Za 350 tisíc koupíš trojkovou oktávku 2.0 TDI 4x4 a bude mít najeto pod 100 000 km. Taky jsem nikdy neměl diesel, ale taky jsem toho tolik nenajezdil, ale čím jsem starší, tím to mám dál tam, co jezdím (práce, rodiče, děti - jsem rozvedený). Takže pravděpodobně moje příští auto bude diesel. (Nebo TSI.)
Jo, taky jsem si někdy říkal, jestli by se mi nevyplatilo LPG, ale nevýhody tak nějak vždycky převážily. Největší problém jsou podzemní garáže, všechny obchoďáky nebo třeba současná práce, LPG tam má zákaz. Někam se musí dát ta nádrž, toroid místo rezervy je fajn, ale u dvou posledních aut jsem zničil kolo tak, že by nějaká rychloopravná sada byla k ničemu. Můžeš si říkat, že se ti to nemůže stát, že jezdíš opatrně, dírám se vyhýbáš, ale u jednoho auta se mi to stalo na dálnici, určitě jsem žádnou díru neprojel, prostě kolo uteklo a prázdná pneumatika se roztrhala na cucky (asi to bylo tím, že byla stará). U druhého auta stačilo škrtnout asi v 50km/h o obrubník a v boku pneumatiky se vystřihla díra jako dlaň.
Taky si srovnej, že turbodiesel sice oproti atmosférickému benzínu znamená dražší servis, tzn. turbo, vstřiky... ale to stejně vrazíš do přestavby na plyn.
Přestavovat TSI na LPG nevidím jako moc smysluplné, jo, u žravého 1.6MPI, kde to bylo 9l benzínu nebo 10l LPG, tam to smysl mělo, ale TSI, se kterým se dá jezdit za 6, to už je skoro jako diesel. U auta s menší spotřebou se ti ta investice do přestavby bude vracet dlouho, navíc když to musí u TSI vstřikovat i benzín a navíc když ta přestavba TSI je dražší než u obyčejného benzínu...
https://www.lpg-obchod.cz/caste-dotazy- ... m-benzinu/
Podle mě má LPG největší slávu už za sebou, s moderními TDI a TSI (a ekvivalenty od jiných výrobců) pomalu ztrácí smysl.