FOCUS 1,8_studeny start

Odpovědět
jarous350
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: FOCUS 1,8_studeny start

Příspěvek od jarous350 » 20.11.2017 12:24

Netuším. Buď to aplikace Torque neukazuje nebo špatně hledám.
Focus I Combi, 1.6 74kW, 2002 Obrázek
Focus II FL Combi, 1.8 92kW, 2009, LPG Obrázek

Jurawood
Junior
Junior

Příspěvek od Jurawood » 20.11.2017 18:00

krátkodobé +5 , dlouhodobé mohou být klidně +30 :-) a pravděpodobně i jsou, protože jak je vidět krátkodobé se nedaří srovnat.

To tedy vůbec nic neříká, jen to, že to je divné, já mám po uklidnění krátkodobé skoro vždy vybalancované na nulu.
Přepnutí na LPG, potom nepoznám vůbec na ničem, ani na lambdě.
Jmenuje se to "dlouhodobý směšovací poměr - bank1"

(Tomin: technická, když tě vidím, prosím tě, co způsobuj to, že po střední zátěži - closed loop, vyřadíš a směs je cca 6-8 sekund chudá. STFT letí samozřejmě nahoru, až LS začne zase oscilovat, tak se to dorovná.
Pochopil bych to u karbecu, když jen zavřeš plyn, na klapce vznikne obrovský podtlak co saje stlačitelný vzduch, ale benál se šroubkem škrtí. Tak to střílí.
Ale proč je tomu u stříkačky, navíc při vyřazení? )
FoFo, 2009, duratec-he 2.0. LPG BRC

Tomin123
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomin123 » 20.11.2017 19:30

Tak prechody nejsou nikdy uplne idealni. Pokud nejsou z nejakeho duvodu jeste uplne "sedle" adaptace (v nedavne minulosti vymena baterie apod.), tak bych par sekund neresil. 8 sekund na sedlych adaptacich uz mi prijde celkem dost dlouha doba, ale co by to mohlo zpusobovat ... ?
Tomin
Diagnostika ForDiag pro Ford motory, TDCI, CAN, ABS, Airbag, GEM, ...
Mondeo MK4 2.5T, Focus MK2 1.6 HWDA, Sierra DOHC turbo dlouho ve stavbě

Jurawood
Junior
Junior

Příspěvek od Jurawood » 20.11.2017 20:15

právě že adaptace sedlé dávno jsou, nechal jsem si vykreslit časy vstřiků podle MAP/RPM a leží pro lpg i benzín naprosto na sobě.
Dlouhodobá je všude +0, +2 až max +5, kromě lechtání plynu, pokud jen malinečko lechtám letí někam k +12

Ale když po střední zátěži vyřadím, musí krátkodobá našplhat někam k +15 cca 6 sekund a pak se vrací na ty +3

Jinak vše šlape na 1A, jen mě to vrtá hlavou, proč to tak ujede. Kdyby netěsnil vstřik, zůstávalo někde palivo v lpg trubičce, šlo by to do chuda. Ale prostě těch 6 vteřin visí lambda na 0,2V, než to najede.
Nemůže to dělat nějaká nelinearita MAP? Při obrovském podtlaku ujede...ne to je blbost, na idle je map normální.. nevím
Naposledy upravil(a) Jurawood dne 20.11.2017 20:21, celkem upraveno 1 x.

Tomin123
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomin123 » 20.11.2017 20:20

Pochybuji. Nelinearita MAPu (chyba vetsi jak nejaka desetina %, max. procento, dve) = vadny MAP.
Tomin
Diagnostika ForDiag pro Ford motory, TDCI, CAN, ABS, Airbag, GEM, ...
Mondeo MK4 2.5T, Focus MK2 1.6 HWDA, Sierra DOHC turbo dlouho ve stavbě

jarous350
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarous350 » 21.11.2017 15:36

Tak jedeme dál... :D

Čištění MAP nepomohlo, ráno po odpojené baterii opět start na druhý pokus.
Už mám jinou aplikaci, ve které vidím LTFT i STFT. Hodnota LTFT je dooost blízká nule, rozhodně mezi -5 a +5.

Co s tím tlakem paliva?
Ještě čekám na potenciometr klapky, kterej jsem objednal z Číny, tak uvidíme. Pak už jsem s nápadama definitivně skončil :D

Jurawood
Junior
Junior

Příspěvek od Jurawood » 23.11.2017 23:11

Trochu se o to začínám zajímat, dnes jsem přišel na to, že LTFT při velmi malých zatíženích jsou dost vysoko (cca+18%), volnoběh +8, jakmile začnu plyn lehounce přidávat ihned padá na +3 až +0..
Na těch 18 to stoupá při obrovském podtlaku, vyžší otáčky a plyn jen tak aby auto brzdilo ale běželi vstřiky.

Podle mě RJ nemá šanci jak píšeš Tomine odhalit takhle MAP, prostě si myslím, že MAP mě ujíždí.
Na jaře si udělám přípravek a zkusím si MAP zkalibrovat o kolik kecá. Hlavně konečně rozeberu sání s klapkami.

Docela pěkně tohle popisuje tenle článek:
"A na co se zaměřit, pokud u motoru s MAP senzorem pozorujete chování korekcí směsi přesně takové, jaké bylo výše popsáno jako typické pro přisávání falešného vzduchu? Po mnoha hodinách marného prolézání motoru křížem krážem, bezpočtu dotazů na povolanější a neustálého všudypřítomného ujišťování, že to jsou naprosto typické příznaky přisávání falešného vzduchu, nic jiného, vám můžu poradit přinejmenším jednu věc, kterou by mohlo stát za to zkontrolovat – totiž samotný MAP senzor. Nemusí být od věci si ověřit, zda hodnoty, které udává, jsou skutečně správné. Dá se to ověřit více způsoby, já se s ohledem na příšerně nepraktické umístění MAP senzoru na motoru v našem autě rozhodl připojit k sání klasický manometr a porovnat na něm odečtené hodnoty s hodnotami, které udával MAP senzor (tady pozor na to, že klasický manometr bude měřit hodnoty vztažené k aktuálnímu tlaku vzduchu na daném místě, zatímco MAP senzor měří tlak absolutní, takže je potřeba provést patřičnou korekci hodnot, které na manometru odečítáte – a nezapomenout na to, že hodnoty atmosférického tlaku, které lze získat z meteorologických stanic, jsou obvykle přepočtené na hladinu moře a je tedy potřeba z nich zpětně vypočítat skutečnou hodnotu atmosférického tlaku v daném místě). A díky tomu se mi celý ten oříšek konečně podařilo po velmi dlouhé době a nemalém úsilí rozlousknout. MAP senzor totiž měřil chybně, a chyba jeho měření byla ještě navíc nelineární. Nejednalo se o chybu natolik výraznou, aby ji řídící jednotka vyhodnotila jako jednoznačně mimo očekávané rozmezí hodnot a vyhodila tedy chybu MAP senzoru (i když se zřejmě pohybovala dost na hraně), a nebyla dokonce ani taková, aby letmým pohledem na hodnoty tlaku v sání bylo jasné, že s MAP senzorem je něco v nepořádku. Jen zkrátka o několik kPa podměřoval – při plně otevřené klapce a tedy hodnotách víceméně atmosférického tlaku udával hodnoty jen asi o 1.5 kPa nižší, než byly správné (což jsou hodnoty, které jsou plně v toleranci přesnosti daného snímače), a jak tlak v sání klesal (tzn. čím nižší otáčky motoru), tím tahle chyba stoupala, až se nakonec na volnoběhu a při brždění motorem (kdy je tlak v sání nejnižší) pohybovala zhruba někde mezi 4-5 kPa. A čím nižší tlak na MAP senzoru řídící jednotka vidí, tím chudší připravuje směs. Takže na volnoběh připravovala poměrně hodně chudou směs, která následně vyžadovala vysoké pozitivní korekce bohatosti, a jak stoupaly otáčky, klesala chyba měření MAP senzoru, s ní klesala i odchylka počáteční bohatosti směsi od ideálu a tím pochopitelně klesaly i korekce bohatosti směsi, které následně musela řídící jednotka aplikovat, aby směs dostala do normálu. Jinými slovy – vše se navenek projevovalo přesně tak, jako se na motoru s MAF senzorem projevuje přisávání falešného vzduchu. Jen příčina byla docela jiná, protože se jednalo o motor, jehož řízení funguje na odlišném principu…"

Jurawood
Junior
Junior

Příspěvek od Jurawood » 23.11.2017 23:20

vladka1 píše:Tlak paliva je OK? Na studený start je potřeba nejvíc paliva a to už s nižším tlakem dát nemusí, za tepla stačí v pohodě... Nejlíp přímo změřit tlak paliva na liště...
Známému se podobně chovaly i kabely, spíš na ranní zvlhnutí než na chlad (orosení a chladno jdou většinou spolu)... Za tepla to taky bylo OK, jen studený start problém.
Jen tě opravím, neber to v žádném případě ve zlém :wink: nízký tlak paliva projevující se při startování by se musel projevit hlavně při odběru plného výkonu motoru.
Množství potřebného paliva na start je dle obsahu a hlavně teploty co jsem si tak odpozoroval cca 4-8 l/h a rychle klesne na tu spodní hranici.
Množství paliva při vysokém duty cycle vstřikovačů (plný plyn/max PRM) je cca 60-100 l/h
Pokud by tady bylo málo tlaku, krom toho, že by motor spadl do nouzáku chudá směs by cukal a byly by extrémě plusové adaptace při vysokém zatížení. Nic z toho nemá.
Každopádně stav paliva se vyplatí znát už z důvodu zda funguje zpětný ventilek co drží tlak na liště po chcípnutí motoru. Nevím jak to přesně funguje u forda, jestli se čerpadlo zapne při otevření dveří jak u vW např...

jarous350
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarous350 » 23.11.2017 23:35

Já bych připomněl, že to blbne jenom při nižších teplotách.
Jakmile začnu startovat, chytne to vždycky okamžitě, otáčky vyskočí někam na cca 1800 a pak to padá dolů. Buď to spadne úplně a chcípne, nebo se to vteřinu mrcasí kolem 500 a pak zázrakem vzpamatuje - pak už to drží krásně na 1200 a s postupným zahříváním motoru klesá.

Ten ventil co má držet tlak vypadá jak? Jde to vyndat a zjistit těsnost?

vladka1
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vladka1 » 23.11.2017 23:43

Teoreticky máš pravdu, ale prakticky spousta fíků blbě startovala, po startu OK i na plný plyn a bylo to čerpadlem. Mmch. tvoje teorie nepočítá se změnou napětí po startu - bez altíku 12V, po startu 14,3 udělá co? Že by zvýšení tlaku protože před startem šlo do čerpadla např. 7V a po startu 9? ;)
Tlak se měří manometrem, buď tam je ventilek nebo se udělá odbočka... Je to jednoduché, tak bych tohle určitě ověřil ještě před složitějšíma pokusama...
edit: Pokud chytne okamžitě tak to tlakem paliva nebude. Volnoběžný ventil?
FF MK1 kombík 1,6 74 kW FYDD 2004, 280 kkm

jarous350
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarous350 » 23.11.2017 23:54

Ten můj motor volnoběžný ventil, který byl dřív na 1.6, nemá, tam je to ASI řízený jenom klapkou. Nebo se pletu?

Jurawood
Junior
Junior

Příspěvek od Jurawood » 24.11.2017 13:41

regulace volnoběhu je prováděna pouze a jen klapkou - navíc tobě se klapka na volnoběhu chvěje, to není standardní, je neklidná, proto jsem ti napsal zkusit za 600,- ten poťák na ní, mimochodem na tohle jsem hrozně zvědav, taky ho chci do rezervy vozit ssebou, třeba na takové dovolené v HR kdyby to odešlo...
Ještě bych chtěl budíky s imobilizerem - nejčastější porucha focusu.

vladka1: RJ myslím vypíná funkci někde u 9,5V. Takže ze 7V by si ani neškytl.
Každopádně, ano v tom máš pravdu. Čerpadlo dodá mnohem více s normálním palubním napětím.
Ale v čem jsem tě opravoval bylo: na start je potřeba nejvíce paliva. A to mě 3l/hod, když auto běžně cucne i 100l/h zas tak nejvíc nepřijde. Ale s tou baterkou to zní logicky...

jarous350: ale dobrá, za zkoušku nic nedáš, vezmi měřák ať ti někdo startuje a mrkni jestli při startu napětí nepadá pod 9 a ihned po nabrnknutí se vrací k 13V.

Tohle je fakt záhada ale nic složitého to nebude: čidla teploty, MAP, klapka, tlak paliva, komprese za studena.
To že MAP vyčistíš a tím to nebylo - to nepovažuj ale za správný postup, to je ti jasné ne? :D
Chtělo by to ještě jedno auto a během dne si popřehazovat postupně díly.
Naposledy upravil(a) Jurawood dne 24.11.2017 13:51, celkem upraveno 1 x.

jarous350
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarous350 » 24.11.2017 13:49

Bych se ani nedivil, když je tam navíc to debilní zapínání výhřevu obou oken pod 4 stupně.

Jurawood
Junior
Junior

Příspěvek od Jurawood » 24.11.2017 13:52

:Dancer: jé, to bylo úplně první co jsem vypnul nechápu proč by za mě mělo hloupé auto rozhodovat co mě pustí., myslím to zapínalo i z klimou? už si nepamatuji

jarous350
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarous350 » 24.11.2017 13:56

Mně se to právě nedařilo tu diagnostiku dát do režimu, kde bych to nastavil. Jakmile navštívím servis, řeknu si o to.

Odpovědět

Zpět na „Focus - benzínové 2004 - 2011“