ballu píše:Trochu to tu poopravím, ikdyž je termostat ještě zavřený, tak propouští malým otvorem kapalinu do chladiče, tak rozdíl v teplotě motoru a vody v chladiči i při zavřeném termostatu je max. 40 - 50st.C.
Kdyby přes zavřený termostat nešlo malé množství teplé vody, jak by pak se otevřel, vzniklo by tepelně hluché místo.

Minulý týden, když bylo -7C s clonou chladiče (dva pruhy kartonu - jeden širší na pravé straně z pohledu jízdy vpřed a jeden užší, kvůli sání klimy se tam nedá dát širší, odhad cca 75% chladiče, možná víc, zacloněno) po příjezdu (2 km město, 17 km mimo město) - teplota na palubní desce mezi začátkem pracovní oblasti a 1/4 - prostě ručička nebyla svislá, ale "ležela", ale už za pracovní oblastí. Chladič studený - rozhodně přívodní trubka neměla 40 C, ta byla jak led, chladič taky.
Z toho vyvozuji, možná mylně, že mám termostat v pořádku a prostě při mrazivém vzduchu je potíž nejen v tom, co motor ochlazuje z venku, ale i v tom, co saje.
Dnes při +2C bez clony, ta samá trasa, při dojezdu ručička svislá...
K tomu poškození chladiče:
1. nenapsal jsem, že se mi to stalo.
2. jen na Formanu, kde je přívod z plastu, který mi v létě prasknul, jsem do zakrývání chladiče nešel.
Pokud Vám zakrytí chladiče pomáhá, zkuste si ještě ošahat přívod na chladič v závislosti na ukazateli teploty chladící směsi, jestli Vám termostat neotevírá příliš brzy.
Experimentování zdar.