitně označováno "dej přednost v jízdě" ... ;-)

Zpátky k tomuto případu - je to trochu netypicky řešený kruháč a tu značku "dej přednost v jízdě" (která je zde díky řešení nájezdů a výjezdů z kruháče patrně nadbytečná a umístěná spíše ze zvyku - aby tam řidiči nezačali přemýšlet, proč tam ta značka není a nezačli dávat přednost zprava, která by byla snad ještě více matoucí) bych jakožto červený interpretoval tak, že pokud bych oproti namalované situaci chtěl ject do toho pruhu kde jede modrý, tak bych modrému dal přednost.

Jedna věc je znát přesně pravidla a druhá věc je předvídání chování ostatních (včetně chyb), respekt (každý není tak vyježděný jako většina z nás) a pohodové nervy :-) V některých situacích aktivně pouštím (blik blik) druhého, přestože vím, že mám přednost, pokud zároveň tuším, že danou situaci lze snadno interpretovat i jinak (byť třeba špatně) a v konkrétním případě to pomůže plynulosti provozu.

čajda
Test driver
Test driver

Příspěvek od čajda » 29.07.2008 17:12

Compressor dík za foto! Ted už je to jasnější :wink: :lol:

Jinak mám takový pocit, že kdyby tam značka nebyla stejně bude mít přednost auto ktere jede po kruháči a ne žadna přednost zprava :!:

Tak myslím špatně :oops: :oops: :oops: je to přesně naopak :twisted:
Naposledy upravil(a) čajda dne 29.07.2008 17:16, celkem upraveno 1 x.

Radek 1.8 16V
Test driver
Test driver

Příspěvek od Radek 1.8 16V » 29.07.2008 17:14

Compressor: super práce Obrázek
ORBman: absolutní souhlas!!!
Obrázek
Obrázek

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skubi » 29.07.2008 18:46

podle první fotky ( v tomto místě v žádném případě nemůže dojít k souběžné jízdě, pokud řidič bude značku respektovat a podle toho se bude i chovat a neprosfiští to s plným plynem. možná mu to několikrát vyjde, ale jednou ne a vsadím se, že nehodovka to vyřeší, tak jak to tvrdím) si stále stojím za svým a za tím co už jsem napsal výš . červené musí dát přednost přesně dle vyhlášky. vše ostatní už je matoucí a zavádějící a vede to k čemu? přesně k tomu ...... protože málokdo umí předvídat a být ohleduplný k ostatním účastníkům silničního provozu přesněš tak jak to řekl ORBman.
foto č. 5 a 6 už je o něčem jiném ( délka úseku je o hodně delší než na foto č. 1 ), tam bude rozhodovat momentální situace postavení vozidel, ale o5 bude červené vozidlo i v případě pokračování doprava muset brát v potaz vozidla na kruháčí a jejich případné přejetí do pravého, odbočovacího pruhu se vším, co k tomu říká zákon. :wink:
howgh :wink: :lol: :lol:
Obrázek
Obrázek

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 29.07.2008 21:24

Panter7 ma pravdu.
Nakresleny kruhac je trosku slozitejsi, protoze ma 2 jizdni pruhy. Pri vjezdu na kruhac plati znacka dej prednost pro vnejsi jizdni pruh, protoze pri vjezdu az do vnitrniho pruhu plati automaticky ustanoveni o zmene jizdniho pruhu.
Pri naznacenem vyjezdu na obrazku ma prednost cervene auto pred modrym.
Vemte rozum do hrsti!
Predstavte si, co by se stalo, kdyby cervene neodbocovalo a pokracovalo v jizde po vnejsim kruhu!!!!
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi 12/2005, 85kW, Diamond White
Obrázek
Obrázek

mirisek
Junior
Junior

Příspěvek od mirisek » 29.07.2008 21:45

Souhlasím s Panter7.
Ford Focus II kombi, 1,6 16V 74kW, 03/2006 SQ217
Obrázek

Odpovědět