killerhammer píše:yuray píše:mehturt píše:kto uz by na benzine daval 50-100 na stvorke :twisted:
ja nie, to oficialne ford technicke data:) ale aj tak 50-100 budem mierne lepsi nez benzin 74kw, v mojom pripade pri pouziti 3 -> 4. Aj ked bude to stale dost podobne - nema vyznam dalej riesit.
v zivote nebudes mat lepsie zrychlenie 50-100 ako 74 kW benzin ked to benzin pojde na dvojke, pretoze dvojka na benzine ide do 100 a je velmi silna, navyse pojde na tych najvyssich otackach kde bude davat prakticky 100% vykonu na kolesa :idea:
chyba ti vykon kamarat, exaktne povedane, 8 kW a toto na stopkach urcite odmerias :idea: 8)
do tohoto fora to asi nepatri, ale uz ked sme zacali...
kamarat si minule kupoval auto a obratil sa mna, aby som poradil, vysvetlil a podobne (och kolka chyba :o) a mimo ineho sa ma opytal nieco taketo: "A aky je vlastne rozdiel medzi krutiacim momentom a vykonom ? Viem, ze obidvoje cim vyssie tym lespie, ale na co sa pri aute pozerat skor? Na vyssi krutiaci moment alebo na vykon? Co ovplyvnuje co a kde to je vidiet?"
a tu som sa musel hlboko zamysliet a priznat si, ze si musim doplnit vedomosti. a pokial sa nemylim, tak spravna odpoved by mala byt nejako takto: vykon hovori o tom, kam sa az rucicka na tachometri moze dostat. zatial co krutiaci moment hovori o tom, ako rychlo sa tam dostane. (pokial si odmyslime dalsie faktory ako prevody a neviem co vsetko a berieme idelany pripad, kedy je vsetko ostatne rovnake)
lebo pokial dve auta maju rovnaky vykon, vyhra to s vyssim krutiacim monetom, lebo sa na plny vykon dostane skor.
pokial ale hovorime benzin vs. nafta, tam su dolezite prave tie grafy. vodic ich musi poznat a podla toho si drzat svoje otacky. pokial by vodic dizla vedel, kde ma svoj vrchol krutiaceho momentu, resp. poznal krivku jeho priebehu a hlavne sa dokazal v nej udrzat, je velmi pravdepodobne, ze by mal nad benzinom vyhrat prave kvoli vyssiemu krutiacemu momentu. lebo ten turbodizle maju :o(
realita je ale taka, ze toto pozna maloktory vodic dizla a preto vzdy prehra :o) pretoze zatial co pri benzine je s malymi odchylkami priebeh krutiaceho momentu stabilny a staci proste stupit na plyn a velmi neriesit, pri turbo nafte tomu tak nie je.
prosim opravte ma, ak sa mylim.