volnoběžný ventil
- petulak
- Test driver
Re: volnoběžný ventil
Tipnul bych na snímač klapky, a nebo vyčistit klapku.
FF-1.8-16V-ZETEC-E, SPORT-hatchback
-
- Nováček
Díkes za reakci, bohužel se moc v motorech nevyznám
mohl bys mě ještě poradit kde ten snímač klapky případně tu klapku najdu? Případně jak se ta klapka čistí...
přikládam foto mého motoru - za každou radu ohledně toho co jsem zakroužkoval a co to má za funkci ti budu moc vděčný...
Předem díky za odpověď

mohl bys mě ještě poradit kde ten snímač klapky případně tu klapku najdu? Případně jak se ta klapka čistí...
přikládam foto mého motoru - za každou radu ohledně toho co jsem zakroužkoval a co to má za funkci ti budu moc vděčný...
Předem díky za odpověď
- miki21
- Test driver
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 67&t=13902
3je váha vzduchu,pod 2 je škrklap.
3je váha vzduchu,pod 2 je škrklap.
Fofo II 1,8 16v modrá combi
Funguje zde funkce HLEDAT Prosím,používejte ji před založením nového tématu.
- mouse
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
tak ta škrtící klapka je u č. 2
č. 3 je váha vzduchu
č. 1
nemám focuse tak dlouho, takže zatím ti to neřeknu
č. 3 je váha vzduchu
č. 1

-
- Pokročilý
Č.1 je el.ventil řídící odsávání benzínových výparů z nádrže do sání.
Vyčistit klapku - sundáš celý to plastový koleno sání(dvě spony) a klapku uvidíš(č.2.) - pozor na čistotu, at ti do sání nic nenapadá! Zkontroluj sání uvnitř kolem škrtící klapky a samotnou klapku, jestli to není zanesený karbonem(takovej černej šmír), případně vyčisti.
Taky uvidíš takový malý snímače(termistory) pro MAF(váhu vzduchu) v tý trubce(č.3) - mrkni, jestli nejsou špinavý - dají se taky čistit(spíš nějakým čističem ve spreji), ale opatrně, jsou to jemný součástky, pozor na poškození.
Pak možná budeš pokračovat pro začátek vyčistěním volnoběžnýho ventilu(je pod klapkou na sání, vede do něj konektor - 2 dráty), ale je k němu blbej přístup.
Vyčistit klapku - sundáš celý to plastový koleno sání(dvě spony) a klapku uvidíš(č.2.) - pozor na čistotu, at ti do sání nic nenapadá! Zkontroluj sání uvnitř kolem škrtící klapky a samotnou klapku, jestli to není zanesený karbonem(takovej černej šmír), případně vyčisti.
Taky uvidíš takový malý snímače(termistory) pro MAF(váhu vzduchu) v tý trubce(č.3) - mrkni, jestli nejsou špinavý - dají se taky čistit(spíš nějakým čističem ve spreji), ale opatrně, jsou to jemný součástky, pozor na poškození.
Pak možná budeš pokračovat pro začátek vyčistěním volnoběžnýho ventilu(je pod klapkou na sání, vede do něj konektor - 2 dráty), ale je k němu blbej přístup.
Ford Focus Mk4 HB, 1.0EB/92kW, 2021
Ford Focus Mk1 HB, 2.0i/16V/96kW, Ghia, 2004
Ford Focus Mk1 HB, 2.0i/16V/96kW, Ghia, 2004
- petulak
- Test driver
Č. 1--je jen výmysl blbečků co se jim otepluje zeměkoule/EMISE/---já to mám odpojený. 

- Pastovic
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Tak mám nový poznatek ohledně poštelovaného volnoběhu a klapky. Při včerejší jízdě Olomouc-Lednice po dálnici cca 150km/hod, po příjezdu se otáčky po vyřazení chovaly jako když se to sešteluje špatně = otáčky při vyřazení lezou nahoru ke 3000 dokud sem nezastavil. Už sem se bál že je to zase v pytli, jenže po zhasnutí motoru a kratší odstávce, když sem znovu nastartoval bylo vše tak jako před tím...tzn 1200 - 900 - 750 a po vyřazení se drží na těch 1100 dokud nezastavím. I při cestě na zpět to udělalo, a stačilo na 5min zhasnout motor (omytí mušek na wapce) a vše zas jak má být. Nějak sem nepochopil proč to tak udělá, proč se tak naučí...jestli proto že otáčky jsou pořád nad 3000 tak si myslí že jsou potřeba i při pomalejší jízdě nebo nevim proč. Nějaké vysvětlení pro mě
? Doufám že to vydží tak jak to je. No a ještě bych měl dotaz, dá se nějak vrátit volnoběžnej ventil do původního stavu jak byl při koupi než se šteloval?

FoFo I htb GHIA/1,8/16V/85kw/07-2001/silver/K&N/17" Wolfrace Pro Sprint/Hankook V12 Evo/Eibach
Galerie https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 94&t=21271

Galerie https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 94&t=21271

- micinka
- Nováček
měl jsem podobný problém se samovolným přidáváním nebo zatvrdnutím otáček na vysokých číslech, mě pomohla výměna klapky, taky jsem v tu dobu měnil čidlo rychlosti v prevodovce, vyčištění sacího potrubí, nový vzduch filtr, a je po problému
Ford Focus Combi 1,8i rv.1998
- Hal9000
- Test driver
Odpojil jsi to pouze zaslepením hadičky?petulak píše:Č. 1--je jen výmysl blbečků co se jim otepluje zeměkoule/EMISE/---já to mám odpojený.
Jinak včera se mi to úplně zbláznilo a motor točil 7tis. Ihned jsem zastavil a vypnul ho. Chvíli počkal, pak nastartoval a motor zas hned 7tis. Musel jsem odpojit baterku a po resetu ŘJ vše ok. Čím to mohlo být?
- micinka
- Nováček
viz můj příspěvek, tyhle problémy se už řeší asi v 10ti tématech... a řešení je u všech stejné: čidlo v převodovce, volnoběžný ventil, špinavá škrtící klapkaHal9000 píše:Odpojil jsi to pouze zaslepením hadičky?petulak píše:Č. 1--je jen výmysl blbečků co se jim otepluje zeměkoule/EMISE/---já to mám odpojený.
Jinak včera se mi to úplně zbláznilo a motor točil 7tis. Ihned jsem zastavil a vypnul ho. Chvíli počkal, pak nastartoval a motor zas hned 7tis. Musel jsem odpojit baterku a po resetu ŘJ vše ok. Čím to mohlo být?
Ford Focus Combi 1,8i rv.1998
- petulak
- Test driver
Jelikož mám víčko nádrže z dírkou,tak tam není podtlak. V tom elektr. ventilu je membrána, která ti někdy odpustí ten podtlak tou tlustší hadičkou pod škrti.klapku. Takže tu slabou i ti silnější,co vedou pod klapku mám vyřazené. Defakto pod klapkou mám jen přepad z lišty a hadič.posilovače brzd.
- Suffel
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim som tu novy a taktiez som cerstvym majitelom Focusa 1.6-ky.. mam problem s padanim otacok.. auto za studena si drzi 1100ot/min a vsetko je ok.. ako sa zohreje na 90stupnov otacky padaju na 500ot/min a niekedy aj zdochne.. taktiez zdochina aj pri preradzovani takze sa poriadne na tom neda ani jazdit.. bol meneny olej, filtre, sviecky stale to iste.. dnes som vycistil aj ten volnobezny ventil kedze som nemal technicky bezin pouzil som riedidlo ale uplne bez zmeny.. chcem sa spytat ci niekto uz nieco podobne nemal? co by to mohlo robit? alebo ako teraz postupovat co skor? Vopred dakujem za kazdu odpoved..
- miki21
- Test driver
A tohle jsi četl? http://www.ford-focus.cz/forum/search.p ... ikov%C3%A9 

Fofo II 1,8 16v modrá combi
- petulak
- Test driver
Když oni ti kluci asi neradi čtoumiki21 píše:A tohle jsi četl? http://www.ford-focus.cz/forum/search.p ... ikov%C3%A9

- Hal9000
- Test driver
Někteří čtou, ale problémy s otáčkami je docela zapeklitý a individuální problém že se někde zeptat musí. I když tento případ to zrovna nastopro není