divný zvuk z motoru
- matys
- Pokročilý
Re: divný zvuk z motoru
.................asi bych si zkusil to čidlo klepání půjčit od někoho na zkoušku ..................Úkolem čidla klepání je zaznamenat detonace motoru způsobené špatně nastaveným časováním. Signál z tohoto čidla ovlivní pokyn řídícím jednotky k mírnému pozdržení časování zážehu. KS je v podstatě piezoelektrický akcelerometr, jehož snímač je nastaven tak, aby rezonoval v kmitočtu odpovídajícím frekvenci klepání daného motoru. KS tyto vibrace mechanicky zesílí. Touto metodou lze dosáhnout relativně mohutného signálu bez elektronického zesilování. Další výhodou jsou i malé rozměry čidla.
Čidlo klepání je tvořeno tenkým piezoelektrickým keramickým diskem, jenž je přilepen ke kovové membráně. Zařízení je připojeno přes konektor se dvěma kontakty.
Klepání, neboli neřízené detonační hoření paliva může v zásadě vznikat dvěma způsoby:
1. Při vysokém zatížení motoru a nízkých otáčkách a vysokému kompresnímu poměru, kdy dochází k přehřátí některých součástí a dochází k nekontrolovatelnému hoření směsi ještě před zapálením směsi jiskrou svíčky.
2. Při použití nízkooktanového benzínu dochází k rychlejšímu, detonačnímu hoření. Vysokooktanové benzíny hoří pomaleji.
............možná budou i jiné názory
Čidlo klepání je tvořeno tenkým piezoelektrickým keramickým diskem, jenž je přilepen ke kovové membráně. Zařízení je připojeno přes konektor se dvěma kontakty.
Klepání, neboli neřízené detonační hoření paliva může v zásadě vznikat dvěma způsoby:
1. Při vysokém zatížení motoru a nízkých otáčkách a vysokému kompresnímu poměru, kdy dochází k přehřátí některých součástí a dochází k nekontrolovatelnému hoření směsi ještě před zapálením směsi jiskrou svíčky.
2. Při použití nízkooktanového benzínu dochází k rychlejšímu, detonačnímu hoření. Vysokooktanové benzíny hoří pomaleji.
............možná budou i jiné názory
FOFO 1,6 16V TREND 5HB r.v.2003 STŘÍBRO MOONDUST

-
- Nováček
stano. píše:Takze mozes este povytahovat vsetky sviecky a PORIADNE ich skontrolovat.
Najlepsie sa to robi po faze samocistenia sviecky. Takze budes jazdit pod zatazou, potom prides domov, hned vypnes motor a nechas ho vychladnut. Sviecky vytiahnes a skontrolujes. Pozn: 2 minuty na lahku zataz/volnobeh je uz prilis, sviecku ti zanesie necistotami a bude mastna.
Tak podle mne zkontrolováno, každá svíčka měla stejnou barvu, nebyla nijak extra zanešená, vypadaly docela slušně, jedna jako druhá..

Ford Focus II combi po FL, 2008, 1.6 74kW
Ford Focus combi 2003, 1.6 16V 74kW
-
- Nováček
Tak sem pánové včera slyšel to stejný na kamošovím focusu rv 2001 zetec se........... rozjíždel se na jedničku z mirnýho kopečka a stejný zaklepáni na rozjezd jako to co je slyšet zde ikdž trochu mín kamarád si nestěžuje auto jede normálně ale me se zdá že to předtím ten zvuk nedělalo 

- gargulakj
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Jojo na parkovišti jsem to už taky u jiných slyšel.. to bude obecná nemoc 

Focus r.v. 2002, 1.6 benzín, 74KW
Focus r.v. 2010, 1.6 benzín, 74KW
-
- Junior
Jak jsem psal dělá mi to motor v zátěži pokud se mi ho povede podtočit někam k 1300. Zkoušel jsem jet z odpojeným čidlem klepání a nic se nezměnilo.. Tak že by opravdu umřelo ?
Ford Focus HB 2.0i r.v. 2002
Ford S-Max 2.0i r.v. 02/2008
Ford Focus HB 5dv. 1.6 16V r.v. 2001
Ford S-Max 2.0i r.v. 02/2008
Ford Focus HB 5dv. 1.6 16V r.v. 2001
- vitr73
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
jj..souseduv 2litr to dela taky..uz asi 4 roky...a to cidlo klepani nema...kdo vi kde soudruzi z NDR udelali chybu...
benzinak a v zatahu to zni jako ropak
benzinak a v zatahu to zni jako ropak
Ford Focus kombi 1.8 16V zmetec -E léta páně 1999
Byl Peugeot 309 1.4 zvaný Rozbuch-budiz mu vrakoviste lehke
Byl Daihatsu Applause 1.6 16V...zlaty auto.totalni nehoda na 483tis km
Byla Mazda 323 1.6 turbo rok 1990...prodan pro poruchu turba...
Byl Peugeot 309 1.4 zvaný Rozbuch-budiz mu vrakoviste lehke
Byl Daihatsu Applause 1.6 16V...zlaty auto.totalni nehoda na 483tis km
Byla Mazda 323 1.6 turbo rok 1990...prodan pro poruchu turba...
-
- Člen klubu
Mne niekedy zaklepali ventily, ked som ho podtacal do kopca. Napriklad som kluckoval po ulickach medzi barakmi, dobrzdil som, nechcelo sa mi podradit a slapol som na plyn pri 1200ot/min. Zmenil som benzinku (z OMV na Agip) a uz sa to takmer neobjavuje. Mam ale 1.8, tam cidlo klepania nie je. Priznavam, ze sviecky su uz na vymenu. Nie kvoli elektrodovej vzdialenosti, ale najazdu.
Ak to tebe robi presne rovnako s pripojenym, aj odpojenym, ja by som hladal problem tam. Skus premontovat z auta (1.4, 1.6), ktore neklepe.
Predsalen tie motory nie su nove, spalovaci priestor je zaneseny. Nasavaci kanal tiez je usadeny od karbonu a oleja (vdaka odvetraniu motora do sania), takze sa rozpraseny benzin nenasava uplne idealne, ale tvori kvapky pred sacim ventilom. Takze pokym to trosku zaklepe, neriesil by som to. Ak to robi to, co na videu, to uz problem je.
Ak to tebe robi presne rovnako s pripojenym, aj odpojenym, ja by som hladal problem tam. Skus premontovat z auta (1.4, 1.6), ktore neklepe.
Predsalen tie motory nie su nove, spalovaci priestor je zaneseny. Nasavaci kanal tiez je usadeny od karbonu a oleja (vdaka odvetraniu motora do sania), takze sa rozpraseny benzin nenasava uplne idealne, ale tvori kvapky pred sacim ventilom. Takze pokym to trosku zaklepe, neriesil by som to. Ak to robi to, co na videu, to uz problem je.
- MagnaWoX
- Nováček
Tak mě to dělá úplně to samý... Akorát za studena to neslyším 

Ford C-Max 2.0i 2008
Bylo - Ford Focus 1.6 16v 74kw 1999 GHIA
Bylo - Ford Focus 1.6 16v 74kw 1999 GHIA
-
- Nováček
Pravděpodobně už to asi přestanu řešit. Budu to brát jako vlastnost motoru
teď půjdu tak jako tak na výměnu motorového oleje, třeba se to zlepší, kdo ví
.. Až se něco stane, tak se to opraví.
Závěr vyvozuji z dneška, nechal jsem si změřit ty tlaky v motoru ještě, protože kdysi, když mi to měřili, tak mám pocit, že si vymyslel jen nějaké čísla, aby mě tím zavřeli pusu a já spokojeně odjel.
Dnes ( byl jsem u toho ) .. mi naměřili tlaky na válcích 12,12,11,12 .

Závěr vyvozuji z dneška, nechal jsem si změřit ty tlaky v motoru ještě, protože kdysi, když mi to měřili, tak mám pocit, že si vymyslel jen nějaké čísla, aby mě tím zavřeli pusu a já spokojeně odjel.
Dnes ( byl jsem u toho ) .. mi naměřili tlaky na válcích 12,12,11,12 .
- Jardak
- Test driver
Nějak nechápu, proč 1,8 motory to čidlo nemají...
Řj. pak těžko přizpůsobí předstih aktuálnímu oktanovýmu číslu benzinu v nádrži. I moje felda 1,6 MPi z ´96 roku čidlo klepání má a ventily jsem zaklepat nikdy neslyšel....

je: Rapid 1,6 TDI 85 kW 2015, Fabia kombi 1,4 TDI 70 kW 2008
byl: Focus kombi 1,8 TDCi 74 kW 2002,
byl: Focus kombi 1,8 TDCi 74 kW 2002,
- gargulakj
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Ještě taková teorie.. Kdyby čidlo klepání nefungovalo a ten zvuk co máme bylo detonační spalovaní, nepoznala by to některá lamba? Myslím že alespon ta za katem by hodila chybu špatné funkce katalyzátoru..
Focus r.v. 2002, 1.6 benzín, 74KW
-
- Člen klubu
Emisna norma nasich motorov nie je ukrutne prisna ako nove Euro V. A sonda za katom podla mojho pozorovania ma istu zotrvacnost. Hodi chybu po dlhsom case. Nie ze to par sekund zaklepe. Plus auta pred FL ju ani nemali.
A je to sice detonacne spalovanie. No nemusi byt take nedokonale, ze lambda bude hadzat chybu. Lambda detekuje mnozstvo kysliku. Ze bola zmes zle spalena (popolcek, zvysene mnozstvo oxidov atd.) nedetekuje.
A je to sice detonacne spalovanie. No nemusi byt take nedokonale, ze lambda bude hadzat chybu. Lambda detekuje mnozstvo kysliku. Ze bola zmes zle spalena (popolcek, zvysene mnozstvo oxidov atd.) nedetekuje.
- Dragon_ZR-7
- Nováček
Zdravím, som tu nový, ale riešil som úplne rovnaký problém. Obišiel som množstvo servisov a rôznych mechanikov a nik mi nedal správnu a presnú odpoveď. Nakoniec som šiel na výmenu rozvodových remeňov (motorový, aj hlavný), nakoľko si už zaslúžili, popri čom bol vymenený aj napínak (ak by to neprestalo, menil by som ďalej a ďalej...). Mechanik, ktorý mi to skladal mi nevedel zaručiť, či to prestane, nakoľko podľa jeho slov bol ten napínak dobrý. Jazdím už dva týždne, najazdil som cez 2 000 km a od výmeny sa to klepotanie (alebo ako bolo už skôr uvedené detonácie) stratilo. Celá investícia pri tom stála 120€, aj s robotou. Vôbec by som tomuto neprikladal žiadnu dôležitosť, že remene... po čase napíšem znova, či sa to klepotanie nevrátilo, aby som si bol istý. Je možné, že ak to vyskúša aj niekto z vás, tak sa v tomto len utvrdím, či to nebola iba zhoda náhod.
S pozdravom Števo.
S pozdravom Števo.
Ford Focus 1,6 16V Zetec (74 kW), r.v. 2003, stav tacho.: +199 000 km
Kawasaki Z750S, r.v. 2005, stav tacho.: +73 000 km
Kawasaki Z750S, r.v. 2005, stav tacho.: +73 000 km
-
- Člen klubu
Na 1.8 motoroch sleduje RJ detonacie (klepanie) na zaklade udajov z lambda sondy. Mam to prakticky odskusane.
A este jeden detail: ked zostane v RJ chyba lambdy (po odpojeni), RJ ako keby ju nepouzivala. Motor klepe veselo dalej. Po vymazani chyby zrazu prestane.
Dragon_ZR-7: Hm, zaujimave. To si ale asi mal velku volu na remeni alebo posunute rozvody. Neviem si to inak vysvetlit
Hlavne ze uz funguje 
A este jeden detail: ked zostane v RJ chyba lambdy (po odpojeni), RJ ako keby ju nepouzivala. Motor klepe veselo dalej. Po vymazani chyby zrazu prestane.
Dragon_ZR-7: Hm, zaujimave. To si ale asi mal velku volu na remeni alebo posunute rozvody. Neviem si to inak vysvetlit

-
- Nováček
to Dragon_ZR-7: Zdravím, chtěl bych se jen zeptat, zda jsi měl i problém se startama a nekultivovaným volnoběhem za studena? Nebo se alespoň změnil chod motoru po výměně rozvodu nějak? ať už jakýmkoliv způsobem?