Tiskárny, multifunkce laser inkoust, můj každodenní chleba už 10 let. To bych mohl vyprávět...
Pro tisk dokumentace apod je nejvhodnější laser. Pokud použít alternativní toner tak pouze v případě, že je součástí toneru i optický válec a vývojnice. tam je to celkem v pohodě a těch x tisíc stránek to vydrží. Pokud je to laser, který má válce a vývojnice s dlouhou životností a tedy se s tonerem nemění, je použití jakékoliv alternativy (i té sebelepší) naprostý nesmysl a válec s vývojnici nenajedou svojí životnost. A za ušetřené peníze se řeší opravy. U barevného laseru je použití jakékoliv alternativy naprostý nesmysl. IBT belt se většinou s tonerem nikdy nevymění. Další nevýhodou alternativního toneru je jeho prašnost a nekvalitní podaní barev. Drtivá většina uživatelů si myslí, že toner je barevný prášek použitelný všude a je pro všechny lasery stejný nebo hodně podobný. Zase to není pravda. Toner se vyvíjí pro různé typy tiskáren a jeho zrníčko a je vždy jiné. A každá značka si toto hrozně hlídá a proto žádný z výrobců alternativních tonerů nepoužívá originální prášek.
Když mít doma inkoust (což já bych nechtěl nikdy) tak doporučuji vybírat tiskárnu/multifunkci podle ceny nových originálních náplní a její výtěžnosti. Z toho si spočítat cenu za A4. U inkoustu platí to stejné co u tonerů. Pokud je použit originál, je problém se zasycháním minimální. Ale i tak při dlouhodobé nečinnosti tiskárny k tomu dojde. Další rada je nemít ink tiskárnu na sluníčku, u topení apod. Velkou výhodou je mít tiskovou hlavu součástí inkoustu.
Velkokapacitní tanky jsou fajn, pokud se tiskne pořád. Tam je potom tisk v řádech halířů. Ale problém se zasycháním hlavy je tam pořád. NA inkoustu doporučuji vytisknout minimálně jednou týdně barevnou stránku.
Tisk z inkoustu byl je a bude vždy kvalitnější a podání barev věrohodnější. Laser je na svém vrcholu a při barevném tisku omezený svou technikou.
OKI bych se vyhnul. Pořád se z toho sype toner, odchází pece.
Nikomu nebudu radit co koupit v cenové hladině do 5000,- protože je to celkem jedno. Zaměřil bych se na to, kolik mě budou stát náhradní náplně.
Kdyby jste někdo někdy chtěl čb laser tiskarna/multifunkce klidně se ozvěte. Občas něco funkčního vyhodíme jen proto, že je to pro zákazníka nevyhovující. Mě je líto to vyhazovat, ale nejsme nafukovací.
Ford Focus 1,6 TDCi 80kW r.v. 2005
Fiat Tipo 1,4 75 kW r.v. 2017