IT - praca doma na zivnost

Moderátor:phofy
Odpovědět
killerhammer
Test driver
Test driver

Re: IT - praca doma na zivnost

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 06:15

neska je najistejsie sediet v suchu niekte v banke, ako misooo :idea:
ti pojdu doprdele az ako posledni :twisted:
(aj ked tatrabanka uz napr. ohlasila prepustanie, ale to budu ludia z backoffice)
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 20.02.2009 07:53

za tych 12 rokov v IT som sa tolkokrat popalil, tolkokrat so mnou zatocili, podviedli, oklamali a podobne srakory, ze uz ma nebavi hladat zamestnanie. Teraz kazdy caka, ze zoberu mladeho neskuseneho absolventa VS, ktori bude brat nizky plat a bude robit ako fredka. Ja nie som mlady, ani abolvent ani fredka. Som dospely clovek, ktory vyse polovicu svojho cisteho platu posiela na pozicky. Ked mi siahnu na to, co dostavam, tak sa mozem lahko dostat do situacie, ze nebudem mat z coho platit tie pozicky. Takze z mojho pohladu mi nezostava nic ine len to skusit na volnej nohe a presadit sa medzi ostatnymi.
Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 08:43

jasne, treba skusat stastie, nehovorim nie :idea:
ale si myslim, ze 1.8.2009 bude na zacatie kariery na volnej nohe velmi zly termin
predpokladam, ze kriza v tom case bude uplne vrcholit a setci budu vyckavat
aj v biznise v IT :idea:

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 08:45

inac aj v IT je bublina. presne ako bola hypotekarna.
velke integracne projekty, nikto ich nepotrebuje ale platia sa za to obrovske prachy
vela zakaznikov prave tieto projekty (planovane na 3-5 rokov do buducnosti) zrusi :!: :mrgreen:

ja sa obavam, ze v IT to praskne tiez rovnako, mozno este horsie, ako to bolo pocas legendarneho dotcom prepadu akcii vsetkych globalnych IT firiem :oops:
Naposledy upravil(a) killerhammer dne 20.02.2009 08:48, celkem upraveno 1 x.

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 20.02.2009 08:48

co sa tyka zivnosti, najlepsie je zacat od 1.1. (aspon kedysi to tak bolo, ked som ja zacinal), kvoli odvodom
mozno teraz ked uz su tie rocne zuctovania je to jedno
2013 Focus kombi
bolo: 2007 Focus kombi 1.6 Ti-VCT Ghia-X
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 20.02.2009 08:53

vcedula píše:Teraz kazdy caka, ze zoberu mladeho neskuseneho absolventa VS, ktori bude brat nizky plat a bude robit ako fredka. Ja nie som mlady, ani abolvent ani fredka.
nove koste dobre mete , to bylo je a bude , na tom nic nezmeníš . musis dokazat ze jsi dobrej a pak nebudes mit problem sehnat praci .
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 09:01

problem IT je aj v tom
ked sa zamyslime nad pridanou hodnotou napr. v 80-90 rokoch
clovek sa postupne praxou zlepsoval, bol stale lepsi a lepsi, napr. nejaky stolar, sustruznik a pod.
tzn., ze mlady musel makat vela aby urobil to co starsi zvladol za par hodin
starsi teda mohol poberat vyssi plat a robit menej, efektivita bola na jeho strane :idea:

teraz si to transformuj do IT:
je novy projekt, nova technologia, nikto nema prax :wink:
stretnu sa na pohovore, jeden mlady 26 rokov po vyske, hladny po praci, bez deti, povie, ze bude robit 20 hodin denne
druhy starsi 36 rokov, 2 male deti, moze robit denne ledva 8 hodin, dalej riziko ze bude riesit deti ked budu chore, ma ine zaujmy popri robote atd atd.

v IT cim budes starsi tym to na realizacnej pozicii budes mat tazsie :!:
teraz hovorim vseobecne, ty este nie si 50 rocny programator :wink:
ja som aj takeho poznal, zomrel na infarkt v 54 rokoch, ked mu dali na starost novy projekt, na technologii ktoru nepoznal 8O

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 20.02.2009 09:25

nuz, pozeram sa na to tak, ze idem platom dole, co si nemozem dovolit (alebo zacnem brutalne setrit = napr. nepouzivat auto). Do toho sa mi velmi nechce, takze chcem plat na takej urovni ako som mal pre rokom. Tato firma mi ho neda, takze mozem hladat takyto plat v inej firme. To sa bude hladat velmi tazko, lebo zobrat si ako bremeno dalsieho zamestnanca, to asi tazko. Alebo mam moznost osamostatnit sa a ponukat sa na trhu ci uz na prenajom alebo prostrednictvom zmluvy o diele. Tym padom by som vystupoval na trhu ako samostatna jednotka bez viazanosti a zavazkov, mozem si cisto teoreticky bydovat renome. Verim si a zaroven dufam, ze dokazem robit kvalitnu pracu a ze sa presadim.

Globalna firma je fajn vec, ja som proti nej nic nemal ani teraz nemam, ale bohuzial problemy sa v globalnej firme neriesia zdravym rozumom ale pohladom biznisu - akcii.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 09:29

urcite mas spravny pohlad na vec :idea:
skoda len, ze napr. pred 2 rokmi bolo v BA brutalne vela prace a nebolo problem zalozit zivnost alebo s.r.o.
teraz sa pozri, externisti idu prvi do prdele, firmy drzia len par svojich ludi na projektoch a skoro ziadne firmy neprijimaju novych ludi :idea:

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 20.02.2009 10:04

lenze pred 2 rokmi bolo pohodlnejsie ist do globalnej firmy a poziadat o vysoky plat :) naco riskovat so zivnostou.
Dnes sa situacia otocila, firmy nechcu velmi zamestnancov a snazia sa riziko rozlozit medzi viacere subjekty. Normalne spravanie sa trhu. Teraz podla mna pride ocista trhu, preziju len ti lepsi a ti sa budu mat lepsie ako doteraz.
Poviem ti, kamarides, ze napriklad u nas sice pracuje niekolko stoviek ludi, ale netvrdil by som o vsetktych, ze su IT pracovnici. Len na nasom oddeleni 50% ludi len pouziva Office (Outlook, Excel), importuje data a robi statistiky. To zvladne aj sekretarka. Dalsich 40% ludi ma skusenosti s IT, ale ze by boli na urovni leadera a vzoru, to teda nie, su to taki ty zaciatocnici v IT, priemer a menej. A tych ostatnych 10% ludi (neviem, ci nie je to cislo aj prilis vysoke) su ludia, ktori su fakt dobri, vedia o com to je a su na spicke.
Az v tejto firme som si uvedomil, ze nie vsetci v IT su na urovni, ze nie kazdy programator vie pracovat samostatne a ze rozdiel v rychlosti spravenia nejakej ulohy moze byt aj niekolko desiatoknasobok.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 10:08

samozrejme, ak si dobry, presadis sa vo velkej ci malej firme aj na volnej nohe :idea:
aj ked tam je to niekedy aj o znamostiach, ci sa dostanes k dobrej robote alebo nie :idea:
je ideal odist z malej firmy na zivnost alebo s.r.o ale korektne sa dohodnut a robit dalej na tych projektoch
toto ti v HP napr. nedovolia. v mensej IT firme ziadny problem :idea:
a nemas problem s prvymi zakazkami a referenciami 8)

a dalej je v BA problem s programatorskym mendejom. kedze povznikalo vela firiem, podliezaju sa cenami za pracu a osobne som uz videl s.r.o., co xcela robit za 5000 sk mendej programatorske prace. tak si to vyrataj, kolko to je za 20 dni (ked odpocitas odvody a dane), to ti nevyjde ani na nastupny plat, co dostavaju studaci po malych firmach. predpokladam, ze to posuvaju potom na intraky studakom ako brigadu za pivo alebo nejake drobne :idea:

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 20.02.2009 10:30

tak dumpingove ceny, to je vzdy velke riziko. To sa da vyvazit len kvalitou a servisom ci ako by som to nazval. Osobne este nemam jasno v tom, ze ci by som sa chcel zucastnovat na velkych projektoch alebo robit male projekty sam. Musim sa este oboznamit s cenami na trhu, ale 5000 Sk / den nie je az tak zla cena, podla mna. To by som mal v cistom viac ako mam teraz. Ak sa davaju este vyssie mandaye, tak to potom na zivnosti nie je az take zle :)

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 10:46

mendej je bezne od 5t skk do neobmedzene 8)
este pred 2 rokmi sa standartne pohyboval niekde okolo 8-10t skk
v tomto pasme sa dalo v IT relativne slusne zarabat na realizacnej praci (programovani)

lenze pozor na naklady, mendej su ciste peniaze co dostanes na fakturu, ked si odratas vsetky naklady, odvody (pri s.r.o. mozes dost carovat), dan zo zisku, notebook, elektriku, auto, benzin atd atd. musis mat velky mendej aby si zarobit to co vo velkej firme ako zamestnanec :idea:
lebo ti najlepsi vo firmach maju firemne auto, firemny notebook, firemny mobil, pausal aj benzin im plati firma
Naposledy upravil(a) killerhammer dne 20.02.2009 10:51, celkem upraveno 1 x.

zewl
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zewl » 20.02.2009 10:50

otazkou zustava, jestli jsi schopen na volne noze najit tolik projektu, aby jsi opravdu mel praci na kazdy den a zarobit 5000 sk :idea: Potom by to bylo v pohode.

Taky si myslim, ze jedna z nezanedbatelnych casti prace IT na volnou nohu je ta, ze musis delat support projektu, ktery prodas... Kdyz udelas pro nekoho nejakou praci, at uz jako subdodavatel, tak proste casem se stejne vyvrbi dalsi pozadavky (nejcasteji uzivatelske, legislativni...), ktere te budou nutit projekt dale udrzovat. Je jen samozrejme otazkou, jak bude formulovana smlouva, protoze dalsi uzivatelske pozadavky = dalsi prachy. Ale jiste odladovani chyb apod. veci jsou na tvoje triko :!: Myslim, ze to az takova prdel nebude. Budes mit rozjete dalsi projekty a ohlasi se ti nejaky stary projekt, ze je v nem chyba, kterou ty budes muset co nejdriv resit. Pak aby ses z toho neposral, jak budes mit prace az nad hlavu. Ale furt lepsi, nez nemit zadnou 8)
Ford Focus combi 1.8 TDDi, 90 PS, narozen 12/2002
Obrázek

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 20.02.2009 10:54

presne tak
ide aj o to ako si dokazes odhadnut a nahodnotit pracu
lebo su zakaznici co sa s tebou budu hadat o kazdu odpracovanu hodinu a to doslova
alebo ked si odhadnes malo casu a nespravis to, robis zadara a pod :!:
je to aj o urcitom sebapoznani, co dokazes zvladnut, za aky cas
a zaroven potrebujes stale zdroj ktory ti bude ponukat projekty (znamych) 8)

Odpovědět

Zpět na „Pokec“