novy tunel pod Tatrami na D1...
- moabster
- Nováček
Re: novy tunel pod Tatrami na D1...
Uz sa neviem dockat kedy otvoria ten usek ponad Povazsku, pretoze prejazd cez nu v spicke je fakt utrpenie. Otazne je ako to bude potom vyzerat v Ziline, pokial neotvoria tunel Visnove. Ten by mali zacat stavat tusim buduci rok, zatial je prekopana len prieskumna stolna.
S tym Chorvatskom by som nesuhlasil, ze je to jednoducha stavba. Tiez tam maju kopec tunelov, velka cast dialnice je doslova sekana v skale. Rozdiel je v tom, ze oni si za rychlu vystavbu dialnic nechaju aj pekne zaplatit od uzivatelov.
S tym Chorvatskom by som nesuhlasil, ze je to jednoducha stavba. Tiez tam maju kopec tunelov, velka cast dialnice je doslova sekana v skale. Rozdiel je v tom, ze oni si za rychlu vystavbu dialnic nechaju aj pekne zaplatit od uzivatelov.
Ford Focus combi 2 Ghia, diamtova biela, 1,6TDCi 80kW 10/2005 

- richisan
- Zkušený
Povazska je naprd, preto sa jej vyhybam ako cert svatenej vode...
Visnove maju zacat stavat buduci rok. Mali ho uz zacat stavat styrikrat
Co sa tyka Chorvatska, az tolko tych tunelov (aspon km) nemaju ale hlavne, dialnice im stavali Amici v ramci kompenzacii za vojnu. Druha vec, ano, splacaju vyznamny podiel z myta. Tak to mozno bude fungovat aj u nas o par rokov, ked sa zavedie myto aj pre PKW. Btw. teraz sa v HR moc nebuduje, lebo uz rok im hrozi cross-default
Ale spat k Visnovemu. Momentalne sa dokoncuje sanacia vychodneho portalu, ktora sa zacala v aprili t.r. Tunel by mali razit 4 TBM stroje subezne s tym že realizatorom vystavby tunela budu Rakusania - TBM by mali byť zajednane na 1. polrok 2010. Najvacsi problem ktory sa crta v suvislosti so samotnou razbou je s ulozenim vytazenej horniny. TBM sa vacsinou pouzivaju len na 1 tunel (kym sa tunel prerazi tak su aj technologicky zaostale a navyse su prisposobene specialne pre geologicke podmienky daneho tunela) takze sa vacsinou pochovaju v samotnom tuneli (zavrtaju sa pod povrch)
Viac info o TBM...
Este dodam, ze v nasich koncinach sa zatial pouzivala metoda NRTM - nova rakuska tunelovacia metoda (a slovaci vymysleli slovensku
) Jej zakladnou myslienkou je pri budovani vyuzit fakt, že horninovy masiv v okoli tunela je schopny stabilizovat samotny tunel podobne, ako pri stavani hradov z piesku dokazete do hory piesku vydlabat dieru. Preto jej autor povazoval za podstatne urobit klenuty alebo ovalny plynuly prierez, lebo ten tie sily od nadlozia vo svojom okoli najlepsie prenesie, kdezto rohy su najexponovanejsie miesta a prve trhliny vznikaju vzdy tam.

Visnove maju zacat stavat buduci rok. Mali ho uz zacat stavat styrikrat

Ale spat k Visnovemu. Momentalne sa dokoncuje sanacia vychodneho portalu, ktora sa zacala v aprili t.r. Tunel by mali razit 4 TBM stroje subezne s tym že realizatorom vystavby tunela budu Rakusania - TBM by mali byť zajednane na 1. polrok 2010. Najvacsi problem ktory sa crta v suvislosti so samotnou razbou je s ulozenim vytazenej horniny. TBM sa vacsinou pouzivaju len na 1 tunel (kym sa tunel prerazi tak su aj technologicky zaostale a navyse su prisposobene specialne pre geologicke podmienky daneho tunela) takze sa vacsinou pochovaju v samotnom tuneli (zavrtaju sa pod povrch)

Viac info o TBM...
Este dodam, ze v nasich koncinach sa zatial pouzivala metoda NRTM - nova rakuska tunelovacia metoda (a slovaci vymysleli slovensku

- vcedula
- .
pomoooc, uz aj na fore su tunelari !!!

Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body
- killerhammer
- Test driver
richi ty si profik
ja som raz o takomto stroji cital nadherny blog od nejakeho slovaka (nebol si to ty?)
citanie to bolo paradne, ono je to riadna veda
najviac sa mi pacila ta vrtula vpredu a komora pred nou, ze tam chodia normalne ludia robit na smeny, vznika tam podtlak/pretlak? cize normalne ako potapaci po smene musia niekolko hodin stravit v dekompresnej komore

ja som raz o takomto stroji cital nadherny blog od nejakeho slovaka (nebol si to ty?)

citanie to bolo paradne, ono je to riadna veda
najviac sa mi pacila ta vrtula vpredu a komora pred nou, ze tam chodia normalne ludia robit na smeny, vznika tam podtlak/pretlak? cize normalne ako potapaci po smene musia niekolko hodin stravit v dekompresnej komore

- richisan
- Zkušený
Celkom dobre blogy pise Marusic, aj ten o TBM s odkazom vyssie je jeho. Prezri si jeho foto, podobam sa snad na neho???killerhammer píše: ja som raz o takomto stroji cital nadherny blog od nejakeho slovaka (nebol si to ty?)![]()

- killerhammer
- Test driver
ano, to bolo ono 

- richisan
- Zkušený
- richisan
- Zkušený