enjoy píše:Je to teď mino téma, ale přemýšlím.. jak na sněhu, jestli s ESP nebo bez? Rovina asi s, ale do kopce.. to mě ESP brzy úplně zastaví že?
Sorry za off-topic, admin, ak sa Ti to tu nebude pacit, supni to do novej temy :
ESP na snehu ci inom terene :
Mne sa velmi osvedcilo ESP vypnut vzdy pred prejazdom obtiaznejsieho terenu. Dovod je jediny - ked preklznu obe kolessa naraz, ESP ubera vykon motora, takze bud to chcipne alebo strati rychlost, co je v blate ci hlbokom snehu vazny problem obvykle konciaci uviaznutim. Za takychto okolnosti sa jednoducho nesmie zastavit. Preto vypnut ESP a ked to aj bude ciastocne hrabat, nebude auto tak silne stracat rychlost. ESP ma vyznam nechat zapnute pri triale na spevnenom podklade, kde hrozi odlahcenie kolesa - to zacne preklzovat, druhe sa toci pomalsie, ESP to preklzujuce pribrzdi, takze cez diferencial pojde viac krutiaku na koleso druhe - funguje to ako ciastocna uzavierka diferencialu. Ale len dovtedy, kym nezahrabu kolesa obe dve. Potom ESP uberie.
Na vyjazd do kopca by som ESP vypol a riadil mimoriadne pozorne - treba podchytit kazdu nechcenu zmenu smeru v dosledku preklzu. Pokial maju obe kolesa priblizne rovnaku trakciu, budu stale zaberat obe dve, takze aj hrabat budu obe dve. Na zadokolke sa mi osvedcilo v pripade preklzu drzat plyn a mierne pritahovat rucnu brzdu, tiez to fungovalo ako ciastocny zaver diferencialu. So S105 som bez retazi na celorocnych gumach vyliezol aj tam, kde sa nedostali zigulaky na retaziach. Sto-patka tlacila sneh spojlerom, ale isla.
DV6 nie je motor. Ale sustava nahodne umiestnenych suciastok co vrcia a trasu sa a popritom zeru naftu...
Mondeo 2.5T Titanium SK
ZEM JE NASE IHRISKO