Pokud se bavíme o těch tropických dnech, kdy teplota v noci neklesne pod 20 C, tak co chceš větrat? Pasivní větrání potřebuje rozdíl teplot, aby se něco dělo.tym píše:Jinak v lete staci pres noc vetrat na severni strane ...
Projekt dřevostavby - půdorys str. 4
-
- Test driver
Re: Projekt pro stavební povolení - dřevostavba
Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno
- tym
- Test driver
Kolik tech dni je? A nesmis zapominat ze mesta jsou teplejsi, v bytech je ten efekt horsi.. Na vesnici je to malokdy a tech par dni to barak zvladne ustat v pohode bez rapidniho zvyseni teploty uvnitr. Prave diky kombinaci dobre izolace a akumulace. Samozrejme musis umet s domem zachazet, jestli nekdo pres den otevre okna dokoran, nemuze se pak divit horku. Prave v tech tropickych dnech asi vyleze na povrch nevyhoda drevostavby a naskok napriklad stareho vesnickeho staveni s pulmetrovou kamennou zdi.
-
- Test driver
Všechno má své.
Vytop v zimě půlmetrou kamennou zeď na 22C...
Lehká stavba má své výhody, ale klimu bych viděl jako nutnost.
Těžká stavba má své výhody.
Já kdybych teď stavěl znovu, tak jsem u těžké stavby stále. Hodně dlouho bych přemýšlel na patrem vs bungalov. Velikost parcely to mnohdy vyřeší sama. V případě patra je slabina střešní okno. Jenže výklenky a pod. věci zase nemusí architektonicky být vhodné řešení. V případě patra bych sázel na pasivní klimu - sání chladného vzduchu ze zemního kolektoru (byť s aktivním ventilátorem
).
Krb s možností vytápění většiny místností, v podstatě celého baráku - super fíčura, ale ekonomická návratnost tak za 15 let. Pokud máte vlastní les a neřešíte cenu dřeva, tak i dřív. Pokud kupujete dřevo, tak hotové dřevo je ekonomická sebevražda, dřevo, které stojí v lese a sami jej pokácíte je zajímavější. Ale potřebujete pořádnou pilu, vozík, pak prostory na sušení, neboť tak ideálně 3 roky sušíte... Spočítejte čas, se se věnujete dřevu...
Já mám těžkou stavbu, soused lehkou, topí elektrokotlem. Na jaře a na podzim jede krb na 100%. V ceně za vytápění (já plyn) jsme šul nul. Takže jako šetří, o tom, žádná, měl by větší náklady. Ale o kolik? O 5 tis. Kč?
Prostě perpetum mobile nikdo ještě nevymyslel, teplo, které musíte narvat do objektu je přímo úměrné teplotě, kterou požadujete a ploše, kterou vytápíte.
Fakt nízké provozní náklady má tepelné čerpadlo. Ale je třeba zvážit návratnost investice. Je fajn, že ročně platím nízké provozní náklady, ale bance splácím úvěr včetně úroků....
Ale v každém případě, je stavba super jízda, zážitek, zkušenost a dluh.
Který ještě nemám splacený a už začínám opravy.

Vytop v zimě půlmetrou kamennou zeď na 22C...

Lehká stavba má své výhody, ale klimu bych viděl jako nutnost.
Těžká stavba má své výhody.
Já kdybych teď stavěl znovu, tak jsem u těžké stavby stále. Hodně dlouho bych přemýšlel na patrem vs bungalov. Velikost parcely to mnohdy vyřeší sama. V případě patra je slabina střešní okno. Jenže výklenky a pod. věci zase nemusí architektonicky být vhodné řešení. V případě patra bych sázel na pasivní klimu - sání chladného vzduchu ze zemního kolektoru (byť s aktivním ventilátorem

Krb s možností vytápění většiny místností, v podstatě celého baráku - super fíčura, ale ekonomická návratnost tak za 15 let. Pokud máte vlastní les a neřešíte cenu dřeva, tak i dřív. Pokud kupujete dřevo, tak hotové dřevo je ekonomická sebevražda, dřevo, které stojí v lese a sami jej pokácíte je zajímavější. Ale potřebujete pořádnou pilu, vozík, pak prostory na sušení, neboť tak ideálně 3 roky sušíte... Spočítejte čas, se se věnujete dřevu...
Já mám těžkou stavbu, soused lehkou, topí elektrokotlem. Na jaře a na podzim jede krb na 100%. V ceně za vytápění (já plyn) jsme šul nul. Takže jako šetří, o tom, žádná, měl by větší náklady. Ale o kolik? O 5 tis. Kč?
Prostě perpetum mobile nikdo ještě nevymyslel, teplo, které musíte narvat do objektu je přímo úměrné teplotě, kterou požadujete a ploše, kterou vytápíte.
Fakt nízké provozní náklady má tepelné čerpadlo. Ale je třeba zvážit návratnost investice. Je fajn, že ročně platím nízké provozní náklady, ale bance splácím úvěr včetně úroků....
Ale v každém případě, je stavba super jízda, zážitek, zkušenost a dluh.

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno
- tym
- Test driver
Já jedu elektrokotel a všude podlahovka. Sice platím víc, než někdo kdo má klasický kotel a denně kolem toho lítá, ale za komfort si připlatím a radši víc máknu, abych ročně těch 10 000 navíc dal. Nehledě na to, že při celkové částce jsem v podstatě na hodně podobné částce, co jsem platil za vlastní byt 2+1.
Soused má TČ a vrt. Pořizovací cena ranec a když jsem si spočetl jeho návratnost 20 let (oproti mně při provozu na el. kotel) tak moc smyslu v tom nevidím, co se týká ekonomiky. Máme podkroví, ale asi bych stavěl už bungalov, sejří mě schody
. Střešní okna souhlas, máme jen jedno nad schody, zbytek je řešen většími okny ve štítech a stačí to. Každopádně stavba je zážitek a pokud někdo dělá svépomocí celý, nebo alespoň něco, tak mu to i prověří vztah
.
Ono je to asi jedno, co kdo staví, nejdůležitější je to postavit pořádně, pokud možno bez chyb, uvažovat o vnitřním uspořádání - kolikrát to chce si udělat půdorys někde na zahradě, třeba z provázků a kartonových krabic a zkusit se v tom pohybovat. Pak se zjistí, že co se na papíře zdá v pohodě, v reálu je malý, úzký, neprůchodný atd.
Soused má TČ a vrt. Pořizovací cena ranec a když jsem si spočetl jeho návratnost 20 let (oproti mně při provozu na el. kotel) tak moc smyslu v tom nevidím, co se týká ekonomiky. Máme podkroví, ale asi bych stavěl už bungalov, sejří mě schody

Ono je to asi jedno, co kdo staví, nejdůležitější je to postavit pořádně, pokud možno bez chyb, uvažovat o vnitřním uspořádání - kolikrát to chce si udělat půdorys někde na zahradě, třeba z provázků a kartonových krabic a zkusit se v tom pohybovat. Pak se zjistí, že co se na papíře zdá v pohodě, v reálu je malý, úzký, neprůchodný atd.
-
- Pokročilý
To ale nesmíš vařit nebo mít zapnuto moc spotřebičů. Akumulace silné zdi je super ale když zapneš sporák tak teplo z nej musíš nějak vyvětrat.tym píše:Na vesnici je to malokdy a tech par dni to barak zvladne ustat v pohode bez rapidniho zvyseni teploty uvnitr. Prave diky kombinaci dobre izolace a akumulace. Samozrejme musis umet s domem zachazet, jestli nekdo pres den otevre okna dokoran, nemuze se pak divit horku. Prave v tech tropickych dnech asi vyleze na povrch nevyhoda drevostavby a naskok napriklad stareho vesnickeho staveni s pulmetrovou kamennou zdi.
- tym
- Test driver
Dneska to už není jako kdysi, že je žena na vesnici doma celý den a vyvařuje, většinou jsou oba rodiče pryč a schází se doma navečer, včetně dětí, samozřejmě kromě mateřské, nemocí atd. Myslím, že to můžu zodpovědně po třech letech bydlení v novostavbě posoudit.
Vyjma těch tropických dní, o kterých mluvil Eidž, se barák ureguluje sám, když mu trochu pomůžeš. A i bez klimy. Samozřejmě, pokud chce někdo mít stále doma 19-21°C i v největších vedrech, nepomůže mu nic a musí chladit, o tom žádná. Touhle cestou jsem konkrétně já jít ale nechtěl, není to nic extra zdravého.

- Kóťa
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
No, pěkně se to tu rozjelo 
Tak my se nakonec rozhodli pro projektanta z Neratovic. Je tam dobrá cena, PD v tomto rozsahu odsouhlasena jako v pořádku od stavitele.
Pro dřevostavbu jsme se rozhodli, protože je nám dřevo blízké, je to příjemný materiál, přírodní...Určitě pro ní mluví i rychlost výstavby.
Je mi jasné, ž akumulaci ten dům nebude mít takovou jako klasický zděný dům, ale... Např. u mých rodičů se musí na jaře docela dost dotápět, je to prostě starší zděný barák...Pak když přijdou ty letní vedra, tak je to zase fajn. Prostě vše má pro a proti. Co je nutné pro tu klimu případně? Myslím jako předpřípravu?...U bungalovu, pokud budu moct vlézt pod střechu, tak skoro nic,že? Pouze kabeláž, abych měl na půdě. Vnitřní jednotka se dá instalovat na strop, venkovní pod podbití,že? Kdyby nás to náhodou někdy napadlo. Jinak si myslím, že vyjdu se žaluziovým zastíněním, nebo roletovým. Toužíme po velkých zasklených plochách, kvůli výhledu a kvůli solárním ziskům v zimním období. Dům bude na severu parcely, takže celá jižní strana může být prosklená....
Jen si teď lámu hlavu s vytápěním...Na hranici pozemku máme plyn... můžeme topit tedy plynem (vaření bych vynechal), chceme určitě podlahové topení. Takže teplovodní podlahovku. Ovšem musím zainvestovat do přípojky, komínu a kotle (když už, tak už asi ten kondenzační,ne?)... Proti teplovodnímu topení s elektrokotlem to vyjde určitě dráž...
Protože se nám líbí oheň, tak bychom chtěli krb, nebo kamna. Ale...Tady narážím na nízké tep.ztráty dřevostavby. Na kolik se dostaneme ve ztrátách nevím, ale chceme nízkoenerg. standard minimálně. Takže je problém s velkým výkonem,neregulovatelností atp. Částečně mohu ulevit rozfukem tepla od krbu do jednotlivých místností, nebo přihřívat vodu v zásobníku. Ale o jakých sumách se bavíme nevím...
Tepelné čerpadlo je trochu mimo, s tou návratností bych byl tak nějak jak počítal tym.
Tak mě vychází buď plyn a nějaký malý krbový kamna(viděl jsem i s výkonem třeba 2-3kw) nebo elektrický kotel a krbová vložka s jednou ze dvou variant(vzduch, zásobník TUV).
Podlahovka se mi líbí komfortem, jediné snad co je nevýhoda, že nelze sušit např.boty, rukavice atp.
Rekuperaci komplexně řešit nebudeme, pouze dáme malou jednotku pro místnost s obývákem a kuchyní. Koupelna a wc se dispozičně bude cpát po obvodu,aby měla okno.
K té dispozici, nevyžaduji parkování auta v garáži, v létě je to fajn, ale v zimě to jen škodí. Volbu garáže a krytého stání bych bral, ale cenově náročné. Pokud bych tedy zůstal u krytého stání, kam s kolama,sekačkou atp.? Napadlo mě udělat větší technickou místnost, kam by se vešla technologie, pračka, případně sušička,sušák s prádlem, 2-3 kola a ta sekačka? Moc si nedokážu představit mít sekačku a kola v nějakém domečku na zahradě pouze pod visacím zámkem. Mám možnost tam dát čidlo od zabezpečovačky, ale pořád je to mimo barák....
Dík za nápady

Tak my se nakonec rozhodli pro projektanta z Neratovic. Je tam dobrá cena, PD v tomto rozsahu odsouhlasena jako v pořádku od stavitele.
Pro dřevostavbu jsme se rozhodli, protože je nám dřevo blízké, je to příjemný materiál, přírodní...Určitě pro ní mluví i rychlost výstavby.
Je mi jasné, ž akumulaci ten dům nebude mít takovou jako klasický zděný dům, ale... Např. u mých rodičů se musí na jaře docela dost dotápět, je to prostě starší zděný barák...Pak když přijdou ty letní vedra, tak je to zase fajn. Prostě vše má pro a proti. Co je nutné pro tu klimu případně? Myslím jako předpřípravu?...U bungalovu, pokud budu moct vlézt pod střechu, tak skoro nic,že? Pouze kabeláž, abych měl na půdě. Vnitřní jednotka se dá instalovat na strop, venkovní pod podbití,že? Kdyby nás to náhodou někdy napadlo. Jinak si myslím, že vyjdu se žaluziovým zastíněním, nebo roletovým. Toužíme po velkých zasklených plochách, kvůli výhledu a kvůli solárním ziskům v zimním období. Dům bude na severu parcely, takže celá jižní strana může být prosklená....
Jen si teď lámu hlavu s vytápěním...Na hranici pozemku máme plyn... můžeme topit tedy plynem (vaření bych vynechal), chceme určitě podlahové topení. Takže teplovodní podlahovku. Ovšem musím zainvestovat do přípojky, komínu a kotle (když už, tak už asi ten kondenzační,ne?)... Proti teplovodnímu topení s elektrokotlem to vyjde určitě dráž...
Protože se nám líbí oheň, tak bychom chtěli krb, nebo kamna. Ale...Tady narážím na nízké tep.ztráty dřevostavby. Na kolik se dostaneme ve ztrátách nevím, ale chceme nízkoenerg. standard minimálně. Takže je problém s velkým výkonem,neregulovatelností atp. Částečně mohu ulevit rozfukem tepla od krbu do jednotlivých místností, nebo přihřívat vodu v zásobníku. Ale o jakých sumách se bavíme nevím...
Tepelné čerpadlo je trochu mimo, s tou návratností bych byl tak nějak jak počítal tym.
Tak mě vychází buď plyn a nějaký malý krbový kamna(viděl jsem i s výkonem třeba 2-3kw) nebo elektrický kotel a krbová vložka s jednou ze dvou variant(vzduch, zásobník TUV).
Podlahovka se mi líbí komfortem, jediné snad co je nevýhoda, že nelze sušit např.boty, rukavice atp.
Rekuperaci komplexně řešit nebudeme, pouze dáme malou jednotku pro místnost s obývákem a kuchyní. Koupelna a wc se dispozičně bude cpát po obvodu,aby měla okno.
K té dispozici, nevyžaduji parkování auta v garáži, v létě je to fajn, ale v zimě to jen škodí. Volbu garáže a krytého stání bych bral, ale cenově náročné. Pokud bych tedy zůstal u krytého stání, kam s kolama,sekačkou atp.? Napadlo mě udělat větší technickou místnost, kam by se vešla technologie, pračka, případně sušička,sušák s prádlem, 2-3 kola a ta sekačka? Moc si nedokážu představit mít sekačku a kola v nějakém domečku na zahradě pouze pod visacím zámkem. Mám možnost tam dát čidlo od zabezpečovačky, ale pořád je to mimo barák....
Dík za nápady

- tym
- Test driver
Já to vyřešil tak, že mám barák dlouhý asi 11 m, podél něj jsem udělal stání a k němu přiléhající tech. domeček 3x3,5 m. Vše zastřešeno. Jak velký budeš mít půdorys? Jakou budeš mít tepelnou ztrátu? Podle toho se rozhodni pro topení. Já jsem kolem 5kW a šel jsem do el. kotle a podlahovky všude. Plus krbovky v obýváku. I když jsem vybral malé, je problém s přetopením, zatopím a po dvou hodinách nechávám vyhasnout. Takže si pro pohodu zatopíme jednou za měsíc a jinak je to na ozdobu.
- Kóťa
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Nechceš sem hodit fotku pro představu? Rozměrově nevím, viděl bych to na obytných cca 120m2...asi tak. Pozemek nám dovolí šířku cca 15m, takže té se asi budeme držet...resp.čím širší dům, tak tim více oken k jihu,budeme se snažit o solární zisky v zimním období. Ztráty si myslím, že budeme mít podobné...Zatím nemáme ani část PD pro úřady...O krbovkách jsem slyšel to samé, je to škoda. Kolik mají výkon? Máš jen krbovky nebo i s nějakým napojením na TUV nebo topení?
- tym
- Test driver
Mají asi 5 kW, je docela problém sehnat kamna s malým výkonem a když, tak jsou hezky mastný. Zítra vyfotím.
Ohledně těch solárních zisků - pokud budou zimy jako letos, nezískáš nic, já slunce neviděl snad půl roku
.
Ohledně těch solárních zisků - pokud budou zimy jako letos, nezískáš nic, já slunce neviděl snad půl roku

- tym
- Test driver
Jen v rychlosti fotka z mobilu... asi to moc nepomůže, když budeš dělat bungalov... vpravo před autem je ten technický domeček.
-
- Pokročilý
Kdybys to obezdil - to mohla být taková krásná garážtym píše:Jen v rychlosti fotka z mobilu... asi to moc nepomůže, když budeš dělat bungalov... vpravo před autem je ten technický domeček.

-
- Pokročilý
Není moc dobré když ta vnější jednotka pracuje v horku - snižuje to účinnost a pod střechou v létě horko bývá. Taky je třeba odvést vodu z té vnitřní jednotky takže na to si musíš udělat přípravu. U těch levných klim ze supermarketu se i napájení vede k vnitřní jednotce, takže to chce mít připravenou elektrikuKóťa píše:Co je nutné pro tu klimu případně? Myslím jako předpřípravu?...U bungalovu, pokud budu moct vlézt pod střechu, tak skoro nic,že? Pouze kabeláž, abych měl na půdě. Vnitřní jednotka se dá instalovat na strop, venkovní pod podbití,že?
k ní ke stropu. No a pak trasu pro kabely od vnitřní jednotky k vnější.
Tak si naplánuj barák tak abys mohl garáž někdy dostavět dodatečně. Až pochopíš že garáž přístupná z baráku je dobráKóťa píše:K té dispozici, nevyžaduji parkování auta v garáži, v létě je to fajn, ale v zimě to jen škodí. Volbu garáže a krytého stání bych bral, ale cenově náročné.

- Kóťa
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
PeS:
Nemyslel jsem jí mít pod střechou, určitě bych jí případně nacpal na severní stranu domu, ale pod střechu, jako pod podbití na fasádu... Tyhle věci bych měl rád připravený,aby to v případě dodělání vyžadovalo maximální změny a zásahy do stavby.
Takhle to chci probrat s projektantem, nechat tam někde případně místo...Stejně tak tam počítat s elektrikou atp. Jak se dostanu k nějakému téměř finálnímu půdorysu, rád ho tady vystavím k případným připomínkám
Nemyslel jsem jí mít pod střechou, určitě bych jí případně nacpal na severní stranu domu, ale pod střechu, jako pod podbití na fasádu... Tyhle věci bych měl rád připravený,aby to v případě dodělání vyžadovalo maximální změny a zásahy do stavby.
Takhle to chci probrat s projektantem, nechat tam někde případně místo...Stejně tak tam počítat s elektrikou atp. Jak se dostanu k nějakému téměř finálnímu půdorysu, rád ho tady vystavím k případným připomínkám

- tym
- Test driver
Možná v důchodu, až nebudu mít (a nebudu moct) do čeho píchnout.PeS píše:Kdybys to obezdil - to mohla být taková krásná garážtym píše:Jen v rychlosti fotka z mobilu... asi to moc nepomůže, když budeš dělat bungalov... vpravo před autem je ten technický domeček.