Zewle, tím "aktivně" myslíš, v čem zrovna tvořím? Pak to je jednoznačně UIS a MS Office (World, Excel, Outlook, Powerpoint). Jako PM a analytik se poslední dobou k programátorské práci už moc nedostanu
Samozřejmě ale musím rozumět tomu, co mí lidé dělají - zadat jim práci, poradit, zkontrolovat, porejpat, převzít. Také bych těžko mohl bez znalosti možností a omezení prostředí něco rozumného navrhnout, ocenit, obhájit.
Poslední rok se pohybuji v Javovém světě na IBM technologiích (WAS, WP, WPS), webservices, web (HTML, XML/XSLT,...). K tomu ještě nově CMS Day Communiqué.
Aktivně (skutečně svýma rukama) teď opět dělám Oracle. To je takový můj dlouhodobý oblíbenec. Svého času jsem ho dokonce školil...
Visual Basic jako takový bych přímo nezatracoval, ve spojení s Excelem (tedy VBA) je to poměrně silný a efekt(iv)ní nástroj. Ano i ve VBA se dají dělat nejen všelijaká udělátka, ale i úspěšné projekty. Také některé nástroje (z CASE mám zkušenost s Rational Rose - generování kódu) v nich umožňují pokročilou práci, kterou jen tak nenaklikáš.
Za posledních pár let jsem si toho ale prošel vcelku dost, vč. exotičtějších technologií jako ARS Remedy a mainframe (OS/390). Z těch běžných to byla zejména Java téměř na všechny způsoby (snad jen kromě mobilních zařízení), MS SQL, VB 6.0, Delphi, VBA, Power Builder,... K tomu nástroje pro analýzu a design, správu verzí a další podpora, bez které se SW dělá jen obtížně.
Jak ale správně poznamenává vcedula - co nepoužíváš, zapomeneš. Byla by to tak otázka dne si na konkrétní technologii sednout a oprášit ji. Pokud tedy ještě vůbec v nějaké aktuální verzi existuje.
Na vejšce jsem potkal Pascal, C/C++, Uniface Six, Progress 4GL, řadu spíše výukových prostředí,... Škole (zejména ing. Chlapkovi) vděčím za velmi dobrý úvod do prostředí databází a základů Oracle. Na ně jsem pak mohl navázat po nástupu do pracovního procesu. Na řadě lidí vidím, že jim něco podobného často chybí.
A ještě před tím Karel, Basic (na PMD a IQ151), dBase,...
Ale to bych snad už ani neoprašoval.
A pak to je řada specifických systémů konkrétních zákazníků (ale i našich), se kterými je potřeba komunikovat. To bývá ta největší výzva.
K čemu jsem se zatím vůbec nedostal (pominu-li nějaké úvodní školení) je .Net. Až bude čas, chtěl bych se na něj také mrknout, ale ve frontě před ním je řada důležitějších věcí...